Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Βοηθήστε τον εξοπλισμό σας να παράγει περισσότερο…

Καλωσορίζω τον Σ.Β.Σ στο blog. 
Με το τεχνικό υπόβαθρο του και την εμπειρία του σε εργα περίπου 15 ΜW  μπορεί να μας μεταφέρει ενα κομμάτι της γνώσης του και να αλληλοβοηθηθούμε. ηλιος

 Μια νοοτροπία η οποία υιοθετήθηκε από τους περισσότερους επενδύτες ΦΒ είναι αυτή που τους κοστίζει καθημερινά και βρίσκεται στην λίστα με την  μεγαλύτερη «χασουρα» χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Η νοοτροπία αυτή ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των ΦΒ στην Ελλάδα , η λογική του «τα ΦΒ δεν χρειάζονται συντήρηση και η απόδοση τους είναι εγγυημένη» είναι λάθος.
Όλες οι εγκαταστάσεις  χρειάζονται  συντήρηση ακόμα και οι σταθερές. με απλές οικονομικές κινήσεις μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή της εγκατάστασης έως και 8% ετησίως.

Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με
·         πρόληψη βλαβών η οποία περιλαμβάνει συχνό έλεγχο σημείων που εύκολα δημιουργούν προβλήματα. (τοποθέτηση ποντικοφάρμακου, έλεγχος καλού αερισμού inverter, κτλ)
·         Καθαρισμό εγκατάστασης από τα χορτάρια ιδιαιτέρως αυτήν την εποχή.
·         Καθαρισμός των πάνελ ειδικά με τα από βροχή την άνοιξη που έχουμε και το φαινόμενο την σκόνης από την Αφρική (ειδικά στα Tracker που οριζοντιώνονται το βράδυ) μετρήσεις έδειξαν ότι υπάρχει απώλεια έως και 11% ειδικά στα Tracker.
·         Συντήρηση εξοπλισμού με βάση τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή (λίπανση, οπτικός-ακουστικός έλεγχος για κινούμενα μέρη)
·         Και πάνω από όλα καλή παρακολούθηση της εγκατάστασης , με άμεση ενημέρωση σε περίπτωση προβλήματος στην εγκατάσταση μέσω e-mail.
·         Άμεση ενημέρωση της ποσοστιαίας διαφοράς μεταξύ μετατροπέων της ειδικής απόδοσης  kWh/kW. Αν όχι αυτόματα να την υπολογίζουμε καθημερινά η έστω εβδομαδιαία.

Πολλές ακόμα εργασίες μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να προλάβουμε τις ζημιές και την χασούρα ή έστω να ενημερωνόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Από την εμπειρία μου η μεγαλύτερη απώλεια ήταν από παραγωγούς που δεν είχαν καλό feedback από την εγκατάσταση τους έτσι ώστε να διορθώσουν άμεσα το πρόβλημα.

Κάθε επένδυση έχει και το ρίσκο της και παρότι τα ΦΒ έχουν αρκετά μικρό, ένα ποσοστό εξαρτάται από τον ίδιο τον επενδυτή ή χειριστή της εγκατάστασης σας.

Σ.Β.Σ

16 σχόλια:

  1. Ειμαστε στην διαθεση σας να συζητησουμε τις οποιες αποριες εχετε για τον εξοπλησμο σας και τροπους να μεγιστοποιησετε τα κερδη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από τον ψεκασμο με φυτοφαρμακα (Raoundap κλπ) για τα χορτα υπαρχει αλλη λύση? Εχει δοκιμασει καποιος συναδελφος σε γονιμο χωραφι κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με καθε επιφυλαξη αφου δε το εχω δοκιμασει αλλα θα το κανω και θα σας πω αν πετυχε ρωτησα γεωπονο αν υπαρχει καποιου ειδους χορτου που να μεγαλωνει στο υψος του γκαζον και να ειναι τοσο ισχυρο ωστε να πνιγει την αγριαδα και ευδοκιμει μονο αυτο. Μου ειπε οτι υπαρχει αλλα ειναι τοσο δυνατο που καθως αναπτυσεται δημιουργει νεο ριζωμα και οτι συναντα το καταστρεφει ακομα και δεντρο. Γι αυτο μου ειπε αν το βαλεις σε οικοπεδο θα πρεπει να αποκλεισεις την αναπτυξη του απο το υπεδαφος κοντα σε δεντρα. Του ειπα οτι δε εχω δεντρα και ειναι για φοτοβολταικο παρκο και μου ειπε οτι θα σου κανει σιγουρα δουλεια. Το αλλο μειονεκτιμα ειναι οτι πουλιεται με το κιλο και για να καλυψω σε σπορα τα 5 στρεμματα που εχω θελει καμια 1000 ευρω αλλα αμα ειναι να γλυτωσω ραντισματα με δηλητηρια η αλλες προσωρινες λυσεις το προτιμω και να ησυχασω μια για παντα. Ακομα ενα στα μειον που μου ειπε ειναι για να βλαστησει απο σπορους θελει πολυ ηλιο και νερο οποτε αν το βαλεις Φεβρ-Μαρτ. με τ βροχες δεν εχεις ζεστη και ηλιο αν το βαλεις με τις ζεστες καλοκαιρι δεν εχεις νερο εκτος και αν εχεις στο γηπεδο νερο απο δυκτιο η γεωτρηση η μπορεις να ποτησεις με καποια δεξαμενη. Αμα βγει ομως απλωνει συνεχεια και καλυπτει τα παντα. Μεσα στο μηνα θα φραζαρω το χωραφι και θα σπειρω σε μερικα καιρια σημεια και θα σας ενημερωσω αν υσχιουν ολα αυτα.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Elias,
      Έχεις όνομα φυτού να το ψάξουμε? Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Ο γεωπονος απεφυγε να μου πει παροτι τον ρωτησα επιμονα 2 φορρες προφανως για να μη το ψαξω και το παρω απο αλλου...!! Αμα παρω ομως θα αναγκαστει να μου πει τι μου δινει οποτε θα ενημερωσω αν και δε πιστευω να ειναι κανενα μυστικο οποτε αν εχεις κανενα γνωστο γεωπονο μπορει να το ξερει.

      Διαγραφή
  3. Η καλυτερη και πιο οικολογικη λυση ειναι να βαλεις προβατα απο καποιον γειτονα μεσα για καποιες ωρες καθε εβδομαδα, απο την αλλη αν δεν ειναι εφικτο αυτο, πρεπει να βαλεις γεωυφασμα και να στρωσεις κροκαλα, αλλα κοστιζει.Προσωπικά είμαι αντίθετος σε τέτοια προϊόντα, αλλα αν δεν μπορείς να κανεις αλλιώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι εισαι αρνητικος σε τέτοια προιοντα; ποια τα αρνητικά εκτος απο το κόστος;
      μφχ

      Διαγραφή
    2. Προφανώς με παρεξήγησες, είμαι αντίθετος στα διάφορα που ψεκάζονται στα χωράφια. Το γεωυφασμα είναι η καλύτερη λύση αναμφισβήτητα.

      Διαγραφή
  4. Η εταιρία στην οποία εργάζομαι έχει αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης της παραγόμενης ενέργειας απευθείας από τον μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ (από εκεί που πληρωνόμαστε)....Όντως από πάνω από 300 εγκαταστάσεις στην Ελλάδα έχουνε αντιληφθεί ότι με το σύστημα αυτό ελαχιστοποιούνται οι απώλειες ενέργειας που αποτελούν όπως λέει και ο SVS τον σοβαρότερο λόγο ζημιών και χασούρας παραγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά τέτοια προϊόντα, αλλά μπορεί και ο υπάρχον εξοπλισμός να ρυθμιστεί ετσι ώστε να ενημερωνόμαστε έγκαιρα και με ακρίβεια για το ποιο είναι το σφάλμα κατι που δεν μπορούμε να επιτύχουμε μετρώντας μόνο τον μετρητή της ΔΕΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα δεν είναι να αντικατασταθεί ο υπάρχον εξοπλισμός...Ούτε το προϊόν αυτό αντικαθιστά το monitoring των inverters...Απεναντίας δρα συμπληρωματικά. Αυτό όμως που δεν έχει αντιληφθεί πολύς κόσμος είναι ότι και οι μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ όπως όλα τα πράγματα χαλάνε ή υπολειτουργούν και το ζήτημα είναι ότι δεν το καταλαβαίνει ο παραγωγός μέχρι να του έρθει ο εκκαθαριστικός από τον ΛΑΓΗΕ. Μου έκανε και εμένα εντύπωση πόσα περίεργα πράγματα συμβαίνουν στους μετρητές και λίγοι το παίρνουν χαμπάρι. Από υπολειτουργία λόγω αρμονικών ή χαλασμένου CT μέχρι τελείως χαλασμένους μετρητές...

      Και εγώ δεν το πίστευα μέχρι να το δω με τα μάτια μου....Σε κάθε περίπτωση μιας και είσαι γνώστης του χώρου μπορώ να σου δώσω όση πληροφορία επιθυμείς και θα καταλάβεις την χρησιμότητά του με πραγματικά παραδείγματα

      Διαγραφή
  6. O μετρητής έτυχε και στην δική μου εγκατάσταση να καεί, σε αυτή την περίπτωση μικρό το κακό μιας και όπως και το αντιλήφτηκα από μηδενικό σημείωμα του ΛΑΓΗΕ έστειλα τις μετρήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ και πέρασαν όλες οι kWh. Τώρα να υπολειτουργεί δεν μου έχει τύχει, ευχαρίστως όμως να μου στείλεις αν έχεις υλικό στο svs.technical@gmail.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα SVS
    Αν δεν υπάρχει η δυνατοτητα για απιονισμενο νερό , τότε ειναι προτιμότερο να μην πλένονται καθόλου τα πάνελς ή να πλέονονται με το νερό της βρύσης;
    Αν τελικα μπορεί να χρησιμοποιηθει το νερο δικτύου , ενα "απαλο" σαπόυνι μπορει να χρησιμοποιηθει;
    ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Δεν προκύπτει χασούρα από την χρήση του νερού βρύσης ακόμα και αν βλέπεις τα στίγματα από τα άλατα, η εγκατάσταση μου εχει πλυθεί μονο με νερο βρύσης.
      Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαπούνι αλλα δεν είναι απαραίτητο. Η καλύτερη λύση είναι να τα πλύνεις πολυ πρωί που συνήθως εχει δροσιά από την νύχτα και οι ακαθαρσίες έχουν μαλακώσει οποτε και θα καθαρίσουν παρα πολύ εύκολα. Ετσι και αλλιώς ή το πρωι ή το βραδάκι θα τα πλύνεις, αλλιώς μπορεί να δημιουργήσεις ανάστροφα ρεύματα ανάμεσα στα string ίδιου inverter από την διαφορά θερμοκρασίας ζεστών πάνελ ενός string και δροσερού νερού που έρχεται και δροσίζει τα πάνελ στο string που πλένεις.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας
      Αν μια ζεστη ημερα εχουμε μια μικρη κατεγιδα κινδυνευουν τα πανελα να ραγισουν-γιατι ενω ειναι πολυ ζεστα ξαφνικα παιφτει κρυο νερο?
      Σταυρος

      Διαγραφή
  8. Καλημερα, οχι Σταυρο δεν υπαρχει τετοια περιπτωση, ειναι μικρη η διαφορα θερμοκρασιας σε αυτην την περιπτωση, αν ηταν θα μπορουσε να ειχε ηδη σπασει καποιο στο πρωτο καλοκαιρι αν ειχε σφαλμα κατασκευης το πανελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ