Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Voltalia Greece: το σκεπτικό της καταγγελιας στην ΕΕ


To σκεπτικό με το οποίο προχώρησαν δύο καταγγελίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το μέτρο της έκτακτης εισφοράς στους σταθμούς ΑΠΕ, ανέλυσαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι των καταγγελλουσών εταιρειών (με επικεφαλής την Voltalia Greece, μέλος του Πολυεθνικού Ομίλου Voltalia) και της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες».



Η τελευταία, με εντολείς μεγάλους εγχώριους και ξένους επενδυτές ΑΠΕ, ανέπτυξε μία διεπιστημονικά στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία υπό το συντονισμό του Δρ. Α. Μεταξά και του Καθηγητή κ. Φαίδωνα Νικολαΐδη, Jan Tinbergen Chair for European Economics, Διευθυντή Σπουδών στο Κολλέγιο της Ευρώπης (College of Europe), σε σχέση με τη μη συμβατότητα του μέτρου με βασικές αρχές της ενωσιακής πολιτικής ανταγωνισμού, κρατικών ενισχύσεων και ενέργειας. Οι εν λόγω καταγγελίες κατετέθησαν στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού και στη Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν.
Ομιλητές στη συνέντευξη, ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Voltalia Greece κ. Μαρινάκης, ο Δρ. Α. Μεταξάς, ο κ. Παπασταματίου, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Βασιλικός, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) και ο κ. Γερασίμου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της Voltalia Greece S.A. από τον Γενικό Διευθυντή της κ. Μαρινάκη, ο οποίος σημείωσε ότι ο Όμιλος έχει επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο ανάπτυξης «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων, ωστόσο η αλλαγή των κανόνων από την πολιτεία, και η αβεβαιότητα που προκύπτει, δημιουργεί ένα εντελώς «αφιλόξενο» επιχειρηματικό τοπίο. Στη Voltalia Greece, ανήκουν καθ΄ ολοκληρίαν 36 εταιρείες, οι οποίες αντιστοιχούν, κάθε μία σε ένα έργο ΑΠΕ. Εξ αυτών, 30 έργα είναι φωτοβολταϊκά, σε διάφορες φάσεις, συνολικής ισχύος 130 Μεγαβάτ και 6 αιολικά, αδειοδοτημένα, συνολικής ισχύος 160 Μεγαβάτ. «Η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ στη χώρα μας. Μέσα στο 2012 ήρθαν στην Ελλάδα από τον μητρικό όμιλο εμβάσματα 7 εκατ. ευρώ για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών εταιρειών. Το 2013 θα μπορούσαν να έρθουν διπλάσια, εάν δεν υπάρξουν αντιεπενδυτικές κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης. Ο ίδιος υπολόγισε σε 320.000 ευρώ το κόστος που είχε η εταιρεία από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς μέσα στο 2012, ποσό που θα φτάσει τις 845.000 ευρώ μέσα στο 2013.

Οι εκπρόσωποι των φορέων (ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΛΕΑΒΙΟΜ και ΕΣΜΥΕ) έκαναν λόγο για πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτείας ακόμα και όσον αφορά τα στοιχεία με τα οποία υπολογίζονται τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Ζήτησαν τη δίκαιη και αναλογική επιβάρυνση όλων όσοι ευθύνονται για την «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ (προμηθευτές, συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγοί και ΑΠΕ), και σε κάθε περίπτωση την απόσυρση αποφάσεων που λαμβάνονται εκ των υστέρων και με χαρακτήρα αναδρομικό. «Η χώρα δεν έχει επανέλθει ακόμα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη λόγω των ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων και του country risk. Εάν σε αυτό το δεδομένο προσθέσουμε μεγαλύτερη δόση αναξιοπιστίας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο» όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά

πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Poy-sthrizontai-oi-prosfyges-kata-ths-eisforas-twn-APE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ