Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΣΑΜΑΡΑ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κύριε πρωθυπουργέ,
Είμαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, πολιτικός μηχανικός, που εδώ και 25 χρόνια εργάζομαι ζητώντας το μεροκάματό μου από την αγορά. Ένας παραδοσιακός δεξιός, οπαδός της φιλελεύθερης οικονομίας. Ένας από εκείνους που τον Ιούνιο του 2012 ψήφισαν την παράταξη της οποίας ηγείσθε. Ένας από εκείνους που την εποχή εκείνη (Ιούνιος 2012) δεν απέσυρε τις οικονομίες του από τη χώρα αλλά τις επένδυσε στην Ελλάδα. Ένας από εκείνους που
πίστευαν ότι μόνο η υπεύθυνη στάση πολιτών και ηγεσίας είναι δυνατό να σώσουν τη χώρα από τον γκρεμό.

  Σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας, εργάστηκα όσο πιο έντιμα μπορούσα σεβόμενος τους νόμους και τις συμβάσεις που υπέγραφα. Πλήρωνα αδιαλείπτως τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούσαν σε εμένα προσωπικά, την οικογένειά μου και την εταιρία μου. Δεν αθέτησα ποτέ συμφωνία που έκανα. Βρισκόμουν, σχεδόν καθημερινά, απέναντι στην αρτηριοσκληρωτική συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου και την απόλυτα εχθρική του στάση απέναντι σε κάθε μορφής επιχειρηματικότητας. Παρά ταύτα, κατάφερα και πέτυχα κάτι σε αυτή την επαγγελματική πορεία. Όχι τίποτε σπουδαίο αλλά κάτι πέτυχα. Πέτυχα να μπορώ να συντηρώ την οικογένειά μου με αξιοπρέπεια, να έχω δικό μου σπίτι, αυτοκίνητο και κάποιες οικονομίες ικανές να μου δώσουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθω σε δύσκολους καιρούς. Έτσι πίστευα. Η αλήθεια είναι ότι ο επαγγελματικός τομέας που δραστηριοποιούμουν (κατασκευή και πώληση κατοικιών), ήταν ανέκαθεν ευνοημένος φορολογικά. Όμως αυτοί ήταν οι κανόνες και με αυτούς πορευόμουν με απόλυτο σεβασμό σε αυτούς. Πάντα επανεπένδυα τα διαθέσιμα της εταιρίας στην δουλειά. Δεν αγόρασα Cayenne, δεν πέταξα λουλούδια σε πίστες, δεν αγόρασα πολυτελή σκάφη, δεν ντυνόμουν στον Guzzi. Δεν δανείστηκα εκατομμύρια και όταν δανείστηκα κάποια λίγα χρήματα από τράπεζα τα επέστρεψα στην ώρα τους με όλους τους τόκους, σεβόμενος τη σύμβαση που υπέγραψα.

  Το 2011, βλέποντας την πλήρως τελματωμένη κατάσταση  στην αγορά ακινήτων, αποφάσισα ότι πρέπει να επεκταθώ σε καινούριες δραστηριότητες. Τότε ξεκίνησα την προσπάθεια για την υλοποίηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε κάποιο νησί του Αιγαίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

 Για εμένα ήταν μονόδρομος, ιδεολογικός αλλά και επαγγελματικός, η ψήφος στην Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Βέβαια υπήρχε και η επιλογή να εξάγω τα κεφάλαια που χρησιμοποίησα για το φωτοβολταϊκό, να κάτσω στα αυγά μου και να ψηφίσω ένα κόμμα «δραχμής» ελπίζοντας στην υπεραξία που θα μου έδινε η επανεισαγωγή των κεφαλαίων μου σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν το έκανα όμως, πιστεύοντας σε εσάς και τον εξορθολογισμό που περίμενα ότι θα φέρνατε ως κυβέρνηση στη λειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου και των δημοσιονομικών. Αυτό άλλωστε ευαγγελιζόσασταν τότε αλλά και ενωρίτερα στα «Ζάππεια».

  Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που σήμερα βιώνω και με οδηγεί σταθερά στην καταστροφή. Επιβάλλατε  φόρο στα ακίνητα, τον απίθανο «ΕΝΦΙΑ», ο οποίος τεκμαίρει προφανώς ότι η εταιρία μου έχει εισοδήματα από τα αδιάθετα, κλειστά, μη ηλεκτροδοτούμενα και πλήρως απαξιωμένα πλέον, ακίνητα που κατασκεύασε πρό κρίσης και είναι εμπορικό της απόθεμα. Δεν φτάνει λοιπόν που η αγορά ακινήτων είναι σε πλήρη κατάρρευση αλλά μου ζητάτε να βρώ χρήματα (αλήθεια από πού;) για να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ ώστε  να διατηρώ το δικαίωμα να υπάρχω. Αλήθεια γνωρίζετε ότι κάποιος ο οποίος έχει ενοικιάσει ένα ακίνητο και ο μισθωτής δεν τον πληρώνει δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ούτε έξωση στον μισθωτή αν είναι απλήρωτος ο ΕΝΦΙΑ; Μάλλον το γνωρίζετε αφού και εσείς ψηφίσατε τη διάταξη που καθιστά οποιαδήποτε δικαστική προσφυγή που αφορά ακίνητο απαράδεκτη χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ από τη ΔΟΥ του ιδιοκτήτη.Δηλαδή να μην σε πληρώνουν ώστε να μπορείς να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου και παράλληλα να μην μπορείς να ασκήσεις και κανένα ένδικο μέτρο εναντίον εκείνου που σου βάζει τα φέσια... Το πιο απίστευτο στην υπόθεση του ΕΝΦΙΑ είναι ότι ο υπουργός σας των οικονομικών, από τη θεσμική του θέση τον χαρακτήρισε «δίκαιο επειδή τα ακίνητα είναι προϊόν φοροδιαφυγής». Αν γνωρίζει ο υπουργός ότι είναι προϊόν φοροδιαφυγής τα ακίνητα, σημαίνει ότι γνωρίζει το ποιός και πως φοροδιέφυγε και κατά συνέπεια μπορεί να τον καλέσει για να καταβάλει τους διαφυγόντες φόρους. Γιατί δεν το έκανε αφού κατά δήλωσή του «γνωρίζει ότι είναι προϊόν φοροδιαφυγής»;

 Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, με το Ν.4254/2014 επιβάλλατε μονομερείς αναδρομικές περικοπές (κούρεμα) στις τιμές αποζημίωσης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Το Ελληνικό Κράτος δια της κυβερνήσεως και του κοινοβουλίου του, αρνείται την υπογραφή που έβαλε σε νόμιμες συμβάσεις που σύναψε με τους παραγωγούς και εκβιαστικά επιβάλλει επαχθέστατους νέους  όρους, αγνοώντας το γεγονός ότι χωρίς στοιχειώδη τήρηση κανόνων δικαίου όπως το “pacta sunt servanda” καμία οικονομία και καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει.
  Σαν πολίτης έχω πραγματικά κουραστεί να μου τίθενται συνεχώς, και κυρίως προεκλογικώς,  εκβιαστικά διλλήματα που στο βάθος καταλήγουν σε καταστροφή της χώρας. Ποτέ δεν χρωστούσα και, προς το παρόν, δεν χρωστάω πουθενά. Ίσως για αυτό να γίνομαι, μαζί με όλους εκείνους σαν εμένα που εργαστήκαμε έντιμα και με συνέπεια και τώρα βλέπουμε την περιουσία μας-αυτή η λίγη που καταφέραμε να φτιάξουμε- να δημεύεται δια νόμων, στόχος αυτής της ληστρικής επίθεσης. Επειδή κάτι έχουμε ακόμα και μπορεί ο «νόμος» να μας τα πάρει. Όταν όμως μας τα πάρει όλα, από ποιόν θα ζητήσει;

 Όλα αυτά είναι περιγραφές και διαπιστώσεις από τις οποίες έχουμε όλοι υπόψη μας πολλές και δεν περιμένω να τις σχολιάσετε. Είμαι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας ο οποίος κάθε μέρα που περνάει οδεύω στην καταστροφή λόγω της πολιτικής που ακολουθείτε και εφαρμόζετε. Αυτό που από εσάς θα ήθελα, είναι  να με βοηθήσετε να βρώ απάντηση στο ερώτημα που εδώ και λίγο καιρό με ταλανίζει: Θα μπορούσε να μου συμβεί τίποτε χειρότερο από αυτά που μου συμβαίνουν τώρα που κυβερνάτε εσείς αν τον Ιούνιο του 2012 είχε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν εκείνος στην κυβέρνηση; Γιατί εγώ, ειλικρινά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι χειρότερο.
Αν πράγματι μπορείτε να με βοηθήσετε να βρώ απάντηση στο ερώτημά μου, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.


Με εκτίμηση
Παντελής Παπαγεωργίου
πολιτικός μηχανικός
παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας

11 σχόλια:

  1. Παντελη ειμαι συναδελφος σου και η επιστολη σου φωτογραφιζει και την δικη μου προσωπικη περιπτωση.Δυστυχως ο τροπος που λειτουργουν οι πολιτικοι της χωρας δεν δινει καμμια ελπιδα επιβιωσης για το μελλον παρολο που κανω προσπαθεια και πιεζομαι να παραμενω αισιοδοξος.Η περιοδος χαριτος ομως που τους δινω ειναι πολυ μικρη και η αισθηση φυσικα που εχω ειναι οτι αυτοι οι ανθρωποι δεν ειναι ικανοι να νοικοκυρεψουν την χωρα. Μακαρι να την διαψευσει ο πρωθυπουργος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καναμε το λαθος να εμπιστευτουμε τα χρηματα και τις οικονομιες μας στην αναξιοπιστη αναπτυξη τους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ενοχλείτε το Σαμαρά! Τώρα μοιράζει το πλεόνασμα λες κι είναι τραχανάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μην τρελαθούμε... Συμφωνώ με αυτά που λες για τα φωτοβολταιακά αλλά μην μας ες ότι πλήρωνες και όλους τους φόρους σου!!!! Απ'ότι κατάλαβα ήσουν εργολάβος. Για πες μας τώρα, όταν ένα σπίτι με αντικειμενική αξία 100,000€ το πουλόυσες 300.000€ , τα υπόλοιπα 200.000€ μαύρα τα δήλωνες?

    Αντε γιατί θα μας τρελάνετε εσείς οι εργολάβοι που θα σας λυπηθούμε κιόλλας!!!

    Το ίδιο και με τα φωτοβολταικά.. Μόνο οι εργολάβοι /κατασκευαστές βγάλατε χρήμα υπερχρεώνοντας τα πάρκα μεχρι εκεί που δεν πάει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχεις μπερδεψει την βουρτσα με την.......!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να μη ξεχναμε ποιοι μας εφεραν σε αυτο χαλι και μαλωνουμε μεταξυ μας μερες που ερχονται

    http://www.youtube.com/watch?v=DmWgi4lWESQ&sns=fb

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και κατι που θυμιζει επενδυτη ΦΒ παρκου

    http://olympia.gr/2014/02/06/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνάδελφε Φωτοβολταϊκέ Παντελή Παπαγεωργίου, στην ερώτηση σου στον πρωθυπουργό νομίζω ότι η απάντηση είναι: Θα συνέβαινε ακριβώς το ίδιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά το έκανε ο άλλος. Η λύση ήταν, είναι και θα είναι: ‘take the money and run’ μόλις μπορέσεις………!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι διαπιστώσεις του κ. Παπαγεωργίου είναι απόλυτα ακριβείς. Η δική μου όμως σκέψη περιστρέφεται περισσότερο γύρω από το ζήτημα του αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί (μεταξύ των οποίων και το new deal), παρότι αναμφισβήτητα παράνομα και άδικα, είναι εντέλει έστω μακροπρόθεσμα αποδοτικά και αποτελεσματικά. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μην άλλαζε η νομική αξιολόγηση, πιθανόν όμως να είχε τουλάχιστον μια τελολογική ηθική "νομιμοποίηση" η σχετική στρατηγική.

    Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι όχι μόνον δεν είναι αποδοτικά και αποτελεσματικά αλλά επιφέρουν μακροπρόθεσμα και το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Καθιστούν τον πολίτη ακραία δύσπιστο απέναντι σε οποιαδήποτε κρατική πρωτοβουλία, καταλύουν οποιαδήποτε αίσθηση "κοινότητας", τον οδηγούν στον πιο στυγνό ατομικισμό. Παραπέρα, εμφιλοχωρεί η πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι "ιερό", τίποτα δεν είναι "ταμπού", ακόμα και βασικές αρχές της έννομης τάξης (όπως το pacta sunt servanda που εύστοχα μνημονεύετε) κάμπτονται και παρακάμπτονται κατά το δοκούν όταν το Κράτος το επιθυμεί.

    Θεωρείται ύψιστη στιγμή της νομικής και πολιτικής Ιστορίας η υπογραφή της Magna Carta, του πρώτου συμβατικού κειμένου που περιόριζε την απόλυτη εξουσία του Κράτους (τότε ταυτισμένου με το "εγώ" του μονάρχη). Πέραν των ιστορικών συνθηκών που την επέτρεψαν αλλά και της αξίας της στην πράξη, η Χάρτα αυτή συμβολίζει ότι η κεντρική εκτελεστική και νομοθετική εξουσία δεν μπορεί να είναι πάνω και έξω από το Νόμο αλλά πρέπει να δεσμεύεται και να ρυθμίζεται από αυτόν.

    Δυστυχώς, κοντά στα χίλια χρόνια μετά ξαναβλέπουμε ένα Κράτος που χρησιμοποιεί το Νόμο ως προαιρετική υπόδειξη αντί ως κανονιστική επιταγή. Η πρακτική αυτή ταράζει συθέμελα την σχέση Κράτους-πολίτη και φοβάμαι ότι θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα.

    Βασίλης Τριαντάφυλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης• νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι........
      ΣΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗ...

      Διαγραφή
  10. Αν κατάλαβα καλά με θεωρείτε ανάλογο του Φαρισαίου. Παρά λοιπόν του γεγονότος ότι κανέναν δεν σύγκρινα με την αφεντιά μου, ούτε και θεωρώ ότι είμαι καλύτερος από κάποιον άλλο όπως ο περί ού ο λόγος Φαρισαίος στην παραβολή που αναφέρεστε, παρακαλώ να δεχτείτε τη συγγνώμη μου όπως θα την διατύπωνε ο Τελώνης.
    Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ