Η προοπτική της «ηλιακής αποπληρωμής» μέρους των χρεών της ελληνικής οικονομίας, φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο διερεύνησης από την πλευρά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπήρξε επαφή για το θέμα αυτό ανάμεσα στον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας G. Oettinger και στον επικεφαλής της Task Force, H. Reichenbach.
Το πρότζεκτ «Ηelios» ήταν και στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Reichenbach. Συζητήθηκε, μάλιστα, και το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογράψουν στις αρχές του 2012 η Ελλάδα με τη Γερμανία για το έργο. Εξάλλου το όλο πρότζεκτ εξετάζεται και από τις Βρυξέλλες, από τη γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για την ενέργεια, καθώς διατυπώνεται η άποψη πως το project θα μπορούσε να ενδιαφέρει όχι μόνο γερμανικές ενεργειακές επιχειρήσεις, αλλά και ανάλογες εταιρείες από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Εξαγωγές
Το ενεργειακό πρόγραμμα «Helios», που έχει παρουσιάσει εκτενώς η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αφορά στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία την εξαγωγή της σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε πρόσκληση σε όλους τους δήμους της χώρας για τη διάθεση δημοτικών εκτάσεων στο πρόγραμμα «Ηelios». Ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με όσους δήμους επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα μεγάλες δημόσιες εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων και άλλων ΑΠΕ.
Στην επιστολή ο κ. Μανιάτης αναφέρεται και στα «εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη» για τις τοπικές κοινωνίες καθώς και στην προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα μέσω του πρότζεκτ «Ηelios» πρότυπο στην προώθηση της «πράσινης» ενέργειας, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα τονώσει ταυτόχρονα και την εθνική οικονομία. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του επιτρόπου G. Oettinger, κ. M. Holzner, η διαδικασία αποτύπωσης των δυνατοτήτων της Ελλάδας στον τομέα αυτό είναι σε εξέλιξη, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει στο κατά πόσο μπορεί η ενέργεια να συμβάλλει στην ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.
Ωστόσο η ίδια δήλωσε πως «άλλο πράγμα είναι η ηλιακή ενέργεια και άλλο η ενεργειακή αποδοτικότητα», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως υφίσταται και το ζήτημα της μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με ανταγωνιστικό κόστος. Πρόσφατα πάντως ο κ. Oettinger είχε αναγνωρίσει την ανάγκη της ευρωπαικής συνδρομής για τη δημιουργία γραμμής μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη μέσω των δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να μπορέσει να μεταφερθεί η «πράσινη» ενέργεια.
Όπως δήλωσε για το πρόγραμμα «Helios», o Paul Van Son, Πρόεδρος της Dii GmbH, της «ανταγωνιστικής» πρωτοβουλίας Desertec, που προωθούν οι Γερμανοί επιχειρηματίες για την παραγωγή ανανέωσιμης ενέργειας και κυρίως ηλιακής στην έρημο Σαχάρα και τη μεταφορά της στην Ευρώπη «η Ελλάδα έχει πολλούς λόφους, η υποδομή είναι πολύ ακριβή και έχει λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με τη νότια Ισπανία». Ακόμη πρόσθεσε ότι απαιτείται να ανευρεθούν στην Ελλάδα οι κατάλληλες τοποθεσίες, στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν βιώσιμες σχετικές επενδύσεις και να διασυνδεθούν τα ηλεκτρικά δίκτυα για να μεταφερθεί η ενέργεια.
Γραφειοκρατία
Παράλληλα υποδεικνύεται ότι το «Helios» θα χρειαστεί να ξεπεράσει τα πολλά εγχώρια γραφειοκρατικά και νομικά κωλύματα, ενώ με ένταση μπαίνει και το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων, καθώς η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων (και από ξένες τράπεζες) στη χώρα μας δεν είναι ευχερής. Για να ξεπεραστεί το θέμα της χρηματοδότησης, προτείνεται από την πλευρά ενεργειακών εταιρειών η παροχή εγγυήσεων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς τους δυνητικούς επενδυτές του project «Helios».
Τα αδιευκρίνιστα σημεία
Τι θα συμβεί με τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, της ΔΕΗ και τις ιδιωτικές
Υπάρχουν πάντως και πολλά σημεία της πρωτοβουλίας «Ηelios» που παραμένουν αδιευκρίνιστα. Οι πρώτες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι μιλούν για swap του μεγαλύτερου μέρους της παραγόμενης ενέργειας και όχι για πραγματική μεταφορά ενέργειας, η οποία αν τελικώς γίνει θα αφορά ποσότητες της τάξης των 3 Gw από το σύνολο των 10 Gw, που θα είναι βάσει του σχεδίου η συνολική ισχύς του έργου.
Το swap αφορά στο υπόλοιπο, που είναι και το μεγαλύτερο, τμήμα της παραγόμενης ενέργειας, το οποίο λογιστικά θα πιστώνεται στη Γερμανία και θα πληρώνεται από τον αντίστοιχο γερμανικό ΔΕΣΜΗΕ, αλλά στην πράξη θα διοχετεύεται στο ελληνικό σύστημα. Αγνωστο παραμένει, όμως, σε ποια τιμή θα διοχετεύεται, αν και ορισμένοι μιλούν για την εκάστοτε Οριακή Τιμή του Συστήματος, καθώς και ποιος θα πληρώσει το κόστος των εσωτερικών διασυνδέσεων που θα απαιτηθούν για να συνδεθούν με το ελληνικό σύστημα τα χιλιάδες φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν.
Αλλο ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί με τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, της ΔΕΗ και τις ιδιωτικές, πολλές από τις οποίες θα αναγκαστούν να υπολειτουργούν ή να διακόπτουν τελείως τη λειτουργία τους τις ώρες που θα εγχέουν στο σύστημα ενέργεια τα φωτοβολταϊκά.
(Ημερησία, 26/10/2011) Εnergypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ