Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο Τυπου για Στάση πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ

Δελτίο τύπου της ΠΟΣΠΗΕΦ και ΕΠΗΕΣτις 23/9/2016 
πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη και τους κ Παπασταμόπουλο διευθυντή γραφείου υπουργού και τον γενικό γραμματέα κ. Βερροιόπουλο. Στην αντιπροσωπεία  των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών μετείχαν οι Παναγής Γιάννης, Τόκας Αστέριος και Νίκας Άρης (ΠΟΣΠΗΕΦ), Παπακυριακού Ιωάννης, Μπογδάνης Σπύρος (ΕΠΗΕ).
Η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης που υπήρξε στο περιθώριο της ΔΕΘ (11/9/2016).

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κατ΄ ουσίαν στάση πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ. Εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ για τις καταβολές προς τον ΕΛΑΠΕ, τακτική η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής αλλά και αντοχής από τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς. Η ΔΕΗ επέλεξε, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τον συμψηφισμό της εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2014-2015 με τρέχουσες καταβολές προς τον ΕΛΑΠΕ, περί των 85εκατ ευρώ. Θα μπορούσε, κάλλιστα να προβεί σε τμηματικό λογιστικό συμψηφισμό χωρίς όμως να παύσει τις καταβολές της προς τον ΕΛΑΠΕ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατομ. Ευρώ. Με την ενέργεια αυτή, η ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΕΛΑΠΕ, στραγγαλίζει τους παραγωγούς οι οποίοι πλέον αδυνατούν να καλύψουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, λειτουργικά έξοδα κ.τ.λ.) .
Έγινε εκτενής ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ενεργειών της ΔΕΗ, σε σχέση με την εισπραξιμότητά της, την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις περεταίρω ενέργειες για την αναγκαία βελτίωση της ρευστότητας της.
Αναγνωρίστηκε από την πλευρά των παραγωγών, η τρέχουσα κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ από οφειλέτες ο οποίοι δεν πληρώνουν ενώ έχουν την δυνατότητα, και οι οποίοι πολλές φορές προβαίνουν σε απαράδεκτες-παράνομες πρακτικές (ρευματοκλοπές, προπηλακισμοί υπαλλήλων κ.λ.π). Η συνεχιζόμενη ανομία και αναλγησία κάποιων, εις βάρος όλων των καταναλωτών, πρέπει να σταματήσει άμεσα και αποφασιστικά.
Δύο βασικά ζητήματα τελικά δημιούργησαν έντονο προβληματισμό:
Το πρώτο είναι ότι παρόλο που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν αρχίσει να μειώνονται και κινούνται σε επίπεδα του προηγούμενου έτους, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ροή πληρωμών προς τον ΛΑΓΗΕ.
Και το δεύτερο, το ότι ο κ. Παναγιωτάκης δεν μπόρεσε να δεσμευθεί α) σε μια σταθερή ροή πληρωμών το επόμενο χρονικό διάστημα και β) στο αίτημα μας για άμεση έκτακτη καταβολή οφειλών της ΔΕΗ εντός της εβδομάδος προς τον ΛΑΓΗΕ.
Τέλος κανονίστηκε ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση στο ΥΠΕΝ έγινε με τους κ Παπασταμόπουλο και Βερροιόπουλο. Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης δεν παρευρέθηκε λόγω της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή. Ως βασικό αίτημα στην συζήτηση ήταν η επιτακτική ανάγκη έκτακτης καταβολής χρημάτων της ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορούν οι φ/β παραγωγοί να πληρώσουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, λειτουργικά έξοδα κ.τ.λ.) και να συγκρατηθεί η αύξηση των υπερημεριών. Παράλληλα τέθηκε έντονα το θέμα των ταμειακών ροών στον ΕΛΑΠΕ στο επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο υπάρχουν αυξημένες εκροές προς τους παραγωγούς.
Κατέστη σαφές από την πλευρά των παραγωγών ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή-αντοχή  στις πρακτικές που βιώνουν, ενώ δεν θεωρείται αποδεκτή, ως μόνιμη λύση, οι αποσπασματικές ενέσεις ρευστότητας. Τα γεγονότα του παρελθόντος πρέπει να μας έχουν κάνει όλους σοφότερους.  
Υπενθυμίστηκε δε, η μνημονιακή υποχρέωση «2. The Ministry of Energy, in close cooperation with RAE, will promote, and facilitate through intermediation, the clearing of existing obligations among energy market participants, while encouraging them for a fair sharing of the outstanding debt (continuous). Το υπουργείο Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με την ΡΑΕ θα προωθήσει και θα διευκολύνει με διαμεσολάβηση, την εκκαθάριση των εκκρεμών υποχρεώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας, ενώ τους ενθαρρύνει για μια δίκαιη κατανομή του υπόλοιπου χρέους (διαρκές)
Το ταμειακό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ είναι πρόβλημα το οποίο παραμένει χρόνια άλυτο, οι αποσπασματικές ενέργειες σε συνάρτηση με την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού κατέστησαν τον ΕΛΑΠΕ ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι σε κάθε συνάντηση με αρμόδιους φορείς ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ, ΥΠΕΝ τίθεται το ζήτημα του ταμειακού ελλείμματος, η ανάγκη παρεμβάσεων στα τραπεζικά ιδρύματα και η βελτίωση της κατάστασης μέσω του ρυθμιστικού πλαισίου για την καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ. Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα των υπερημεριών και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για παρέμβαση στις τράπεζες, αναδείχθηκαν και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου των παραγωγών στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για το νέο πλαίσιο ΑΠΕ στης 3/8/2016.

Οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ ανέλαβαν την δέσμευση για το ότι θα τηρηθεί η ομαλή πορεία των πληρωμών και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των καθυστερήσεων των πληρωμών. Κατέθεσαν μάλιστα χρονοδιάγραμμα ενεργειών για τις επόμενες δύο εβδομάδες, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών δήλωσαν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο και θα παρακολουθούν διαρκώς την πορεία των ενεργειών του.  
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει  :
1)      Να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ όσον αφορά την επαναφορά των ταμειακών ροών προς τον ΕΛΑΠΕ,
2)      να μεταφερθούν στον ΛΑΓΗΕ οι αρμοδιότητες που έχει ο ΑΔΜΗΕ για την τιμολόγηση και καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ από τους Προμηθευτές, πάγιο αίτημα του ΛΑΓΗΕ το οποίο στηρίχθηκε εμπράκτως και στην συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκουρλέτη τον Δεκέμβριο του 2015,

3)      να ληφθεί η απόφαση της ΡΑΕ όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ από τους Προμηθευτές στον ΕΛΑΠΕ,
4)      να προγραμματισθεί συνάντηση μας σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, με την συμμετοχή του ΥΠΕΝ, όσον αφορά τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η υλοποίηση των ανωτέρω, ελπίζουμε, να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα από τους αρμόδιους φορείς, σε κάθε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ με την ΕΠΗΕ με συνέπεια παρακολουθούν και επεμβαίνουν διαρκώς, σε ανώτερο επίπεδο, στις εξελίξεις θεμάτων που σχετίζονται με τον ΕΛΑΠΕ και την πορεία των πληρωμών των παραγωγών αλλά και συνολικότερα με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες μας για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, μέσω και της δημιουργίας κοινού μετώπου εκπροσώπησης των φ/β, έφεραν χειροπιαστά αποτελέσματα, στην βάση αυτής της αρχής συνεχίζουμε.
Τα προβλήματα των παραγωγών από φ/β είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δεν προσφέρονται για ιδιοτελή συμφέροντα και μικροπολιτικές πρακτικές. Πρακτικές οι οποίες επιτέλους, για όφελος όλων των παραγωγών απο φ/β, πρέπει να εκλείψουν

16 σχόλια:

  1. Μπλα μπλα μπλα, κατόπιν αόριςτων ενεργειών μας..., μπλα μπλα μπλα, κατόπιν κομματικού καφέ...., το ΤΙΠΟΤΑ !!! πέρα από αναμνηστικές φωτογραφίες της αφεντομουτσουναρας μας μήπως και μας αμφισβητήσει κανείς για το καφεδάκι που ήπιαμε αφού τόσους και τόσες φορές έχουμε κοροϊδέψει... κόσμο και κοσμάκη με τα δήθεν μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μελλοντικές δεσμεύσεις. ..στον αέρα σαν την εγγύηση του Ψυχάρη στα δάνεια. ..του ....αέρας από αέρα= κενό! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Matzanas σε παρακαλώ μη με ξύνεις και θυμηθώ τα ευχαριστήρια που αμόλαγαν οι καραγκιόζηδες της φωτογραφιας που δεν πληρωνόμασταν πριν 3 χρόνια. Μεχρι και ακύρωση συγκέντρωσης διαμαρτριας στο υπουργείο είχανε τα ρετάλια ζητήσει....!!! Λαγοί, Γλύφτες....

      Διαγραφή
  3. Αφού δεν υπάρχει γενική συνέλευση και εκλογές φίλε μου ώστε να τους πλακώσουμε στις ντομάτες, αυτοί σερβίρουν σανό σε όποιον αγοράζει... Ο διορισμένος στην Ζάχαρη Συριζέος τώρα αγροτοσυνδικαλιςτής Παναγής θα τσακωθεί με τον υπουργάκο για τα λεφτά μας.... Εδώ γελάνε.... Καλά για τους κολαούζους του ούτε λόγος...... Φασκελοκουκούλωμα φίλε μου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια ο γελοίος συνδικαλιςτής πως και δεν μας είπε τα ληγμένα του cash flow του περασμένου μήνα...... όπως τα διάβασε από αλλού μάλιστα..... Πριν δυο βδομάδας το τόλμησε........ πουλώντας μας σφυροκοπήματα...... στη ΔΕΗ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν σας άρεσε ο σαμαράς τον βρίζετε θέλατε αριστερά πάρτε τον μπουλο τώρα να βάλετε μυαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενω επι σαμαρα που οι καθυστερησεις πληρωμων ηταν στους 10 μηνες
      και μας φορεσε και το new deal κολαρο περνουσαμε ζαχαρη....

      Διαγραφή
  6. Καλά παιδιά δεν πιστεύω στα μάτια μου!!!!! Η φωτογραφία της συνάντησης με Παναγιωτάκη ειναι μούφα!!!! Δεν υπήρξε συνάντηση παρά μόνο εκείνη η βλακεία της ΔΕΘ που μας έρηξε τα ληγμένα νέα η ΠΟΣΠΗΕΦ του παλαιότερου cash flow!!!!! που όχι μόνο τα ξέραμε αλλα τα είχαμε εισπράξει κιόλας!!!!! πριν 10 μέρες τότε!!! Καλά οι τύποι ειναι διανοητικά καιυυστερημένοι!!!!!! δεν γίνεται αλλιώς να βγάζουν τέτοια δελτία τύπου.
    Λοιπόν, οι παραγωγοί έχουμε ευθύνες που ανεχόμαστε το καραγκιοζιλίκι αυτό!!!!! αφού ο κάθε υπουργάκος το εκμεταλλεύεται για να λέει ότι προσπαθεί και επικοινωνεί με τους φορείς και μπούρδες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστός ο Χρήστος! και o Matzanas! Το γέλοιο με τους διορισμένους συνδικαλιστές είναι πως τώρα που τους πετάξανε κλοτσηδόν από τα τεχνικά θέματα λόγω αγραμματοσύνης....., τώρα ασχολούνται σε ανώτερο...... επίπεδο τα πουλάκια μου με τα θέματα του κλάδου........ Ρε αη στο διάολο από δω ξεφτίλες που το παίζετε πύργοι χωρίς ισόγειο και ορόφους αλλά μόνο με ρετιρέ!!! Στον ασβέστη θα σας πετάξουμε ρε κοπρόσκυλα!!!! Ούτε μέλη έχετε, ούτε γνώσεις, παρά μόνο γλώσσα και αυτή όχι για να χωνετε έστω αλλά για να γλύφετε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχετε καταλάβει που βρίσκετε ή χώρα με τα νούμερα που μας κυβερνάνε δεν έχετε δει τίποτα ακόμα θα θυμόσαστε τον σαμαρά και θα κλαιτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. To πάνε για τελός του 2017 τον μηδενισμό του ελλείματος ΕΛΑΠΕ?

    Πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αποκλείουν το ενδεχόμενο αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

    Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν σχετικά ότι το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017, με τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι σύμφωνα με τα οποία οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν στους παραγωγούς ΑΠΕ το όφελος που αποκομίζουν από τη συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας στην αγορά, η οποία μειώνει τις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της σταδιακής απόσβεσης του ελλείμματος, χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά με διασφάλιση της ροής των πληρωμών προς τους κατόχους των ανανεώσιμων πηγών τάχθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγών σε συναντήσεις με τους θεσμούς που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

    ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΑΝ ΔΕΝ
    ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ?

    ΜΕ ΛΟΓΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΨΙΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Ο μπαταχτσής, του μπαταχτσή, ω μπαταχτσή

    Η ΔΕΗ ζητα να καταβληθούν οι ΥΚΩ των ετών 2012 – 2015 ύψους 600 εκ. ευρώ αλλά και οι οφειλές του Δημοσίου ύψους 200 εκ. ευρώ.........

    Δηλαδή 800 εκ. ευρω.......

    Άντε βγάλε άκρη εσύ μετά με τους απατεώνες που έμπλεξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Παράταση της ρύθμισης των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή μέχρι 31/10/2016

    "Περπατάει" καλά η ρύθμιση των 36 δόσεων,στόχος το 1,5 δισ. εως το τέλος Οκτωβρίου.


    Το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε χθές την παράταση της ρύθμισης των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή για ένα μήνα, μέχρι την 31η Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση, τη συνεχιζόμενη προσέλευση, με αμείωτο ρυθμό, των πελατών της Επιχείρησης για να ενταχθούν.

    Επίσης, όπως τονίζεται, η ΔΕΗ ανταποκρινόμενη στα αιτήματα διαφόρων φορέων δίνει την ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση αυτή και σε όσους τη ζητήσουν όχι αυτοβούλως αλλά μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρέους, με μοναδική προϋπόθεση να μην έχουν προβεί σε αυθαίρετη επανασύνδεση με επέμβαση στο μετρητή τους.

    Παράλληλα, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι εξαντλώντας κάθε περιθώριο καλής θέλησης, σε όσους είχαν κάνει παρέμβαση στο μετρητή τους – εννοείται πλην της περίπτωσης της ρευματοκλοπής- αποφάσισε η επανασύνδεση να γίνεται με προκαταβολή ίση με το 15% της οφειλής και η εξόφληση του υπολοίπου σε 12 δόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Τι μάθαμε σήμερα

    Εξαιρετικής ποιότητας

    1.Η ΔΕΗ ειναι μια κερδοφορος επιχειρηση

    2.Τα ληξιπροθεσμα προς την ΔΕΗ μειωνονται

    3.Οι εξυπηρετουμενες ρυθμισεις (των 36 δοσεων) ειναι περιπου
    1,1 δισ.

    4.Η ΔΕΗ εδωσε 48,3 εκ. ευρω στον ΛΑΓΗΕ λογω εκκαθαρισης ΗΕΠ
    2011 και 2012(energa-hellas power)

    5.Η γη γυριζει γυρω απο τον ηλιο και το δουλεμα που "τρωνε"
    οι παραγωγοι ΑΠΕ δεν εχει προηγουμενο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Προθεσμία 10 ημερών στην κυβέρνηση


    Οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG) συμφώνησαν χθες ότι θα συνεδριάσουν εκ νέου λίγη ώρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 10 Οκτωβρίου, αν εν τω μεταξύ το μήνυμα που θα έχουν λάβει από τον Έλληνα εκπρόσωπο αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γ. Χουλιαράκη θα είναι ότι οι συνολικά 3-5 εκκρεμότητες (μικρότερες ή μεγαλύτερες) μεταξύ των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έχουν κλείσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η πιο μεγάλη εκκρεμότητα από άποψη δυσκολίας (σ.σ. και πολιτικής) θεωρείται ότι είναι αυτή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.

    Προβλέπεται η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο μετρητης μου(τοποθετηθηκε το 2010)γραφει 6.3/100 λιγοτερο απο το refusol10k που εχω στη στεγη μου.δεν υπαρχουν ιδιοκαταναλωσεις εκτος του inverter φυσικα.η παροχη μου ειναι 5*10mm και εχει μηκος 13 μετρα.λςω να καλεσω τη δεη για ελεγχο.ξερει κανεις τη διαδικασια ?και αν αποδειχτει οτι υπαρχει θεμα παιζει να διεκδικησω τιποτα απο τα χαμενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ