Μεγαλώνει, αντί να μειώνεται το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ ενώ αυξάνουν οι υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς ρεύματος, θερμικούς και ανανεώσιμους. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ έχει ενημερώσει τη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι το έλλειμμά του από 200 περίπου εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 έχει αυξηθεί περεταίρω και υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς εκείνα που έχουν ήδη ληφθεί, μπορεί να έχουν θετική επίπτωση μεσο – μακροπρόθεσμα, ωστόσο προς ώρας δεν έχουν αποδώσει κάτι συγκεκριμένο… Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ αναφέρει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες
απαιτείται νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ.
Η διοίκηση του ΔEΣMHE έχει ενημερώσει ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ ότι με βάση τα διαθέσιμά του, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να πληρώσει τις επόμενες ημέρες τους ηλεκτροπαραγωγούς για τον Δεκέμβριο, χωρίς να μπορεί να προβλέψει το πότε θα μπορέσει να πληρώσει για Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Με τις μικρές δόσεις μάλιστα που αποπληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ στους μεγάλους θερμικούς παραγωγούς ρεύματος έναντι των οφειλών απέναντί τους κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει το χρέος του, αφού οι μονάδες συνεχίζουν να παράγουν ρεύμα και να το «ρίχνουν» στο σύστημα.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί κάθε ποσό που εισπράττουν από το ΔΕΣΜΗΕ το δίνουν στη ΔΕΠΑ έναντι των οφειλών τους από την κατανάλωση αερίου, αλλά τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε ασφυξία η ίδια η ΔΕΠΑ.
Το μοντέλο που ακολουθούσε μέχρι το Σεπτέμβριο, ατύπως, η ΔΕΗ, δηλαδή ο συμψηφισμός οφειλών – απαιτήσεων, έχει προταθεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς προκειμένου να «ανασάνει» ο ΔΕΣΜΗΕ.
Γεγονός πάντως παραμένει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να δεί συνολικά το ζήτημα. Νέο δεδομένο, για παράδειγμα, είναι η κατάρρευση της τιμής των ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια και συνεπώς η μείωση των προσδοκώμενων εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, τα έσοδα από τις οποίες πηγαίνουν στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ. Αντίστοιχα, η επιβολή τέλους λιγνίτη δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, ενώ η απόσπαση ποσοστού του τέλους ΕΡΤ δεν έχει ακόμα προχωρήσει.
Το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ που απειλεί να συμπαρασύρει ως ντόμινο ολόκληρη την αγορά, πέραν της άμεσης συνέπειας που έχει στις ταμειακές ροές των ηλεκτροπαραγωγών, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτών στον ενεργειακό χώρο. Όπως πληροφορείται το EnergyPress, μεγάλοι ξένοι επενδυτές της αγοράς κυρίως των ΑΠΕ, θεωρούν ως μείζον ζήτημα, ακόμη πιο σοβαρό και από το ύψος των εγγυημένων τιμών “feed in tariff” την εξασφάλιση βιώσιμης προοπτικής για το ΔΕΣΜΗΕ.
Από την πλευρά του συνδέσμου των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, ΕΣΑΗ , να θυμίσουμε ότι έχουν γίνει και τα εντονότερα διαβήματα, με επιστολές που κοινοποιήθηκαν ακόμη και στον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο. Οι παραγωγοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την αγορά και κατά συνέπεια καταβάλουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΠΑ για το αέριο που καταναλώνουν, αμέσως μόλις πληρώνονται από το ΔΕΣΜΗΕ.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ολόκληρη η ενεργειακή αλυσίδα δεν μπορεί να βρεί λύση εάν δεν μπορέσει η ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με χρήμα τον ΔΕΣΜΗΕ για την ενέργεια που αγοράζει. Ωστόσο μια τέτοια προοπτική δεν συναντά πολλές πιθανότητες. Η προσπάθεια από το υπουργείο οικονομικών να εξασφαλίσει κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό για τις παλιές οφειλές του δημοσίου (περί τα 150 εκατ. ευρώ) έπεσε στο κενό και η μόνη πιθανότητα είναι ο συμψηφισμός των οφειλών του Δημοσίου προς της ΔΕΗ με εκείνες της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (φόροι κ.λπ.) που θα έδινε έστω και έμμεσα, ρευστότητα στη ΔΕΗ.
πηγη energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ