Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σημεια και τέρατα το φ/β της Εκκλησίας!


Ειναι πολλα τα λεφτα!
Της Βάλιας Μπαζού
Σημεία και τέρατα για τη σχεδιαζόμενη επένδυση της εκκλησίας στην Πεντέλη αποκαλύπτονται από την κόντρα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μια κόντρα που ξεκίνησε όταν ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση στους γερμανούς επενδυτές
ενώ αντιμετωπίζει την Εκκλησία «ως οργανισμό βήτα και γάμα κατηγορίας».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην απάντησή του εκθέτει τους πιστούς της πράσινης ανάπτυξης αφού αποκαλύπτει ότι η εκκλησία θέλει να επενδύσει σε έκταση που δεν της ανήκει και που είναι αναδασωτέα!

Εν ολίγοις πρόκειται για επένδυση με… ξένα κόλλυβα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:

♦Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημόσιου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης, και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής. Μόνο ως διακατεχόμενη θα μπορούσε η έκταση να τύχει επένδυσης από την Εκκλησία της Ελλάδας. Προϋπόθεση υλοποίησης της επένδυσης είναι συνεπώς η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος.

♦Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους. Το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 – 2009.
Όπως έχει γράψει το «Π» από τον περασμένο Οκτώβριο, η εκκλησία έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με γνωστό εργολάβο για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 300 ΜW στην περιοχή της Πεντέλης.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν:
♦ Παραχώρηση στην κοινοπραξία 26.000 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης για 20 χρόνια.
♦ Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 300 ΜW σε έκταση 3.500 στρεμμάτων, επένδυση ιδιωτική ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
♦ Η Εκκλησία θα εισπράττει από την κοινοπραξία κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό ως ενοίκιο, από το οποίο το 90% θα πηγαίνει στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής για τις ανάγκες του φιλανθρωπικού της έργου και το υπόλοιπο 10% στη Μονή Πεντέλης για τις ανάγκες λειτουργίας της.
♦ Αναδάσωση των υπόλοιπων 12.500 στρεμμάτων από την κοινοπραξία που θα αναλάβει, επίσης, για 20 χρόνια το έργο της φύλαξης και της συντήρησης της αναδάσωσης.
Εάν κάνουμε μια απλή αριθμητική πράξη, διαπιστώνουμε ότι η Εκκλησία θα έχει από το ενοίκιο του φωτοβολταϊκού πάρκου έσοδα 10 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων όπως έχει δεσμευθεί θα χρηματοδοτεί το προνοιακό της έργο - ενώ οι ιδιώτες 85 -140 εκατομμύρια ευρώ.
Το τι τελικά θα γίνει, αν δηλαδή θα επικρατήσει η νομιμότητα ή η «επενδυτική φρενίτιδα» θα το αποδείξει μόνον η ζωή… Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που και το ιδιοκτησιακό καθεστώς μια δασικής έκτασης θα ανατραπεί και ο χαρακτηρισμός της ως αναδασωτέας θα αρθεί.

πηγη topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ