Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Βερολίνο: Αιολικά, φωτοβολταϊκά, ευελιξία και διασυνδέσεις είναι τα κλειδιά για το μέλλον

«Ο καιρός που εξετάζαμε την επάρκεια εφοδιασμού με εθνικά κριτήρια έχει περάσει προ πολλού». < Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που δημοσίευσε το υπουργείο Ενέργειας της Γερμανίας με τίτλο «Ηλεκτρισμός 2030: Οι μακροπρόθεσμες τάσεις και τα καθήκοντα στα επόμενα χρόνια», όπου αναλύει τις κυρίαρχες θέσεις του Βερολίνου σχετικά με έναν αριθμό κρίσιμων ζητημάτων, όπως το ενεργειακό μείγμα, ο ρόλος της ευελιξίας, η αποθήκευση ενέργειας κτλ.
Όπως τονίζεται στο κείμενο, ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης για τον ενεργειακό τομέα είναι ο περιορισμός


των εκπομπών ρύπων κατά 80-95% ως το 2050 σε σχέση με το 1990, η μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας κατά 50% σε σχέση με το 2008 και η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε 80%. Με άξονα το 2030, ο στόχος είναι 55% μείωση των ρύπων και μερίδιο 50% των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.
Σχετικά με τις ΑΠΕ, το υπουργείο αναφέρει ότι «ο ηλεκτρισμός από αιολικά και φωτοβολταϊκά θα γίνει σταδιακά η κεντρική πηγή ενέργειας». Επίσης, τα σύγχρονα δίκτυα μαζί με τις ευέλικτες μονάδες και τη συμμετοχή των καταναλωτών κρίνονται απαραίτητα στοιχεία για την ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πρόκειται να παίξουν ένα ρόλο στο βαθμό του εφικτού.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ρόλο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. «Πρέπει να εξετάζουμε την ασφάλεια εφοδιασμού σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και όχι σε εθνικό πλαίσιο», σημειώνουν οι συντάκτες και συνεχίζουν λέγοντας: «Το ευρωπαϊκό δίκτυο προσφέρει οφέλη σε όλους τους συμμετέχοντες. Ηλεκτρισμός που δεν χρειάζεται σε μια χώρα σε μια δεδομένη στιγμή μπορεί να καλύψει τη ζήτηση σε άλλη χώρα και αντιθέτως. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη ισχύς συνολικά και έτσι μειώνονται τα κόστη».
Αντίστοιχα, σημαντικός είναι ο ρόλος και της ευελιξίας για το ηλεκτρικό σύστημα του μέλλοντος στη Γερμανία. «Όπου είναι οικονομικά εφικτό, οι μεγάλοι καταναλωτές μπορούν να μεταβάλλουν τη ζήτησή τους για ηλεκτρισμό όταν π.χ. ο άνεμος είναι χαμηλός. Επιπλέον, οι ευέλικτες μονάδες και οι μονάδες αποθήκευσης μπορούν να εξισορροπούν τις διακυμάνσεις. Οι μεγάλες αντλησιοταμιευτικές μονάδες στη Γερμανία, τις Άλπεις και τη Σκανδιαβία μπορούν να αποθηκεύουν και να παράγουν ηλεκτρισμό αναλόγως των αναγκών».
Ανάμεσα στις προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία, η σημαντικότερη ίσως είναι η επέκταση των ΑΠΕ στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης, ένα εγχείρημα που μέχρι σήμερα αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο. Επίσης, ως αναγκαίος αντιμετωπίζεται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του δικτύου, καθώς και η περαιτέρω ενσωμάτωση των αγορών της Ε.Ε.
Δύο επιμέρους θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πρώτον, η σαφής πλέον στροφή της γερμανικής πολιτικής προς τεχνολογικά ουδέτερες ενεργειακές επιλογές σε ότι έχει να κάνει με θέματα τελών και φορολογίας, συμμετοχής στην αγορά, κτλ. Επίσης, γίνεται λόγος για χρήση της βιομάζας μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες λύσεις ή στοιχίζουν παραπάνω

πηγη http://www.allesgr.de/nea/129389/verolino-eolika-fotovoltaika-evelixia-ke-diasyndesis-ine-ta-klidia-gia-to-mellon.html

1 σχόλιο:

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ