Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Η θέση του δικηγορικού γραφείου Παπακωνσταντίνου για την απόφαση του ΣΤΕ για την εκτακτη εισφορά

ΠΡΟΣ: ΠΟΣΠΗΕΦ

ΥΠΟΨΗ: κ.κ. Γ. Παναγή, Α. Τόκα, Δ. Μπλέτσα, Χρύσογλου




          ΘΕΜΑ:  ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Ν. 4093/2012)



          Αξιότιμοι κύριοι. 

          Σας αποστέλλουμε, προς ενημέρωσή σας, την απόφαση 2406/2014 της μείζονος (επταμελούς) συνθέσεως του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της
Επικρατείας, με την οποία απορρίπτεται, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η προσφυγή της εταιρείας «ΒΟΛΤΑΛΙΑ Α.Ε.» που αφορούσε την υπόψη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης του ν. 4093/2012. Σημειώνεται ότι η παρέμβαση που ασκήσαμε πιλοτικά εκ μέρους μιας εκ των παραγωγών – μελών του ΣΠΗΕΦ Σερρών, κρίθηκε ως η μόνη παραδεκτή μεταξύ όλων των παρεμβάσεων που ασκήθηκαν.

 Με την απόφαση αυτή κρίθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

1.     Η υπόψη έκτακτη ειδική εισφορά που επιβλήθηκε σε βάρος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνιστά φόρο και «δεν δύναται να θεωρηθεί ως μονομερής μεταβολή των όρων της σύμβασης».

2.     Οι τιμές πώλησης εκ μέρους των παραγωγών είναι εγγυημένες από τον νόμο. Το γεγονός όμως αυτό, καθώς και η σύναψη, καθεαυτή, της σύμβασης πώλησης «με τίμημα καθορισμένο από τον νόμο» δεν συνεπάγεται το αφορολόγητο αυτού.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η επίμαχη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, συνταγματικά ανεκτή, ενόψει του χαρακτήρα της ως φόρου. Κατά συνέπεια, η ως άνω κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα της εν λόγω έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε με βάση τον νόμο 4093/2012 δεν επηρεάζει, ούτε πολύ περισσότερο προεξοφλεί το αποτέλεσμα, των εκκρεμών δικών που διεξάγουμε ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίωνκατά των μέτρων που θεσπίσθηκαν με τον πρόσφατο νόμο 4254/2014, με τα οποία επέρχεται μονομερής μεταβολή των όρων των συμβάσεων πώλησης. Αντιθέτως μάλιστα, οι ως άνω κρίσεις του Δικαστηρίου λειτουργούν ενισχυτικά των επιχειρημάτων μας, αφού αφενός επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα των συμβατικών τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας ως «εγγυημένων από τον νόμο», αφετέρου δε θέτουν, εμμέσως πλην σαφώς, όρια όσον αφορά τη δυνατότητα μονομερών επεμβάσεων του κράτους επί των συνεστημένων συμβάσεων.

Κατόπιν τούτου, η Δικηγορική Εταιρεία μας θα συνεχίσει να καταθέτει εκ μέρους των παραγωγών αγωγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων για τις υπόψη υποθέσεις που αφορούν τις διατάξεις του ν. 4254/2014, ευελπιστώντας στην αίσια έκβασή τους και, κυρίως, στην οριοθέτηση της δυνατότητας του κράτους να μεταβάλει μονομερώς τους όρους των συμβάσεων των παραγωγών.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Δεν φτάνει που ξεκατινιαστήκανε η ΠΟΣΠΗΕΦ με τον Παπακωσταντίνου επειδή πηγανε με τον Κολύρη τελευταία στιγμή, που και με αυτόν πλακοθήκανε ομαδικά με τον Παπακωνσταντίνου, μ' αρέσει που τους στέλνει και επιστολές με νομικές συμβουλές,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ