Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Συνάντηση με Τραπεζες για ελαφρύνσεις + σχέδιο εθελοντικής αλλαγής σύμβασης


Ουδεν νεώτερο!
Ούτε αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το λεγόμενο new deal στις υφιστάμενες επενδύσεις ΑΠΕ, δηλαδή για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το πρόβλημα του συσσωρευμένου ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και της μη δημιουργίας νέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προβλέπεται η κρίσιμη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, το οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των τραπεζών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Βάση για την ατζέντα της συνάντησης θα αποτελεί η
επεξεργασία που συνεχίζουν να κάνουν σε τεχνικό επίπεδο, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει καλά ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει όχι απλώς να έχει συμφωνήσει, αλλά να έχει νομοθετήσει, αλλιώς θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο που θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει: Την αύξηση από 1ης Μαρτίου του ΕΤΜΕΑΡ σε ποσοστό 98% μεσοσταθμικά, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ΡΑΕ.


Όσον αφορά το βασικό ερώτημα που αφορά το ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις του λεγόμενου new deal, από τη στιγμή που το σχέδιο στο οποίο είχε καταλήξει το ΥΠΕΚΑ επανήλθε προς επανεξέταση, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι ασαφή. Το ΥΠΕΚΑ πάντως θέλει μαζί με το κούρεμα να ανακοινώσει και ένα ελκυστικό πακέτο που να περιλαμβάνει την επιμήκυνση των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ και την ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων των παραγωγών. Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας «Τράπεζες», οι οποίες φαίνεται ότι θα «συνεισφέρουν» επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων και ένα είδος κλιμακωτού επιτοκίου.

Μικρότερο κούρεμα
Όπως έχει ήδη γράψει το energypress,  έχει επανέλθει ως επικρατέστερο το αρχικό σχέδιο για υψηλό μεσοσταθμικό κούρεμα που θα επιβληθεί υποχρεωτικά και θα καλύπτει τη σημερινή σωρευμένη τρύπα, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Ποιο θα είναι το ποσοστό; Βάση του σεναρίου αποτελεί το 43% στα φωτοβολταϊκά και 10% στις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, στο οποίο είχε καταλήξει το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο φαίνεται ότι δημιουργείται μια πιθανότητα να μειωθεί κάπως το ύψος τουκουρέματος, καθώς η παρατηρούμενη αύξηση στην Οριακή Τιμή Συστήματος εκτιμάται ότι θα παγιωθεί, οπότε είναι μικρότερο το ποσό που πρέπει να καλυφθεί.
Ηδη με τις αλλαγές στους μηχανισμούς της χονδρικής αγοράς που τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2014, η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται η ΟΤΣ, στο σύστημα εισρέουν 100 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που μπορεί να «δώσει» 5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο «κούρεμα». Οι παλαιότεροι υπολογισμοί του ΥΠΕΚΑ είχαν γίνει μεμέση Οριακή Τιμή τα 59 ευρώ. Σήμερα θεωρείται ότι μπορούν να γίνουν με μέση Οριακή Τιμή στα 70 ευρώ. Άρα το μεσοσταθμικό κούρεμα 43%γίνεται περίπου 38%...

Διπλό ταμπλό
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, (δεν είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν) σύμφωνα με τις οποίες στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών θα δοθεί ένα σχέδιο εθελοντικής αλλαγής της σύμβασης που θα περιλαμβάνει από τη μία κούρεμα και από την άλλη τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν. Εάν κάποιος δεν αποδεχθεί εθελοντικά την αλλαγή της σύμβασής του, θα βρεθεί ενώπιος μεγαλύτερων επιβαρύνσεων (άγνωστο εάν θα έχουν τη μορφή εισφοράς) χωρίς να έχει τα πλεονεκτήματα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από την τρόικα την παράταση κατά ένα εξάμηνο της υποχρέωσης για εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Αντί δηλαδή για το τέλος  του 2014 να μηδενιστεί τον Ιούνιο του 2015. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να είναι χαμηλότερο το κούρεμα στις ταρίφες, καθώς θα αύξανε ο χρόνος απόδοσης. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική απάντηση, οπότε οι υπολογισμοί γίνονται με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2014.

πηγη  http://www.energypress.gr/news/Skepseis-gia-diplo-tamplo-sto-new-deal-twn-APE

59 σχόλια:

  1. ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΟΥΜΑΚΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.ΑΥΤΟΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΛΥΦΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε… αφού είναι 2 αυτοί που συμφωνούν με το κούρεμα εθελοντικό ή μη… ώρα είναι να τριτώσει το κακό με τη συμμετοχή του πρώτου σχολιαστή, που και καλά τα βάζει με τον ‘γλείφοντα’ Λουμάκη. Μάλλον σε βλέπω να τρέχεις πρώτος να συμφωνήσεις φίλε μου.

      Διαγραφή
    2. EGO MEGALE DEN GLYFO KANENAN NA MHN ME KOUREPSEI TO PARKO DIKO MOU EINAI DEN TO XROSTAO POYTHENA TO BAZO KAI FOTIA KAI TO KAIO AMA AMA GOUSTARO KIOLAS. KAI DEN DINO KAI SE KANANENA LOGARIASMO

      Διαγραφή
    3. 12.51 Γράψε ΕΛΛΗΝΙΚΆ

      Διαγραφή
  2. ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΠΣΑΦ NA ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ NEW DEAL ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ, κουφός άνθρωπος πήγες κι έριξες 200.000 ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο;
      Δε σεβάστηκες την κουφαμάρα σου;

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,
    ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ......ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ... ...
    ΜΗΝ ΣΚΥΨΕΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ,....ΜΗΝ ΔΕΧΕΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ,........ΣΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ << θα βρεθεί ενώπιος μεγαλύτερων επιβαρύνσεων (άγνωστο εάν θα έχουν τη μορφή εισφοράς) χωρίς να έχει τα πλεονεκτήματα..........>>
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΑΣ....ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ..
    ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ.........
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ.............. ΚΑΛΟ ΣΑΣ.
    ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΑΣ) ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ...ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ..ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ (ΠΑΣΥΦ) ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ, ΠΛΗΡΩΝΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oι πληροφορίες μου λένε, ότι το δικαστήριο κρίθηκε ως αναρμόδιο. Εξ άλλου ο Καλογεράκης κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα χωρίς να έχει υποβάλει αγωγή- μήνυση προηγουμένως και στη συνέχεια τα ασφαλιστικά για εξασφάλιση αλλά και γρήγορη εκδίκαση. Νέος είναι ακόμη.... Θα μάθει...!!!!!

      Διαγραφή
  5. DEN 8A SOU SPASEI TO SUMVOLAIO 8A SOU VALEI 60% EKTAKTH EISFORA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα συνοδοιποροι! Μηπως εχει κανενας καποιο αρχειο υπολογισμου του περιβοητου IRR ενος φωτοβολταικου παρκου (excell κ.τ.λ.) ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.dropbox.com/s/qyvqvahaonc89nn/NPV-IRR%20Calculation.xls

      δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται!

      Διαγραφή
  7. Φίλε Ανώνυμε βάλε στο Excel τις χρηματορροές του πάρκου σου χρόνο - χρόνο, πχ -150χιλ το 2012, 50 το 2013 κλπ μέχρι την 20ετία, πήγαινε σε ένα κελί και εισήγαγε την συνάρτηση IRR (την έχει το Excel) επιλέγοντας τα κελιά των χρηματορροών σου. Έτσι θα σου προκύψει το IRR!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατά τα άλλα, να πάνε να κουρευτούνε μόνοι τους...άκου συνάντηση με τις τράπεζες!!! Οι παραγωγοί, απλήρωτοι και πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγκεντρωση διαμαρτυριας θα κάνουμε ;
    Στο Υπουργειο, στον ΛΑΓΗΕ , στην ΡΑΕ ...
    Υπαρχει ενδιαφερον για συγκροτηση επιτροπης πρωτοβουλίας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΟ IRR ? ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΙΤΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ.
    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΚΑΛΟ IRR ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παπακυριακού Γιάννης30 Ιανουαρίου 2014 στις 11:56 μ.μ.

    Νομίζω οτι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε το έκτρωμα που θα βγάλουν για διαβούλευση και ύστερα να προβούμε σε τέτοιες κινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώντας να δώ απο κάποια απόσταση τα τεκταινόμενα...οφείλω να παρατηρήσω οτι η συμπεροφορά και οι ισχυρισμοί του ΣΠΕΦ είναι πολύ μα πολύ περίεργοι.
      Δεν είναι δυνατόν πραγματικός επενδυτής να συμφωνεί με τη πρακτική αυτή.Αντί να εναντιωθεί δηλαδή στην απόφαση της ανήκουστης εισφοράς,διαχωρίζει τους επενδυτές σε νέους και παλαιούς δημιουργώντας σύγχυση και....Πολύ Ελληνικό μου φαίνεται αυτό... Σκέπτομαι καμμια φορά πώς πραγματικά μερικοί προσπαθούν να κερδίσουν τη ζωή τους και να παίξουν κάποιο ρόλο στα πράγματα.Η καταγωγή και οι συμπεριφορές των προγόνων (οικογένειας) του καθενός καθορίζουν τον τρόπο σκέψης,το περι δικαίου αίσθημα και την αντίληψη περι ηθικής.

      Διαγραφή
  12. τωρα που το ΕΤΜΕΑΡ κριθηκε παρανομο να δουμε τι θα γινει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι υπολογίζεις οτι μπορεί να γίνει?

      Διαγραφή
    2. δεν υπολογιζω τιποτα.... φοβαμαι ομως τη δυσκολια που προκειται να υπαρξει απ τους βουλευτες αφου θα πρεπει πλεον να ψηφιζεται στη βουλη ως φορος...

      Διαγραφή
  13. τι εννοεις ; ποιο ΕΤΜΕΑΡ κριθηκε παρανομο ;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αχάριστοι, ολο γκρινια, αυτοί τα κάνουν οοοολα αυτά να μην πλήξουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.energypress.gr/news/Bomba-sthn-hlektrikh-agora-Paranomh-krithhke-h-epibolh-toy-ETMEAR

    Και τωρα απο τη στιγμη που κριθηκε αντισυνταγματικο το ΕΤΜΕΑΡ απο το ΣΤΕ και θεωρειται πλεον φορος και μονο η βουλη θα μπορει να τον επιβαλει ο Ασημακης κατεβαζει στη βουλη δυο νομους ενα με φορο αντι του ΕΤΜΕΑΡ και ενα με το NEW DEAL και λεει στους βουλευτες κανονιστε και καντε οτι νομιζετε ιδου η ροδος ιδου και το πηδημα!!!!!!! Αληθεια τι νομιζετε οτι θα προτιμησουν οι βουλευτες........???? Και τρεχα μετα ΣΤΕ και ΕΕ να σε δικαιωσουν μετα απο χρονια και αν θα εχεις αντεξει εως τοτε!!! Γι αυτο ο Ασημακης χαλαρωσε και δε μιλαει δε λαλαει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. η βουλή είναι άμεσα υπεύθυνη για την τραγωδία του ΄κλάδου των φωτοβολταικών αλλά και των υπερβολικών φόρων του λαού ας αναλάβει τις ευθύνες της γιατί αλλιώς δεν την βλέπω καλά........ή μάλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. η μαλον δεν θα έχουν χώρο να στεγαστούν στο μέλον......................αν συνεχίσουν τέτοια όργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ 12:25
      Οι πολιτικοί τα κάνουν αυτά γιατί γνωρίζουν πολύ καλά σε τι λαό απευθύνονται.Ο ραγιάς Ελληνικός λαός το μόνο που ξέρει να κάνει καλά εδώ και χρόνια είναι να υπονομεύει να βρίζει και να έχει τη συμπεριφορά που έχουν μερικοί και σ'αυτό το blog.
      Να μήν ακούω λοιπόν λεωνταρισμούς και οτι οι πολίτες θα κυνηγήσουν τους βουλευτές επειδή προδώσαν τη χώρα.Δυστυχώς κύριοι η διαφθορά και η αλλοτρίωση έχει εισχωρήσει πολύ βαθειά στη κοινωνία μας χρόνια τώρα.
      Δε βλέπετε ο Λουμάκης με τι άνεση και θράσος υπονομεύει κάθε υγιή προσπάθεια? Δε φοβάται γιατί αισθάνεται οτι έχει τις πλάτες της εξουσίας και του υπουργείου...για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει.Αυτό είναι μια πλευρά του δόλιου συνδικαλισμού...Το ίδιο και οι βουλευτές,οι υπουργοί...δεν φοβούνται...απλά γνωρίζουν οτι υπηρετώντας τον ισχυρό θα έχουν μια καλή εξέλιξη και θα παραμείνουν στο παιχνίδι της επαγγελματικής πολιτικής.Πιστεύουν πως δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα διότι τα στατιστικά δεδομένα τιμωρίας προδοτών,δοσιλόγων,κουκουλοφόρων και των πολλών συνεργατών των κατακτητών στη χώρα αυτή απλά δεν υπάρχουν και δεν υπάρχουν γιατί ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε γι'αυτά τα εγκλήματα.
      Αν λοιπόν το έλεγε η καρδιά μας και η ψυχή μας δεν υπήρχε περίπτωση πολιτικός να βγεί να μιλήσει ούτε καν στη τηλεόραση.Γιατί θα γνώριζε οτι το βράδι που θα ψήφιζε την αναδρομική έκτακτη εισφορά σε υπογεγραμμένες επίσημες συμβάσεις "πακέτο δήθεν με το μνημόνιο" δεν θα έφθανε στο σπίτι του,αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του...

      Διαγραφή
  18. μπα μη το λές !!! δεν είναι ο ελληνας πολίτης αυτός που φωτογραφίζεις παραπάνω και νομίζω ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου ..................δεν το λέω κομματικά αλλά εντελώς πολιτικά.....ξύπνησαμε και καταλάβαμε ότι το 90% όλων που απαρτήζουν τον κρατικό μηχανισμό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ αλλά τεχνοκράτες ..και αυτό πρέπει να αλλάξει το πώς ? ο καθένας θα κρίνει τον ΜΑΙΟ γιαυτό λοιπόν επειδή έρχονται εκπλήξεις αρχικά τον μάιο αλλά και εν συνεχεία όσο τραβήξει μέχρι να ισοροπήσει η κατάσταση...πάντω ένα είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ γεννικά.............................και ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 5:58
      Εύχομαι να γίνει όπως τα λές.
      Το πρόβλημα είναι οτι και ο Σύριζα τα μασσάει για μας...
      Τί κάνουμε λοιπόν εμείς το Μάιο???

      Διαγραφή
    2. Και η πλακα ειναι οτι ο Σαμαρας προεκλογικα εδωσε πολλες υποσχεσεις (αοριστες) για τα φοτοβολταικα και οταν βγηκε μας γ.......ε οποτε τωρα που ο Συριζα μας τη λεει απο τωρα τι θα κανει αμα βγει...? Υποψη δε ειμαι ΝΔ απλα κανω σκεψεις.

      Διαγραφή
  19. παρακολουθώ και δε μπορώ να καταλάβω γιατί τσακώνονται επιχειρηματίες που έχουν το ίδιο πρόβλημα είναι απλήρωτοι και δεν τηρείται η σύμβαση τους.το θέμα είναι να βρούμε γιατί δεν πληρωνόμαστε.α)στρέβλωση της αγοράς με διαφόρους τρόπους φ.α ως απε,τρόπος υπολογισμού οτσ κ.α β) η δεη δεν καταβάλει τα χρήματα στον λαγηε και κλείνει δικές της τρύπες γ)τα σωματεία ΌΛΑ είναι πουλημενα (αλήθεια ο σπεφ έκανε εκλογές γιατί δε μας λένε τα ενεργό μέλη που έχουν πλέον και πόσοι ψήφισαν) δ)οι πολιτικοί και αλλά λαμογια που βρίσκονται δίπλα τους το( το παράδοξο είναι ότι οι τελευταοι πρέπει να δώσουν λύση μια λύση την οποία δε θέλουν να δώσουν.). θέλουν λέει new deal το θέμα είναι μπορείς να κανείς νέα συμφωνία με τους αναξιόπιστους; έχουν έκτακτη εισφορά 30-40%και αντί να κλείνει η ψαλίδα πληρωμών ή στη χειρότερη περίπτωση να παραμείνει ίδια συνεχώς αυξάνει, γιατί; πως μπορούν να με πείσουν ότι με μικρότερο κούρεμα θα πληρώνομαι κανονικά;δε γίνεται είναι τρέλα εκτός και αν έχουν τα λεφτά τώρα και μας εμπαίζουν μέχρι να υπογράψουμε μια διάτρητη νέα σύμβαση και εκεί θα μας τελειώσουν. ΝΑΥΑΡΊΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχεις απολυτο δικο σε ολα φιλε μου.το μονο σιγουρο ειναι οτι αν υπογραψουμε νεες συμβασεις τελειωσαμε γιατι τα ψιλα γραματακια που θα εχουν οι νεες συμβασεις θα κανουν μετα οτι θελουν χωρις να εχουν κανενα προβλημα.και το τυρακι για να υπογραψουμε πιστευω οτι θα ειναι ενα μικρο ποσοστο κουρεματος και μετα θα ανοιξουν οι ασκοι του αιολου.πιστευετε οτι θα μπορουσαν τοσο καιρο να σπασουν μονομερος τις υπαρχουσες συμβασειις και δεν το εχουν κανει μεχρι τωρα.αυτος ειναι και ο λογος που ριχνουν στο τραπεζι το εθελοντικο κουρεμα.

      Διαγραφή
  20. ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΕΤΜΕΑΡ λέει το ΣΤΕ!

    Σ’ ένα νεοελληνικό σπίτι (το δικό μου ας πούμε) έχουμε και λέμε:
    Λογαριασμός ΔΕΗ: 174 ευρώ
    αναλυτικά:
    • κόστος κατανάλωσης : 24 ευρώ (με 7,793 λεπτά/κιλοβατώρα) δηλαδή 15 % του λογαριασμού αντιστοιχεί στο κόστος του ρεύματος που κάψαμε!!!
    • διάφοροι φόροι (μεταφορά, διανομή, ΥΚΟ, ετμεαρ, δτ, δφ, φπα και εετα): 150 ευρώ, δηλαδή 85 % του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είναι χαράτσια με 8 διαφορετικά ονόματα!!!

    • χρέωση κόστους παραγωγής (εικονικού) ρεύματος από τη ΔΕΗ:
    3,3 λεπτά/κιλοβατώρα
    • χρέωση ρεύματος στον καταναλωτή: 7,793 λεπτά/κιλοβατώρα
    • διαφορά: 7,793-3,3=4,493 ευρώ, που είναι υπερτιμολόγηση στον καταναλωτή υπέρ της ΔΕΗ!!!

    Κατά τα άλλα, να αθετήσουμε τις υπογραμμένες συμβάσεις, να γίνουμε (το κράτος δηλαδή) μπαταξήδες, φτηνιάρηδες δενπληρωνατζήδες απέναντι σε ανειλημμένες υποχρεώσεις, ώστε να “προστατέψουμε το λαό” από το ακριβό ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και οι ΑΠΕ, αλλά να χώνουμε 85% φόρους στο λαό με το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος!!!

    ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΕΤΜΕΑΡ λέει!!!!
    Τα φορομπηξήματα αυτά τι είναι τότε αξιότιμοι σύμβουλοι επικρατείας?????

    ΑΠΕ: διαλύστε τους !!!! Έπ, όχι όλες !
    Εξαιρούνται (εντολή Σαμαρά!!!):
    • οι στέγες (55 λεπτά/κιλοβατώρα)
    • το φυσικό αέριο (Μυτιληναίος, ΔΕΗ κ.ά.) ωραίο ανέκδοτο έ? ΑΠΕ το φυσικό αέριο, αμ τότε να πούμε ΑΠΕ και το πετρέλαιο, γιατί όχι? Κράτος είμαστε, ότι θέλουμε λέμε!!!

    Άσε από οικονομική επιστήμη !
    • Φόρο στο τζίρο 25% με 30 %, ανάλογα το πώς βολεύει τους δικούς μας, αυτούς που αποφασίσαμε εμείς ότι εκπροσωπούν τον κλάδο (ακόμα κι αν είναι 300 σε σύνολο 14.000) εντελώς αντιπροσωπευτικά !!!!
    • στο τζίρο, ΟΧΙ στα κέρδη, ά πα πα, στο τζίρο !!! όπως σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο !!!!
    • ά ναι!! πάρτε κι ένα φόρο πάνω στο φόρο (στο 80 % της έκτακτης εισφοράς επιβάλλεται φόρος, σαν να είναι κέρδος!!! )

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ??????

    Να τους προτείνουμε για NOBEL οικονομίας!!!
    Και ευνομιας
    Και δικαιοσύνης
    Και το ΣΤΕ επίσης!!!!


    Και η χρηματοοικονομική - τραπεζική πλευρά:

    o Επιτόκιο για τα μεγαθήρια (1000 kw και άνω) : από 1,5 % - 2,5 %
    o Επιτόκιο για τη μαρίδα (100 kw και κάτω):9,5 % -12,5 % και μάλιστα το 2012, όταν οι οπαδοί της δραχμής έστελναν τα ευρώ τους στην Ελβετία και στη Γερμανία, για να πάρουν αργότερα κοψοτιμή τις περιουσίες των κορόιδων που επένδυαν στη μπανανία μας.

    Άσε από ρευστότητα:

    Χρήση 2013 για ένα φ/β100 kw:

    • Τιμολογημένα έσοδα: 65.000 ευρώ
    • 30 % έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (στο Μυτιληναίο και τη ΔΕΗ) : 19.500 ευρώ, άμεσα καταβλητέα, ντούκου!!!
    • Δόσεις δανείου (ντούκου): 30.000 ευρώ
    • ΦΠΑ: 8.450 ευρώ
    • ΟΑΕΕ: 3.000 ευρώ
    • λειτουργικά έξοδα: 4.000 ευρώ
    • Φόρος εισοδήματος (αναλογών): 26% (θα δούμε πόσο θα βγεί το Μάϊο)
    • Πραγματικά έσοδα (πληρωμές 5 μηνών): 15.000 ευρώ
    • Αποτελέσματα:15000–30000-8450-3000-4000=ζημιά 30.450 ευρώ
    (Χώρια ο Φόρος εισοδήματος!)

    Στον αντίποδα, χρήση για 9μηνο 2013:
    o ΔΕΗ εμπορία: 200.000.000 ευρώ καθαρά κέρδη.
    o Μυτιληναίος (ηλεκτροπαραγωγή από Φ.Α.): 71.000.000 ευρώ καθαρά κέρδη.
    (και έχουμε ακόμα 3 μήνες)

    Αρμόδιος για πληροφορίες και τερατουργήματα: ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής !!! λιγνητοαεριούχας !!!)
    Και για το NEW DEEL επίσης!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπραβο φιλαρακι ετσι ακριβως ολα σε ενα κειμενο οπως τα γραφεις... Κατι τετοια κειμενα επρεπε να στελνουνε οι συλλογοι μας σε ολους τους βουλευτες και μετα να τους δω τι παπαριες θα πουνε αν ψηφισουν κατι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απο που και ως που βγαινει αυτος ο καραγκιοζης ο λουμακης και δινει συνεντευξεις και λεει οτι πρεπει να γινει κουρεμα?Και ποιος του εχει δωσει το δικαιωμα να εκπροσωπει εμενα?Αν θελει να κουρευτει ας παει μονος του να κουρευτει αυτος και καμια 300αρια αλλοι απο τον συλλογο που εκπροσωπει.Εγω και πολλοι αλλοι εδω μεσα δεν του δωσαμε κανενα διακαιωμα να μιλλαει για λογαριασμο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Λουμάκης και αυτοί που εκπροσωπεί εχουν ηδη αποσβεσει τα παρκα τους με τις πολυ υψηλές ταρίφες ( απο το 2008 έως το 2012) πριν την εφαρμογη της εκτακτης εισφοράς .

    Γιαυτο να σκασουν , διοτι οι παλιοί ακομα και εαν δεν πήραν αναπτυξιακό έχουν αποσβέσει κανονικά την ιδία συμμετοχή τους.

    Πριν απο λίγο καιρό έλεγα ναι στο NEW DEAL , έστω 15-20% να τελειώνουμε. Τωρα μ'αυτά που βλέπω να λένε οι Λουμάκηδες και που όπως φαίνεται εξυπηρετούν ΜΟΝΟΝ προσωπικά συμφέροντα λέω καθαρά ΟΧΙ !!! . ( 500αρης , Α εξαμ 2012)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 500άρη:
      Αγαπητέ συνάδελφε τώρα το κατάλαβες...δε πειράζει
      Κάλλιο αργά παρά ποτέ

      Διαγραφή
  24. Πιστεύεται ότι το NEW deal θα μας σώσει ή ότι θα μας τσουβαλιάσει σε καινούργιο τσουβάλι που δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα? Αν είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε αν θα το δεχτούμε ή όχι, ποιες είναι οι απόψεις σας αν θα μπαίνατε στο NEW deal ή όχι και γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπερα! Κυριε Παπαδοπουλε συμφωνω απολυτα σε ολα! Το θεμα ειναι τι μπορουμε να κανουμε? τι προτεινετε? με αυτα που βλεπω και επειδη ζουμε με ενα χουντικο καθεστως που εξυπηρετει τα συμφεροντα λιγων ημετερων ολιγαρχων,η λυση που βλεπω εγω ειναι να παρουμε τα οπλα...και επισης ειναι περιπου 15000 χιλιαδες οι εταιριες με φωτοβολταικα και σε καθε εταιρια ειναι 1-2-3-4 μελη με οικογενειες η χωρις οι ψηφοι ειναι αρκετοι,μπορει και 70000-100000,να μην παρουν ουτε ενα ψηφο απο εμας να ξεκουμπιστει μια και καλη αυτο το καθεστως,και η νεα κυβερνηση που θα μπει να στησει δικαστηρια και να δικαστουν για τα εγκληματα που εχουν κανει στην Ελληνικη κοινωνια,και να σαπισουν ολοι τους στη φυλακη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι θέλετε λέτε σε ατό το Blog πάτε καλά!!!!

      Διαγραφή
    2. Όπλα ακουω και όπλα δεν βλέπω Κωστή απο την Κρήτη. Την άλλη τετάρτη 12 του Φλεβάρη φερε το σιδερικο μαζί σου στο ΥΠΕΚΑ. Αν δεν το κανεις φορα το καλσόν σου κι έλα...... εμείς θα είμαστε εκεί.

      Διαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να τους δικασουν οχι ξεπουλημενοι δικαστες αλλα δικαστες πατριωτες που νοιαζονται για το καλο του τοπου..δεν ειδα καμια εισαγγελικη παρεμβαση για τα χημικα της Συριας που ετοιμαζονται,αν δεν τα εχουν ριξει ηδη στη θαλασσα μας,καρκινοποιωντας εμας και τα παιδια μας,το ΕΤΜΕΑΡ τους μαρανε και μαλιστα το εκριναν παρανομο με συνοπτικες διαδικασιες με παρεμβαση βεβαια των εντολοδοχων πολιτικων και μεγαλοκαρχαριων..το ΕΤΜΕΑΡ,το ελαχιστο κατα τα αλλα ΕΤΜΕΑΡ,τους μαρανε μπροστα σε τοσους αδικους εξοντωτικους φορους που πληρωνουμε..ειναι φανερο γιατι παρθηκε τωρα αυτη η αποφαση.αλλα οτι και να κανουν θα μας βρουν μπροστα τους και ειμαστε πολλοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Παπακυριακού Γιάννης3 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:02 π.μ.

    Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας σύλλογος ο οποίος να μην κάνει πίσω στο θέμα των συμβάσεων μας!
    Καμία αλλαγή των συμβάσεων μας εαν πρώτα δεν ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ οι στρεβλώσεις.Και τα χρήματα που δόθηκαν κατά παράβαση των νόμων,(βλέπε επιδοτήσεις φυσικού αερίου),να επιστραφούν.Να υπολογιστεί με ΟΡΘΟ τρόπο το έλλειμα και έπειτα συζητάμε.Και να συζητήσουμε όχι αλλαγή των συμβάσεων,αλλά τρόπους διευκόλυνσης του ταμείου ΥΠΕΡ ΑΠΕ.
    Αν τους κόβει τόσο πολύ το έλλειμα υπάρχει και άλλος τρόπος.Να μειώσουν τη φορολόγηση των επιχειρήσεων μας και το υπόλοιπο που θα δίναμε για φόρο να τον δώσουν υπερ του ταμείου προκειμένου να κλείσουν το έλλειμα.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ.Αυτοί έκαναν τα λάθη,είμαστε υπερήμεροι σχεδόν 200 μέρες,έχουμε γονατίσει,εμείς θα πληρώσουμε κα τα σπασμένα; (ΤΟΥΣ)
    Και μη βγει κανείς και πει οτι δεν γίνεται,γιατί γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι όπως τα λες είναι συνάφερφε, γονατισμένοι…..δεν υπάρχει κράτος όμως, έτσι εξηγείται το φαινόμενο δυστυχώς….

      Διαγραφή
    2. Καμιά αλλαγή σε νέα συμβόλαια. Είμαι απόλυτος σ αυτό διότι έχουμε με το μέρος μας και τους Ευρωπαικούς νόμους που είναι πάνω από του Εθνικούς νόμους. Μαζί σου κ. Παπακυριακού.

      Διαγραφή
  29. Παπακυριακού Γιάννης3 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:05 π.μ.

    Και ειλικρινά αναρωτιέμαι..Εδώ μέσα όλοι γράφουμε πόσο δυσαρεστημένοι είμαστε.Όταν θα βγάλουν σε διαβούλευση το ΕΚΤΡΩΜΑ τους,να δω πως θα αντιδράσουμε.Γιατί αν παραμείνουμε ως έχει,είμαστε όλοι τελειωμένοι από χέρι.
    Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης βγαίνει μόνο η δική τους άποψη.Η δική μας ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συνάδελφοι θα θυμίσω ότι αυτά που προτείνει ο Σπεφ τα λέει εδώ και 8 μήνες.
    Η ευρωπαϊκη επιτροπή με αναφορά στης 5/12/2013 λέει ότι οι αναδρομικοί νόμοι στον τομέα των ΑΠΕ σε αρκετές χώρες έχουν φέρει αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που οι κυβερνήσεις επεδίωκαν. Αποτέλεσματα αυτών των ενεργειών είναι η ακύρωση ενεργειακών επενδύσεων, ανεργία, πτώχευση εταιριών όσο αναφορά τον ενεργειακό τομέα. Τώρα όσο αναφορά τις κυβερνήσεις θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση ακόμα και απαξίωση την αξιοπιστία τους σε βαθμό που έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλη την οικονομία. Όλοι οι "υπεύθυνοι" τι έχουν να πούν για τα παραπάνω??
    Στις 22/1/2014 η Ευρωπαϊκη Ένωση έβγαλε τον σχεδιασμό ενέργειας για το 2030 εκεί αναφέρουν ότι το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη έχει αυξηθεί λόγω υπερφορολόγησης - εισφορές -δίκτυο. Το κόστος δίκτυου στην Ευρώπη απο το 2008-2012 έχει αυξηθεί κατα 18.5% για τους οικιακούς καταναλωτές και κατα 30% για τις βιομηχανίες. Οι φόροι σε κάποιες χώρες έχουν ξεπεράσει το κόστος του ρεύματος ως ποσό που καταβάλλει ο καταναλωτής στον λογαριασμό του. Στην Ελλάδα π.χ οι ΥΚΩ κστίζουν 1δις ευρώ το χρόνο δηλώσεις Μανιάτη.Τι έχουν να πούν για αυτό οι "υπεύθυνοι"????
    Στην Ελλάδα κάποιοι το 2012 απαοφάσιασν ότι πλέον η χώρα θα στηριχθεί στο φυσικό αέριο το οποίο μας κοστίζει 30% πιο ακριβά απο τους υπόλοιπους ευρωπαίους απο το 2012 εως και σήμερα!!!! Τα ΑΔΙ έχουν πληρώσει θερμικές μονάδες για να είναι σε λειτουργική ετοιμότητα 475εκ. ευρώ μέσα στο 2013 η Ραε σε επιστολή της στις 18/7/2013 αναφέρει ότι μονάδες της ΔΕΗ ισχύος 1225mw ήταν πρακτικά ανενεργές και πληρωνόντουσαν απο τα ΑΔΙ. Κάποιοι "υπεύθυνοι" συζητάνε για ενεργειακή φτώχια αλλά στην πράξη είναι κουβαρντάδες με τα λεφτά του κοσμάκη!!!
    Αν δεν μάθουν όλοι τι ρεμούλα γίνεται μέσο των στρεβλώσεων στον τομέα της ενέργειας δεν θα λυθεί το προβλημά μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές!!
    Όσο για την καραμέλα με τις αποδόσεις κεφαλαίου που αναφέρουν όλοι θα πω ότι, 1) όρια στο περιθώριο κέρδους ............αυτά τα λέει το ΚΚΕ οπότε στις επόμενες εκλογές να περιμένουμε ότι τα ποσοστά του κόμματος θα αυξηθού γιατί πλέον θα το ψηφίσουν και οι επενδυτές!!!!!!!!!
    2) στην παραμετροποίηση θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και πόσα χρήματα έχει εισπράξει ο καθένας μας απο τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ για να δούμε
    α) σε τι ποσοστό έχει κάνει απόσβεση
    β) τι ζημιά έχει επιφέρει ο καθένας μας μέσο των πληρωμών του στο σύστημα π.χ αν κάποιος πήρε 100 έχει ευθύνη για 100 αν κάποιος πήρε 1000 έχει ευθύνη για 1000!!!
    γ) ποιές θα είναι οι μελλοντικές απαιτήσεις του απο τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ π.χ 1) 0.40 με 30% βγάζει 0.28 για τα επόμενα χρόνια.....
    2) 0.45 με 10% βγάζει 0.405 για τα επόμενα χρόνια
    άρα η περίπτωση 2 έχει μεγαλύτερες μελλοντικές απαιτήσεις οπότε μεγαλύτερο μερίδιο σε περίπτωση που ο λογαριασμός πάλι βγεί ελλειματικός.
    Μην μιλήσει κανένας για ποσότητα επενδύσεων πριν το 2010 (ν. 3468) και μετά (ν. 3851) γιατί η εισροή επενδύσεων βάση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου είναι καθαρά θέμα Υπεκα. Η αναστολή των αδειών είναι θέμα του Υπεκά το οποίο έχοντας ενημέρωση των συμβολαιοποιημένων έργων έπρεπε να πράξει τα νόμιμα. Οπότε μην ζητάτε υπουργικές ευθύνες να τις πληρώσει ο επενδυτής εκτός δεν θέλετε να "σπάσετε τα αυγά" π.χ για μελλοντικές συνεργασίες!!!
    Σπύρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. επιμένω και θέλω απάντηση. α) πόσα ενεργα μέλη έχει ο σπεφ ,και πόσοι ψήφισαν τον ιανουάριο. β) όταν ήδη υπάρχει εισφορά 30-40% και αντί να κλείνει η ψαλίδα πληρωμών ή τουλάχιστον να μένει η ίδια συνεχώς αυξάνει,γιατί τι παιχνιδάκι μας παίζουν και εμπαίζουν,.χωρίς να ξέρω πολλά για οτσ ,αδι κ.α η απλή λογική λέει ότι μας κλέβουν και τα δίνουν αλλού.καμία υπογραφή σε νέα συμφωνία,τα λεφτά μας σύμφωνα με τη σύμβαση μας . ΝΑΥΑΡΙΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου είναι πολύ σοβαρή ερώτηση αυτή που κάνεις και δεν προκύπτει να πάρεις απάντηση γιατί κανένας δεν ξέρει. Δεν ανακοινώθηκαν πουθενά οι ψήφοι. Και θα κάνω και εγώ μια ερώτηση. Και από αυτούς που ψήφισαν τη χρονιάς πάρκα έχουν. Εγώ ήμουν μέλος άλλα δεν με εκφράζουν πλέον οι απόψεις του συλλόγου.

      Διαγραφή
  32. Ας ξεκινήσουμε με την διαπίστωση ότι, μετά τον Μάιο '13 (μερική άρση στρεβλώσεων, χρήση ΜΜΚ έναντι ΟΤΣ για την χρέωση της kwh) και τον Αύγουστο του '13 (αύξηση ΕΤΜΕΑΡ), ο λογαριασμός αυτή την στιγμή δεν παράγει έλλειμμα.
    Αυτή την στιγμή τα φωτοβολταϊκά υφίστανται ένα υποχρεωτικό έκτακτο κούρεμα, περίπου 30% μεσοσταθμικά.
    Άρα, με 30% εισφορά δεν παράγεται νέο έλλειμμα, μάλιστα το έλλειμμα φαίνεται να βαίνει μειούμενο.
    Από την άλλη, καταδεικνύεται περίτρανα ότι το έλλειμμα των 600 εκ. περίπου, δεν οφείλεται στα φωτοβολταϊκά ούτε στις -τάχα- υψηλές ταρίφες, αλλά στον στρεβλό τρόπο υπολογισμού.
    Μάλιστα, λόγω αυτού του στρεβλού τρόπου οι τελικοί προμηθευτές ενέργειας (ΔΕΗ κλπ) αγόραζαν την ενέργεια από το ΛΑΓΗΕ φθηνά (όσο η ΟΤΣ, που όσο έμπαιναν ΑΠΕ στο σύστημα τόσο -τεχνητά- έπεφτε) και χρέωναν κανονικά στις τιμές πώλησης καρπούμενοι το όποιο όφελος, εις βάρος φυσικά του ειδικού λογαριασμού.
    Άρα, κατά την άποψή μου το ΥΠΕΚΑ οφείλει να διεξάγει έρευνα κατά πόσο οφελήθηκαν οι προμηθευτές από την στρέβλωση αυτή και να νομοθετήσει για την σε βάθος χρόνου ανάκτηση των ποσών αυτών, στα ταμεία του Λειτουργού.
    Επιπλέον, γίνεται λόγος στον τύπο, για την μνημονιακή υποχρέωση μηδενισμού του ελλείμματος.
    Η μνημονιακή υποχρέωση υποχρεώνει μεν το κράτος να εξαλείψει το έλλειμμα, δεν λέει όμως εις βάρος των παραγωγών!
    Τουτέστιν, δεν γίνεται έλλειμμα συσσορευμένο χρόνων να εξαλειφθεί σε μια χρήση (αφενός), αφετέρου δεν γίνεται όλο αυτό το έλλειμμα που είπαμε πώς παρήχθη, να το πληρώσουν οι παραγωγοί/επενδυτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μια πρόταση που θα μπορούσε να σταθεί, θα ήταν το έλλειμμα αυτό να τιτλοποιηθεί με εγγύηση του Δημοσίου και να αγορασθεί από επενδυτές σε ένα βάθος χρόνου 10ετίας, με μορφή ομολόγου. Έτσι σβήνεις το έλλειμμα χωρίς να οδηγήσεις στο λουκέτο τους παραγωγούς. Και να διασφαλισθεί η πληρωμή του βέβαια, όχι όπως έγινε με το PSI που την φάγανε οι Ελληνικές Τράπεζες, τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία και οι μικροομολογιούχοι (τι εξυπνάδα Θεέ μου!!!)
    Έχω σκεφτεί έναν τρόπο που θα μπορούσε να γίνει αυτό, το αφήνω όμως αργότερα.
    Αν δεν γίνει κάποια τέτοια λύση και πάει ο ΥΠΕΚΑς να το φορτώσει όλο στους παραγωγούς μέσω κουρέματος, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, τι θα το κάνει το κούρεμα όταν το έλλειμμα εκμηδενισθεί και πλέον έχουμε πλεόνασμα; Μήπως θα επιστραφεί η διαφορά στους παραγωγούς με μείωση του ποσοστού του κουρέματος; Δεν νομίζω!

    Πάμε τώρα στο new - deal. Είναι φανερό ότι ως έχουν τα πράγματα, ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
    Άρα, 2 τινά μπορεί να συμβούν:
    α) Άυξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 100% σχεδόν, όπως έχω αναλύσει και όπως εισηγήθηκε και η ΡΑΕ.
    Έτσι το ΕΤΜΕΑΡ καλύπτει το απαραίτητο ποσό που λείπει από τον Ειδικό Λογαριασμό, ώστε να μην προκείπτει νέο έλλειμμα (υπολογισμοί χωρίς την εισφορά)
    β) Μόνιμα μέτρα, ύψους όσο αυτό της εισφοράς
    Λυπάμαι που το λέω όμως το να τιμολογούμε και να πληρωνόμαστε έπειτα από 10 μήνες επ' ονόματι μιας σύμβασης, δεν μας συμφέρει. Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων (αποπληρωμή δανείων, αδυναμία καταβολής ΦΠΑ, αδυναμία καταβολής εισφορών, αδυναμία εκτέλεσης εργασιών λειτουργίας και συντήρησης, αδυναμία καταβολής δαπανών ασφάλισης και φύλαξης των πάρκων κλπ, αδυναμία λήψης ενημερότητας και κατεπέκταση αδυναμία πληρωμής).
    Νομίζω ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να μπουν σε μια λογική κουρέματος των εγγυημένων τιμών που έχουν εξασφαλίσει, εαν από την άλλη ο έταιρος συμπαίκτης διέθετε μια παρόμοια λογική με δέσμη μέτρων από την πευρά του όπως: - παράταση της διάρκειας των συμβάσεων κατά 10 έτη
    - ελάττωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών
    - απόδοση μέρους του ΦΠΑ των Φ/Β μονάδων υπέρ του ΛΑΓΗΕ
    - κατάθεση εγγυήσεων ότι η όποια νέα συμφωνία θα τηρείται και ότι οι πληρωμές θα εκτελούνται εντός των συμβατικώς συμφωνηθέντων χρονικών ορίων
    - η μικρότερη δυνατή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και πάγωμα αυτού, για την στήριξη των νοικοκυριών και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας / μείωση ΥΠΕΡΟΓΚΗΣ φορολόγησης της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Εφόσον υπάρχει δανεισμός, θα πρέπει νομοθετικά οι τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν τους δανειολήπτες, σύμφωνα με τους νέους όρους του παιχνιδιού, χαμηλώνοντας τα επιτόκια δανεισμού και δίνοντας παράταση στην χρονική διάρκεια αποπληρωμής, έχοντας αποτινάξει βέβαια μεγάλο μέρος του κινδύνου μη εξυπηρετούμενων δανείων από επάνω τους.

    Τέλος, άφησα εκκρεμότητα ως προς την τιτλοποίηση του ελλείμματος και μηδενισμό αυτού μέσω έκδοσης ομολόγου.
    Εφόσον το κράτος αναλάμβανε τις ευθύνες του και ερχόταν για ειλικρινή διαπραγμάτευση απέναντι στους παραγωγούς έτοιμο να βάλει κι αυτό το χέρι στην τσέπη υπέρ του ειδικού λογαριασμού, θα μπορούσαν οι παραγωγοί να κάνουν αποδεκτό να πληρωθούν μέρος των τιμολογίων που τους οφείλονται σε ομόλογα με ένα εύλογο επιτόκιο.
    Από την επομένη όμως που θα γίνει κάτι τέτοιο, όλες οι πληρωμές να πληρώνονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ...εντός 20ημέρου και όχι 7-8 μηνών (έχουμε 2ο και ακόμα ΚΟΥΒΕΝΤΑ για πληρωμή Ιουνίου!!!!!!!!!)
    (ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ.
    ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΣΧΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΝ, ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΔΕ, ΔΙΑΘΕΣΗ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριοί το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φόρες η επιμήκυνση της σύμβασης έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Κανένας δεν ξέρει να σου πει πόσο και αν θα παράγει ο εξοπλισμός. Επίσης αν υποθέσουμε ότι δεν θα παράγει άρα πρέπει να αντικατασταθεί το κόστος ποίος το υπολογίζει όποτε αν μιλάμε για επιμήκυνση της σύμβασης πρέπει να είναι το μάξιμουμ 5 έτη που και εκεί τα προβλήματα παραμένουν ίδια.

      Διαγραφή
    2. Σε 20 χρόνια ο εξοπλισμός θα είναι πάμφθηνος...θα αλλάζεις πάνελ και ινβέρτερ στο 1/10 της σημερινής τιμής...αλλά και έτσι να μην είναι, ο εξοπλισμός θα παράγει όσο παράγει...Από το να σου πετάξουν το πάρκο στην τρέχουσα τιμή προμήθειας χονδρικώς ηλεκτρικής ενέργειας που θα γινόταν για να απορροφηθεί η ενέργεια των εν λειτουργία πάρκων, δεν είναι προτιμότερο να διατηρήσεις την συμβασιοποιημένη τιμή;

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς μόνο προφήτης ή καφεντζου μπορεί να μας απαντήσει το τι θα γίνει τότε

      Διαγραφή
  34. Μαλλον επρεπε να το γραψω στην αλλη αναρτηση αλλα εκει δεν μου απανταει κανενας ισως γιατι υπαρχουν πολλα σχολια και δεν τα κοιταμε πλεον!Μ τις πληρωμες τι γινετε;Μονο εγω βρισκομαι σε τετοια θεση και οι αλλοι δεν ενδιαφερεστε δεν ξερω τι να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ