Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Η κινητοποίηση "έβγαλε" χρήμα για τους φωτοβολταϊκούς - Σταθάκης: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για τη χρέωση προμηθευτή, τέλος η διακοψιμότητα μετά το 2017

"Εβγαλε" χρήμα;;;;;!!!!!!
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μ. Βερροιόπουλο είχε σήμερα αντιπροσωπεία των φωτοβολταϊκών παραγωγών, στα πλαίσια της κινητοποίησης του κλάδου.
Η αντιπροσωπεία αποτελόυνταν από μέλη των διοικήσεων του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ) και του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ).
Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών βρέθηκε
η ταμειακή ασφυξία που υφίστανται από τη μη τήρηση του κανονιστικού πλαισίου της αγοράς, ενώ επικρίσεις δέχτηκε και η πολιτεία για τη διαφορετική στάση που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς έναντι των προβλημάτων που θέτουν οι παραγωγοί ΑΠΕ, σε αντιδιαστολή, μάλιστα, με την εγρήγορση που επιδεικνύεται σε σχέση με ζητήματα που θέτουν οι «μεγάλοι παίκτες» της αγοράς.
Οι εκπρόσωποι των φ/β παραγωγών έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την δραματική κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις ταμειακές ροές του ΕΛΑΠΕ και τις πληρωμές των παραγωγών. Επίσης, μετέφεραν τους προβληματισμούς τους για πρακτικές που εκδηλώθηκαν τελευταία στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Από μεριάς του, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι μετά την επικείμενη ανακοίνωση των αποφάσεων της ΡΑΕ την Πέμπτη για τη χρεώση προμηθευτή, αναμένεται να αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών.
Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ικανοποιηθεί το αίτημα των παραγωγών για περιορισμό της υπερημερίας στις πληρωμές στις 120 ημέρες.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΝ δεσμεύτηκε ότι την Τετάρτη η ΔΕΗ θα δώσει 100 εκατ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πληρωμές του Ιουνίου, καθώς και να εξοφληθεί ο μισός Ιούλιος. Για την πορεία των αποπληρωμών, θα υπάρξει νέα συνάντηση στις 28/2.
Ακόμα, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φ/β ότι επίκεται νομοθετική ρύθμιση για το συμψηφισμό του net-metering.
Ο υπουργός επίσης υποστήριξε ότι δρομολογούνται δομικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου προκειμένου να καταβληθούν οφειλές της κεντρική διοίκησης στη ΔΕΗ, καθώς και να προεξοφληθούν καταναλώσεις για το 2017, συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στους εκπροσώπους των φορέων των φ/β ότι θέση της κυβέρνησης είναι η μη παράταση της εφαρμογής της διακοψιμότητας πέραν του 2017.
ΣΠΕΦ
Σε δελτίο τύπου σχετικά με τη συνάντηση, ο ΣΠΕΦ σημειώνει τα εξής:
"Σας ενημερώνουμε σε συνέχεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των ΣΠΕΦ - ΠΣΑΦ σήμερα Τριτη 14/2 ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη.
Μετά από δίωρη διεξοδική συζήτηση όπου τέθηκε όλο το φάσμα θεμάτων που έχει ανοίξει με αιχμή τις πληρωμές καταλήξαμε και δεσμεύτηκε  στα εξής:
1) Θεωρεί εύλογο και συμφωνεί με το αίτημα μας για μείωση της υπερημερίας σε 120 ημερες απο 170 σημερα.  Στο πλαίσιο αυτό του παραδώσαμε πλάνο πληρωμής των μηνών Ιουλίου εως και Οκτωβρίου εντός του επόμενου διμήνου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. 
Δεσμεύτηκε πως αύριο 100 εκατ. ευρω θα δοθούν απο τη ΔΕΗ στο ΛΑΓΗΕ ώστε να τελειώσει ο Ιούνιος και να εξοφληθεί ο μίσος Ιούλιος, αυτό σημαίνει μέση υπερημερία μήνα 159 μέρες.
2) Το επόμενο ορόσημο στο πλάνο που τέθηκε για μείωση των υπερημεριών είναι να εξοφληθεί ο υπόλοιπος Ιούλιος και ο μίσος Αύγουστος μέχρι τέλος Φλεβάρη, ήτοι μέση υπερημερία 141 ημέρες.
Επειδή δεν μπορούσε να δεσμευτεί από τώρα για αυτό, ορίστηκε συνάντηση μαζί του εκ νέου για τις 28/2.
Ο υπουργός κατανοεί πως το ληξιπρόθεσμο οφειλόμενο απο τη ΔΕΗ ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΛΑΓΗΕ δια μέσου του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνει στο διπλάσιο αυτό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει η ανεισπραξιμότητα των λογαριασμών. Συγκεκριμένα τα 2,7 δισ. ανείσπρακτα που επικαλείται η ΔΕΗ χωρίς έστω να έχουν καθόλου ρυθμιστεί, εμπεριέχουν ΕΤΜΕΑΡ στο 12% τους, ήτοι 324 εκ μόνο.  Οπως σας έχουμε γνωρίσει με προηγούμενη επιστολή, σήμερα απά τη ΔΕΗ στο ΛΑΓΗΕ δια μέσου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ οφείλονται ληξιπρόθεσμοι πόροι 670 εκ. ευρω (σχεδόν καθ ολόκληριαν ΕΤΜΕΑΡ).  Συνεπώς για το επιίπεδο ανείσπρακτων λογαριασμών που επικαλείται η ΔΕΗ δεν δικαιολογείται να παρακρατά παραπάνω απο 324 εκ. ευρω ΕΤΜΕΑΡ.  Δηλαδή πρέπει άμεσα να αποδόσει 346 εκ. ευρώ με τα οποία και είναι απολύτως εύλογο να ικανοποιηθεί το αίτημα μας για υπερημερία για 120 ημέρες.
3) Στο θέμα της ΠΧΠΕΛ που η ΔΕΗ εχει σταματήσει να πληρώνει παράνομα, δεσμεύτηκε οτι την Πέμπτη θα κλείσει το θέμα, αφού η ΡΑΕ θα εκδόσει την σχετική αποφαση. Οπότε η έκνομη στάση της ΔΕΗ θα βρεθεί στο κενό.
4)Αναφορικά με το θέμα της διακοψιμότητας που σήμερα ήταν να δικαστεί στο Συμβούλιο της Επικράτειας και ανεβλήθη οπως σας ενημερώσαμε, η δέσμευση του υπουργού ειναι πως το μέτρο που λήγει τον Οκτώβριο του 2017 δεν πρόκειται να ανανεωθεί ή να παραταθεί.  Για την κυβέρνηση το θέμα αυτο εχει κλεισει οριστικά".
ΥΠΕΝ
Στο δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ σχετικά με τη συνάντηση αναφέρονται τα εξής:
"Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των συλλογικών φορέων στον τομέα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, με τους οποίους συζήτησε τα αιτήματα του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τις διοικήσεις, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ), καθώς και του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ).
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε, καταρχήν, ότι μεθαύριο, Πέμπτη, η ΡΑΕ θα ανακοινώσει την απόφαση της για την Πρόσθετη Χρέωση Προμηθευτών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που θα προβλέπει και αναδρομικότητα. Με την απόφαση αυτή αναμένεται να αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών στο Σύστημα Ηλεκτρισμού.
Εξάλλου, ο Υπουργός δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να υπάρξει άμεση καταβολή ενός μέρους των εκκρεμών πληρωμών στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι υπερημερίες των πληρωμών και να φθάσουν σταδιακά τις 120 ημέρες.
Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου, που είναι ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering) οδεύει προς ικανοποίηση. Η σχετική υπουργική απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, θα υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα".
πηγη http://energypress.gr/news/i-kinitopoiisi-evgale-hrima-gia-toys-fotovoltaikoys-stathakis-tin-pempti-oi-apofaseis-gia-ti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ