Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Αύξηση του Ενδιαφέροντος για τα Φωτοβολταϊκά στην Αλβανία Μετά τις Κυβερνητικές Εξαγγελίες

Αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται εκ μέρους των αλβανικών επιχειρήσεων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη τη χώρα.
Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, το ενδιαφέρον πυροδοτήθηκε μετά από την κυβερνητική αναγγελία για μείωση της εξάρτησης της Αλβανίας από την υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 100% της παραγωγής της, και για επικέντρωση σε άλλες εναλλακτικές πηγές.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας, η εταιρεία Hidro Valbona εξέφρασε ενδιαφέρον για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 2 MW στο δυτικό τμήμα του χωριού Topoje, στο Fier. Η εν λόγω εταιρεία με εμπειρία στον τομέα της παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, επιδιώκει να επενδύσει περίπου €2,4 εκατ. Το έργο θα επεκταθεί σε συνολική έκταση 20.000 τ.μ., κοντά στο χωριό Topoja. Σε περίπτωση έγκρισης του έργου, η κατασκευή και λειτουργία αυτού του φωτοβολταϊκού πάρκου θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση της ενδιαφερόμενης εταιρείας. Το αλβανικό κράτος θα υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία με τον καθορισμό ελάχιστης τιμής για την αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές σχετικά με τη στήριξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η τιμή αυτή, για το 2017, θα είναι €100/MWh και θα μειωθεί στα €50/MWh, έως το 2050. Μόνο μετά την έγκριση του εν λόγω καθεστώτος, στο αρμόδιο Υπουργείο έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 6 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς είναι ακόμη πιο συμφέρουσες από την παραγωγή αιολικής ενέργειας (για πηγές αιολικής ενέργειας, για το 2017, η τιμή για όλους τους κατόχους συμβολαίων κατασκευής σταθμών φτάνει τα €76/MWh ). Στον ακόλουθο σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την απόφαση Ν.120, με ημερομηνία 27.7.2017 (στην αλβανική γλώσσα), σχετικά με τον υπολογισμό τιμών αγοράς ηλεκτρισμού από παραγωγή μικρών φωτοβολτάϊκων πάρκων με εγκατεστημένη δυνατότητα μέχρι 2MW ή αιολικών πάρκων με ισχύ 3MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ