Μήνυμα προς την ενεργειακή αγορά, ότι θα ελέγχει εξονυχιστικά την προέλευση των κεφαλαίων και τους μετόχους των εταιρειών, μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου, έστειλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΚΕΝΤΩΡ.
Η εταιρεία αποτελεί διάδοχο σχήμα της Energa, και δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Energa και της Hellas Power, από το fund "Worldwide Energy" πέρυσι το Νοέμβριο.
Υψηλά ιστάμενες πηγές της ΡΑΕ, έλεγαν στο euro2day ότι με βάση τον ισχύοντα κανονισμό αδειών και τις αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στη Αρχή από το Νόμο 4001, έχει το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο στις εταιρείες που αναλαμβάνουν παρόμοιες δραστηριότητες, ως προς την οικονομική τους επιφάνεια, την προέλευση των κεφαλαίων και τα πρόσωπα των μετόχων.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η διαδικασία ακροάσεων με το ερώτημα διατήρησης των αδειών των δύο εταιρειών έχει ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται η εισήγηση προς την ολομέλεια της Αρχής.
Ακόμη η ΡΑΕ με επιστολές προς τις δύο εταιρείες, ζήτησε να επιστρέψουν στους πρώην πελάτες τους, οι οποίοι προσωρινά ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, οι εγγυήσεις που είχαν καταβάλλει. Ακόμη δε να διατηρήσουν την επαφή τους με τους πρώην πελάτες, ώστε να τους εξυπηρετούν για θέματα που ανακύπτουν κατά το μεταβατικό στάδιο έως το πλήρες ξεκαθάρισμα της υπόθεσης.
Από το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ για το πρόστιμο, και τα αποσπάσματα της αλληλογραφίας μεταξύ της εταιρείας και της ΡΑΕ, προκύπτει ότι πίσω από την «Worldwide Energy” υπάρχει και άλλη εταιρεία, η «Collier Finance S.A.» με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, η οποία είναι κάτοχος των 100 μετοχών της πρώτης.
Η ΡΑΕ από το Δεκέμβριο του 2011, με επιστολές ζήτησε σειρά στοιχείων από την εταιρεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της μεταβολής της μετοχικής σύνθεσης της, όπως:
* Αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων της «Collier Finance S.A.» και τον αριθμό των μετοχών κάθε μετόχου.
* Σε περίπτωση που ο μέτοχος ή οι μέτοχοι της «Collier Finance S.A.» είναι πάλι νομικά πρόσωπα, αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων του και τον αριθμό μετοχών κάθε μετόχου μέχρι φυσικού προσώπου.
* Το καταστατικό της «Worldwide Energy Limited» και το Πιστοποιητικό Σύστασης αυτής.
* Δεδομένου ότι το μετοχικό κεφάλαιο της «Worldwide Energy Limited» ανέρχεται μόλις σε 100,000 Dirham (Νόμισμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου και η έδρα του fund,το οποίο ισούται με 21,320 ευρώ, περαιτέρω στοιχεία από τα οποία να τεκμηριώνεται η χρηματοοικονομική ευρωστία και φερεγγυότητα, της συγκεκριμένης εταιρείας.
* Σε περίπτωση που μέτοχος μετόχου της αιτούσας είναι φυσικό πρόσωπο, αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, ιδίως καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πάσης φύσεως κινητή και ακίνητη περιουσία αυτού, καθώς και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.
* Αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων της «ENERGA POWER TRADING A.E.» μέχρι φυσικού προσώπου, η οποία κατέστη μέτοχος της εταιρείας μετά την απόσχιση κλάδου.
Σε περίπτωση που μέτοχος μετόχου της αιτούσας είναι φυσικό πρόσωπο, αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, ιδίως καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πάσης φύσεως κινητή και ακίνητη περιουσία αυτού, καθώς και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.
Η απάντηση της εταιρείας προς τη ΡΑΕ που στάλθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, έλεγε ότι η Αρχή «δεν δικαιούται να ζητά τα παραπάνω στοιχεία, καθώς δεν προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο». Ακολούθησε νέος κύκλος αλληλογραφίας με τη ΡΑΕ να απαντά ότι έχει «την εκ του νόμου δυνατότητα και ταυτοχρόνως υποχρέωση να συλλέγει πάσης φύσεως στοιχεία, προκειμένου να ασκήσει τις εκ του νόμου (νόμος 4001 2011) αρμοδιότητές της».
Στην ανταπάντηση της η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ισχύων Κανονισμός Αδειών δεν προβλέπει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση τροποποίησης άδειας προμήθειας τη γνωστοποίηση ούτε του μετοχολογίου, ούτε της οικονομικής ευρωστίας του νομικών προσώπων που είναι μέτοχοι του αιτούντος ή των μετόχων μετόχου, ούτε του ποινικού μητρώου, ούτε της χρηματοοικονομικής δυνατότητας των φυσικών πρόσωπων μετόχων ή μετόχων και συνεπώς δεν μπορεί να χορηγήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζητά η ΡΑΕ, ενώ χαρακτηρίζει ως παράνομη την απειλή της επιβολής προστίμου που περιλαμβάνεται στην επιστολή της ΡΑΕ.
Η ΡΑΕ όπως είναι φυσικό δεν έκανε δεκτή την άποψη της εταιρείας, αντιπαραθέτοντας σειρά νομικών επιχειρημάτων, βασισμένων στον πρόσφατο νόμο 4001 που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τις ενεργειακές οδηγίες της ΕΕ και αναβαθμίζει το ρόλο της στην ενεργειακή αγορά, αλλά και τους όρους που περιγράφονται στην άδεια προμήθειας που έλαβε η εταιρεία.
Κατά της απόφασης που επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ, η εταιρεία μπορεί μέσα σε 30 μέρες να καταθέσει ένσταση.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το ζητούμενο για τη ΡΑΕ είναι οι μέτοχοι της υπεράκτιας εταιρείας (off shore) «Collier Finance S.A.» η οποία είναι κάτοχος του 100% των μετοχών του fund «Worldwide Energy Limited» το οποίο εξαγόρασε τις εταιρείες Energa και Hellas Power.
Το ενδιαφέρον της Αρχής εστιάζεται στην προέλευση των χρημάτων με τα οποία εξαγοράστηκαν οι δύο εταιρείες (20 εκατομμύρια για την Hellas Power και λιγότερο από 3 εκατομμύρια για την Energa), αλλά και η φερεγγυότητα του fund, το οποίο φέρεται να έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 21.320 ευρώ.
Σε συνέντευξη που είχαν δώσει οι επικεφαλής του fund στα μέσα Φεβρουαρίου, είχαν αρνηθεί να δώσουν στοιχεία για τους μετόχους του, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι από κανέναν νόμο. Ωστόσο στη ΡΑΕ αποκάλυψαν τον πραγματικό μέτοχο του fund, που είναι η off shore Collier, αρνούμενοι πάντως να αποκαλύψουν τους μετόχους της τελευταίας.
Όσο για το πολύ χαμηλό μετοχικό κεφάλαιο, το δικαιολόγησαν λέγοντας ότι αυτό στο μέλλον θα αυξηθεί, με την είσοδο και άλλων μετόχων.
Να σημειωθεί ακόμη ότι για το θέμα της μη καταβολής από τις δύο εταιρείες των υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος ηλεκτρισμού), βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα η οποία έχει απαγγείλει βαριές κατηγορίες κατά των επικεφαλής προσώπων των δύο εταιρειών, (διακίνηση μαύρου χρήματος κ.λπ.) αλλά και της τότε διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, επειδή δεν απαίτησε από τις δύο εταιρείες την καταβολή των χρεωστούμενων.
Επίσης από την πρώτη στιγμή είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί των δύο εταιρειών στην Ελλάδα και το γεγονός αυτό αξιοποιείται ως επιχείρημα από τους επικεφαλής των δύο εταιρειών, που πλέον έχουν κοινή διοίκηση, για τη μη καταβολή των υποχρεώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία δυσφήμισε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να ξεδιαλύνει, καθώς η ΡΑΕ εξετάζει την άρση των αδειών προμήθειας που έχουν οι δύο εταιρείες, ενώ άγνωστο είναι ακόμη που θα καταλήξει η δικαστική διερεύνηση.
(από www.euro2day.gr, 19/03/2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ