Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ανακάμπτει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ


Σημαντικό ενδιαφέρον για μικρά αιολικά αλλά όχι για φωτοβολταϊκά και βιομάζα. Από Wind Energy, Παυλίδης Μάρμαρα και Δήμος Νάουσας οι περισσότερες αιτήσεις. Υποβλήθηκαν αιτήματα για μονάδες συνολικής ισχύος 135 μεγαβάτ.

Ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, με έμφαση στα αιολικά, προσαρμοσμένο ωστόσο στις πρόσφατες ρυθμίσεις οι οποίες ευνοούν τις μικρές μονάδες έως 3 μεγαβάτ.

Συγκεκριμένα, στον κύκλο υποβολής αιτήσεων προς τη ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2016), υπεβλήθησαν 53 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 135 μεγαβάτ. Για τις επιμέρους τεχνολογίες, οι αιτήσεις για αιολικά αντιστοιχούν σε ισχύ 91 μεγαβάτ, για μικρά υδροηλεκτρικά σε 17,7 μεγαβάτ και για υβριδικά σε 26,4 μεγαβάτ.
Όπως είναι φυσικό απουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά, ενώ σε αντίθεση με προηγούμενους κύκλους κατάθεσης αιτήσεων, υπάρχει πλήρης απουσία ενδιαφέροντος και για μονάδες βιομάζας, βιοαερίου κ.λπ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στα αιολικά, μόνο μία αίτηση αφορά σε μεγάλη μονάδα, αυτή της Wind Energy για αιολικό 26 μεγαβάτ στη Ναυπακτία. Όλες οι άλλες αιτήσεις είναι για μονάδες με ισχύ 2-3 μεγαβάτ, δηλαδή για αιολικά ενός έως δύο ανεμογεννητριών το καθένα, προκειμένου έτσι να αξιοποιηθούν τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για τα μικρά αιολικά.
Από το σύνολο των αιτήσεων, διαπιστώνεται έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους της Wind Energy, η οποία έχει καταθέσει 13 αιτήσεις, της Παυλίδης Μάρμαρα και του Δήμου Νάουσας. Η δεύτερη, η οποία την τελευταία 3ετία έχει επεκταθεί στις ΑΠΕ, έχει καταθέσει επτά αιτήσεις, από τις οποίες οι έξι αφορούν σε υβριδικές μονάδες σε νησιά (Κρήτη, Τήνος, Σύρος, Άνδρος) και η μία σε αιολικό.
Όσο γα τον Δήμο Νάουσας, έχει καταθέσει έξι αιτήσεις αποκλειστικά για μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 6,7 μεγαβάτ, με τα οποία θα εκμεταλλευθεί τη ροή των μικρών ποταμών που διέρχονται από τα όρια του Δήμου.
Τέλος, και η Wind Energy έχει καταθέσει πέντε αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά, με συνολική ισχύ περίπου 11 μεγαβάτ.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας,
    Τι έγινε με την υπουργική απόφαση που αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία μικρών αιολικών σταθμών ισχύος μέχρι 50 KW? Εκκρεμεί η έκδοση της από την 30.06.2014 (βάσει του άρθρου 4, του Ν.4203/2014). Επιπλέον η Επιτροπή/Ομάδα εργασίας έπρεπε να έχει καταθέσει το πόρισμα της μέχρι τις 15.04.2016 με νεότερη απόφαση του ΥΠ.ΕΝ.
    Ο κλάδος μπορεί να δώσει οικονομική "ανάσα" , καθώς αφορά επενδύσεις που υλοποιούνται από πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ