Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Net Metering Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα;

Στην εγκατάσταση διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού συστήματος στα γραφεία του Ελληνικού Παραρτήματος της Greenpeace, με σκοπό τη λειτουργία του σε καθεστώς ανεπίσημου net metering, προχώρησε ο Σύνδεσμος «ΗΛΙΟΣ».

 Η ενέργεια που παράγει το σύστημα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την καταναλισκόμενη χωρίς την επιβολή επιπλέον χρεώσεων.


 Σκοπός της δράσης ήταν:

Α. Η διαμαρτυρία για τις συνεχόμενες καθυστερήσεις του ΥΠΕΚΑ σε ότι αφορά στη θέσπιση ενός καθαρού σχήματος net metering και παρά τις προσωπικές διαβεβαιώσεις του Υφυπ. ΠΕΚΑ κου Α. Παπαγεωργίου για την άμεση θέσπιση του μέτρου.
 Επισημαίνεται ότι μετά την τελευταία τροποποίηση των τιμών του Ειδικού Προγράμματος το Μάιο του 2013, ο κλάδος των μικρών ΑΠΕ δεν παρουσιάζει καμία δραστηριότητα με αποτέλεσμα τη συνεχή απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και καθημερινά λουκέτα στις εταιρείες του κλάδου.
 Ανεξήγητη δε είναι η και η επίσημη στάση του ΥΠΕΚΑ, που παρά τις συνεχείς οχλήσεις από τους φορείς της αγοράς δεν προβαίνει σε καμία ανακοίνωση ή επίσημη ενημέρωση.

Β. Η ανάδειξη της ευκολίας με την οποία πολλοί οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις προβαίνουν στη σύνδεση ενός μικρού συστήματος ΑΠΕ σε καθεστώς ανεπίσημου net metering, χωρίς να δηλώνουν την εγκατάστασή τους στο Διαχειριστή του δικτύου, προκειμένου να μειώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
 Μια πρακτική που δημιουργεί κινδύνους τόσο για το προσωπικό του Διαχειριστή που συντηρεί και
αποκαθιστά βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο, όσο και για την ομαλό προγραμματισμό της λειτουργίας του Δικτύου.

Μοναδική λύση είναι η θέσπιση ενός καθαρού σχήματος net metering με ετήσιο συμψηφισμό όλων των χρεώσεων, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τη δήλωση των εγκαταστάσεων αυτών στο Διαχειριστή.

Ο Σύνδεσμος «ΗΛΙΟΣ» θέλει να ευχαριστήσει το Ελληνικό Παράρτημα της Greenpeace για τη συνεχή και αμέριστη στήριξη της αλλά και για τη δημόσια ανάδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μικρών ΑΠΕ τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ &ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ
Λ. Αλεξάνδρας 197 & Πανόρμου ,4ος
 Όροφος, 11522 – Αθήνα Τηλ: 210 6453806 Fax:2106453802
Website: www.syndesmosilios.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ