Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Αρκούν 5 αγρότες με φ/β για ενεργειακό συνεταιρισμό

Πέντε μέλη αγρότες φυσικά πρόσωπα με φωτοβολταϊκά πάρκα κατ’ ελάχιστον θα απαιτούνται για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μέχρι τις 20 Ιουνίου 2017.

Πέντε μέλη επίσης θα απαιτούνται και στην περίπτωση νομικών προσώπων που εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκά (π.χ. συνεταιρισμοί ή ΤΟΕΒ).

Ειδικότερα το Άρθρο 2 αναφέρει τα εξής:
Μέλη Ενεργειακής Κοινότητας
1.Μέλη μιας Ε.Κοιν. μπορεί να είναι:
α. φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα,
β. νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) α’ και β’ βαθμού ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
γ. Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της ίδιας περιφερειακής ενότητας εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ή επιχειρήσεις αυτών, κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 107 του ν. 3852/2010,
δ. Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού εντός των διοικητικών ορίων των οποίων βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 107 του ν. 3852/2010,
2.Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ε.Κοιν. είναι
α. πέντε (5), στην περίπτωση που τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των Ο.Τ.Α ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή φυσικά πρόσωπα
β. τρία (3), στην περίπτωση που τα μέλη είναι μόνο Ο.Τ.Α.
γ. τρία (3), στην περίπτωση που τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα δύο (2) τουλάχιστον να είναι Ο.Τ.Α.
3. Τουλάχιστον το 75% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., και συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα – μέλη να έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της Ε.Κοιν. ή να είναι δημότες δήμου της περιφερειακής ενότητας αυτής και τα νομικά πρόσωπα μέλη να έχουν την έδρα τους εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της Ε.Κοιν.
4. Στην περίπτωση που τα μέλη της Ε.Κοιν. είναι τουλάχιστον 15 και το 50% συν ένα εξ΄αυτών είναι φυσικά πρόσωπα, δύναται στο καταστατικό να ορίζεται ότι η Ε.Κοιν. είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ότι επιτρέπεται η διανομή κερδών.
Μέχρι τις 20 Ιουνίου η διαδικασία της διαβούλευσης
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Ιουνίου το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», με σκοπό μια νέα και ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας.
Αντικείμενο δραστηριότητας των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Με το παρόν σχέδιο νόμου καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, τονίζει το αρμόδιο υπουργείο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης το σχέδιο νόμου συνιστά μία νέα και ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα. Επίσης, προσθέτει, αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας βάσει των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ενεργειακή κοινότητα είναι Αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Τουλάχιστον το 75% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Κοινότητας, ενώ κάθε μέλος θα μπορεί να συμμετέχει με ποσοστό το πολύ 20%(40% για τους ΟΤΑ).
Η Κοινότητα πρέπει να ασκεί υποχρεωτικά τουλάχιστον μία από τις παρακάτω δραστηριότητες:
α. Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και Συμπαραγωγής.
β. Διαχείριση (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση, διάθεση) πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω αξιοποίησης αστικών αποβλήτων.
γ. Προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών, εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
δ. Προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων (υβριδικών ή μη) και οχημάτων με καύση φυσικού αερίου, υγραερίου ή βιοαερίου.
ε. Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα της ή εντός όμορης περιφερειακής ενότητας ή διανομή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας.
στ. Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς Τελικούς Πελάτες εντός της ίδιας ή όμορης περιφερειακής ενότητας.
ζ. Διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
η. Ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και σημείων ανεφοδιασμού με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), υγραέριο ή βιοαέριο ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών.
θ. Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης νερού με χρήση Α.Π.Ε. εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα.
Στα κίνητρα για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φορολογική σταθερότητα για 5 χρόνια, δυνατότητα ένταξης σε εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα xρηματοδότησης, απαλλαγή από τέλη σύνδεσης και διατήρησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων τους, μειωμένες εγγυήσεις κ.α.
Ο υπουργός καλεί όλους τους πολίτες, τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του προς διαβούλευση σχεδίου νόμου.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 20 Ιουνίου και ώρα 14:00.


πηγη http://www.agronews.gr/green-report/fotovoltaika-parka/arthro/156969/arkoun-5-agrotes-me-fv-gia-energeiako-sunetairismo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ