Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ- ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

του Κωνσταντίνου Πρέντζα
Με την έναρξη υποβολής αίτησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε οικόπεδα και στην Κεφαλλονιά, και πριν ακόμα τελειώσει η μέρα σχεδόν συμπληρώθηκε το περιθώριο ισχύος που ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ των 14.050KWp.Αύριο Παρασκευή μάλλον θα συμπληρωθεί.
 
Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως ΔΕΝ μπορεί πλέον κάποιος να καταθέσει αίτηση για φωτοβολταϊκά μέσω του Ειδικού προγράμματος για τις στέγες !!!!
 
Δηλαδή οι εταιρείες που την είχαν στημένη και περίμεναν να ανοίξει η υποβολή αιτήσεων σε οικόπεδα ισχύος έως 150 KWp μας σταματούν εμάς που κατοικούμε στην Κεφαλωνιά να βάλουμε φωτοβολταϊκά στη στέγη μας συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη του νησιού, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην βελτίωση των οικονομικών μας.
 
Δηλαδή οι εταιρείες που κουβάλησαν κόσμο από την Κομοτηνή (τον κάθε Χασαν και Ομάρ ) στερούν το δικαίωμα από το παιδί μου να δει φωτοβολταϊκά στη στέγη του σχολείου του τα οποία φωτοβολταϊκά θα συμβάλλουν στην κάλυψη των εξόδων θέρμανσης του σχολείου.
 
Δηλαδή οι εταιρείες αυτές κόβουν κάθε προοπτική δημιουργίας υγιών δικτύων μικρών τοπικών εταιρειών ΑΠΕ. Ουσιαστικά κόβουν θέσεις εργασίας από τις τοπικές κοινωνίες .
 
Ουσιαστικά με το να συμπεριλαμβάνονται στα περιθώρια ισχύος οι εγκαταστάσεις σε οικόπεδα και οι εγκαταστάσεις σε κατοικίες ( έως 10 KWp) σταματάει η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών με την κατάθεση των 140 φακέλων σήμερα.
 
Που είναι το πνεύμα του νομοθέτη όπου, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  όριο στα φωτοβολταϊκά στη στέγη μέσω του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης ?
 
Πού είναι το πνεύμα του νομοθέτη που προάγει την εγκατάσταση πολλών μικρών συστημάτων αντί για λίγα μεγάλα ?
 
Πού είναι η κοινωνική δικαιοσύνη όταν δύο τρείς εταιρείες θα πραγματοποιήσουν και θα εκμεταλλεύονται τα έργα, ενώ το Ειδικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών στις στέγες δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ένα μας να βάλει έστω ένα μικρό σύστημα στην στέγη του και να έρθει σε επαφή με το φαινόμενο Φωτοβολταϊκά και σε πολλές μικρές εταιρείες την ευκαιρία να ασχοληθούν και να αποκτήσουν εμπειρία και τεχνογνωσία ( πράγμα πολύ βασικό για το μέλλον μας σα χώρα).
 
Με ποια λογική σταματά η δυνατότητα του Κεφαλλονίτη πολίτη να εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς πρώτα να έχουν γίνει κάποιες έστω εγκαταστάσεις , να έχουν πάρει κάποιοι χρήματα από τη ΔΕΗ ώστε  να καμφθεί η φυσιολογική δυσπιστία του κόσμου σε κάτι πρωτόγνωρο όπως η παραγωγή ρεύματος από τα Φωτοβολταϊκά και η πώλησή του στη ΔΕΗ.
 
Εν τέλει για ποιά ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών  μιλάμε στη χώρα, όταν το πρόγραμμα για τις στέγες στη Γερμανία τρέχει 10-12 χρόνια και εδώ σταματά στη γέννησή του!!!
 
Δεν οφείλει το κράτος να βοηθήσει την περιφέρεια και το μικροεπιχειρηματία ? Ειδικά τώρα και με τις οικονομικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί ?
 
Επειδή το πνεύμα του νομοθέτη καταστρατηγείται ,επειδή σταματά η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στο νησί μας, επειδή η πράσινη ανάπτυξη δε σταματάει στις μεγάλες εταιρείες, και για όλα τα παραπάνω  θεωρούμε Δίκαιο και λογικό το ποσοστό για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών μέσω του ειδικού προγράμματος στις στέγες και ισχύος έως 10 KWp από το εγκεκριμένο περιθώριο ισχύος για την Κεφαλλονιά ( και για τα υπόλοιπα διασυνδεδεμένα νησιά) να μην είναι κάτω από το 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ