Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Η εκθεση Ενεργειας και ηλεκτρικής παραγωγής για την Ελλαδα

Η νέα έκθεση από τo Energy & Natural Resources Market Reports δημοσιεύθηκε. Περιεχει την ανάλυση των τομών της ενέργειας και των φυσικών πόρων με ενημερωση εως το 2018. 

Η κατανάλωση ενέργειας κατά κεφαλή είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, σε εκτιμώμενο 2,25 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (toe) το 2012, χαμηλότερα από την κορυφή που ηταν των 2,7 toe το 2005. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι σήμερα ενας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Οι εισαγωγές αποτελούν τα 2/3 της συνολικής προσφοράς ενέργειας και  σχεδόν ολόκληρης της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο πρόβλεψης καθώς το τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας αξιοποιείται περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν.

Η Ελλάδα είχε προγραμματίσει να αντικαταστήσει το ξένο πετρέλαιο με εγχώριο λιγνίτη, αλλά οι ανησυχίες για τη ρύπανση και οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κυότο εδωσαν την έμφαση στην καθαρότερη παραγωγή φυσικού αερίου. Η εξάρτηση από τις εισαγωγές καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στις ξαφνικές διακυμάνσεις τιμών και την κανει ανασφαλή στην δυνατότητα ενεργειακής προσφοράς.  Επιπλέον, από την οικονομική κρίση του 2009 υπήρξε μια μετατόπιση  της πολιτικής προς τις καθαρές  τεχνολογίες  καύσης (χρησιμοποιώντας εγχώριο λιγνίτη) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Πηγη http://energymarket.report/energy-reports/energy-and-electricity-report-greece/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ