Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα την προσπάθεια ορισμένων κύκλων, οι οποίοι στηριζόμενοι στην δημιουργία πόλωσης και αντιπαλότητας μεταξύ κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, να «παραδίδουν» μαθήματα συντονισμένης συλλογικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η συντονισμένη προσπάθεια τους για κατάρρευση 2,6GW εγχώριου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού το οποίο είναι οι φ/β εγκαταστάσεις, θα
επιφέρει πραγματικά και όχι εικονικά προβλήματα στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και κατά συνέπεια στην αδιάλειπτη προμήθεια ενέργειας των καταναλωτών. Η συμβολή των φ/β όσον αφορά την λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, έχει επιβεβαιωθεί όχι μόνο θεωρητικά με την δημοσιευμένη μελέτη του Α.Δ.Μ.Η.Ε. (βλ. παραπομπή 1) , αλλά και στην πράξη. Προφανώς δεν έγινε αντιληπτό σε πολλούς τι συνέβη τον Ιούλιο του 2015 και πώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δεν κατέρρευσε. Σίγουρα δεν ήμασταν εμείς που κατεβάσαμε διακόπτες κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Σε συνθήκες που ουδέποτε είχαν προβλεφθεί όχι μόνο δεν υπήρξε black-out αλλά ούτε καν δόθηκαν εντολές διακοπής, γεγονός το οποίο είχαμε θέσει σε γνώση του τέως υπουργού κ. Σκουρλέτη (βλ. παραπομπή 2).
Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σε τεχνολογικά επιχειρήματα, αφενός μεν γιατί το πράξαμε στο παρελθόν δημοσιεύοντας λεπτομερή δεδομένα από το 2011 ως και το 2015 τα οποία αποδείκνυαν την εικονικότητα του μέτρου, αφετέρου δε γιατί τα στοιχεία τα οποία απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση και λήφθηκαν υπ ΄οψιν από την Κομισιόν είναι διάτρητα, όπως ορθώς αποδείξαμε (βλ. παραπομπή 3). Ας γίνει γνωστό λοιπόν, ότι και τα επίκαιρα στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής και των συνθηκών που επικράτησαν στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό για το 2016, είναι καταπέλτης για όσους συνεχίζουν με περίσσεια άγνοια να δικαιολογούν σε τεχνοκρατικούς όρους την χρησιμότητα της Διακοψιμότητας. Επιπλέον, έχει γίνει παραδεκτό δημοσίως από όλους τους εγχώριους εμπλεκόμενους ότι το μέτρο της Διακοψιμότητας είναι ένα εργαλείο άσκησης βιομηχανικής πολιτικής (βλ. παραπομπή 4).
Με τον ν.4414/2016, για πρώτη φορά η Πολιτεία αναγνώρισε και αποδέχθηκε την συμβολή των Α.Π.Ε., σε καθαρά οικονομικούς όρους, στην απομείωση του χονδρεμπορικού κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι άξιο απορίας γιατί οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας, αφού παρουσιάζονται ως προστάτες του καταναλωτή, δεν εξετάζουν αν το τεράστιο όφελος που προέκυπτε στο παρελθόν από την λειτουργία των Α.Π.Ε. μετακυλίονταν από την προμήθεια στον καταναλωτή; Δεν θυμόμαστε οι ευκαιριακοί προστάτες να διαμαρτύρονταν, για την επιβάρυνση του καταναλωτή το 2013 με ένα δις ευρώ για τους μηχανισμούς Μ.Α.Μ.Κ. και Α.Δ.Ι.! Δεν είμαστε σίγουροι αν έχει γίνει κατανοητό, ότι οι καταναλωτές πλήρωναν τόσα χρόνια τα τιμολόγια κάποιων τα οποία ήταν χαμηλότερα του πραγματικού χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία κρίθηκαν ως κρατική ενίσχυση. Δεν είμαστε σίγουροι αν έχει γίνει κατανοητό ότι, οι αυξήσεις του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. προήλθαν, κατά κύριο λόγο, απο τις συνέπειες των τεράστιων «επιδοτήσεων» των θερμικών μονάδων οι οποίες εικονικά απομείωσαν το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, για να «δικαιολογούνται» σε κάποιους τα τιμολόγια κάτω του κόστους. Αλήθεια γιατί ο πολύπαθος καταναλωτής έπρεπε να φορτωθεί από την μια τους μηχανισμούς επιδότησης των θερμικών μονάδων και από την άλλη να έχει τον δεύτερο υψηλότερο συντελεστή επιβάρυνσης στο ΕΤΜΕΑΡ (12 φόρες παραπάνω από κάποιες άλλες κατηγορίες καταναλωτών); Ας μην γελιόμαστε ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει τους πάντες. Απλά κάποιοι με καθεστωτικό τρόπο θεωρούν ότι έχουν αποκλειστικότητα στην διαχείριση της τσέπη του και προσπαθούν με ανυπόστατες κατηγορίες να διασφαλίσουν την «επιδότηση» που λαμβάνουν σε βάρος των φ/β παραγωγών και γενικότερα των ΑΠΕ.
Θα συμφωνούσαμε, αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για την σωτηρία της χώρας, για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας και η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στην χώρα. Η τεράστια φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, η μη ύπαρξη σταθερού φορολογικού συστήματος, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η αδυναμία των επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε «φθηνό» τραπεζικό δανεισμό, αποτελούν τροχοπέδη για να πάει μπροστά η χώρα. Σε αυτά θα πρέπει να στοχεύει η συντεταγμένη συλλογική προσπάθεια των επιχειρήσεων για να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα, για να έχουμε την πολυπόθητη υγιή ανάπτυξη. Διερωτόμαστε λοιπόν, ποιόν εξυπηρετεί η πόλωση, ο κοινωνικός αυτοματισμός, η δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων και ο αποπροσανατολισμος; Σίγουρα όχι την προσπάθεια για ανάκαμψη της χώρας.
Θα πρέπει όμως να σταθούμε, στον «ιδιαίτερο» χαρακτήρα των δημόσιων παρεμβάσεων, μικρού μέρους των εκπροσώπων του βιομηχανικού κλάδου, θέλουμε να πιστεύουμε, και να θέσουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί η άνεση με την οποία θέτονται διλήμματα αν θα καταστραφούν οικογένειες και ποιες θα είναι αυτές! Οι οικογένειες των εργαζομένων σας, θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής, χρησιμοποιούνται ως πιόνι στην σκακιέρα για την επίτευξη των ιδιωτικών συμφερόντων σας! Διαχωρίζουμε την θέση μας από τέτοιες απόψεις αλλά στην παρούσα χρονική συγκυρία και κατόπιν της δημόσιας τοποθέτησης σας διερωτόμαστε. Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να παρουσιάζεστε ως «δικαστές» και να θέτετε υπό αμφισβήτηση, δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό, την βιωσιμότητα των χιλιάδων φ/β επιχειρήσεων και την επιβίωση των οικιακών παραγωγών από φ/β; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να θέτετε υπό αμφισβήτηση την επιβίωση των εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που ζουν άμεσα ή έμμεσα από τις φ/β εγκαταστάσεις μας, για λόγους ιδιωτικού συμφέροντος; Πραγματικά δεν γνωρίζαμε ότι υφίσταται ταξικό μίσος μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά προφανώς στον βωμό της αύξησης της κερδοφορίας σας ισοπεδώνονται τα πάντα. Αυτή είναι η ιδέα σας για την συλλογική προσπάθεια, για την εγχώρια επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, να κλείσετε όλες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή να απειλείτε να απολύσετε τους εργαζομένους σας σε στιγμή που, όπως υποστηρίζετε, έχει εκτιναχθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σας; Το σίγουρο είναι ότι σήμερα στο στόχαστρο σας είναι οι φ/β επιχειρήσεις, αύριο-μεθαύριο ποιος ξέρει!!! Θα έρθει και η σειρά άλλων!!!
Οι φ/β παραγωγοί μέσω των εκπροσώπων τους, έδειξαν πραγματικά ότι θέλουν η ελληνική βιομηχανία να στηριχθεί. Γι’ αυτό και στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Μείωσης του Ενεργειακού Κόστους στην γ.γ Βιομηχανίας τον Μάϊο του 2015, πρότειναν ορθολογικά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη της Διακοψιμότητας στον Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος (βλ. παραπομπή 5). Γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, όπως αποδεικνύεται στο παρόν, χωρίς να αυξηθεί το ποσό των 225εκατ ευρώ, το οποίο είχε τεθεί ως ανώτερο όριο από το 2014 για τον εν λόγω μηχανισμό. Τότε οι κύριοι οι οποίοι τώρα παρουσιάζονται ως υποστηρικτές των συλλογικών προσπαθειών, όχι μόνο δεν καταδέχτηκαν να συζητήσουν μαζί μας αλλά κατά την απουσία μας προχώρησαν ακόμα παραπέρα σε ρατσιστικού τύπου χαρακτηρισμούς. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας κρίνεται για τις αξίες και το τι πρεσβεύει από τις ενέργειες και τα λεγόμενα του.
Διαβάζουμε ότι , τα δωρεάν χρήματα για την Διακοψιμότητα έπιασαν τόπο και εκτίναξαν την ελληνική βιομηχανία, δηλαδή τα 45εκατ ευρώ (προϋπολογιστικά γιατί αναμένονται οι εκκαθαρίσεις) ήταν ο βασικός λόγος για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Δεν θα κρίνουμε κατά πόσο ευσταθούν τα προαναφερόμενα, αλλά κατόπιν αυτού και στην βάση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού της Χώρας για δίκαιη ανάπτυξη, αναμένουμε από την στιγμή που οι φ/β επιχειρήσεις έχουν επιδοτήσει με 73% αυτήν την ανάπτυξη και την κερδοφορία σας να μας αποδοθεί και η αναλογία από τα κέρδη!!
Επιστρέφοντας στον ρεαλισμό, γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι όχι μόνο δεν έχουμε υπερκέρδη αλλά είναι αδύνατο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στις παρούσες συνθήκες :
1. δεν έχουμε εισπράξει το 60% του ετήσιου τζίρου τους, καθώς οι οφειλές του Λ.ΑΓ.Η.Ε. αφορούν καλοκαιρινούς μήνες με υψηλή απόδοση των φ/β σταθμών,
2. τα τραπεζικά ιδρύματα δεσμεύουν δόσεις δανείων από δύο ως και έξι μήνες για εξασφάλιση μελλοντικών τους απαιτήσεων,
3. τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά και φτάνουν ως και 12,5%,
4. οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές, όπως για όλες τις επιχειρήσεις,
5. τα έξοδα των φ/β σταθμών για συντήρηση-ασφάλιση είναι αυξημ ένα (εκτεθειμένος εξοπλισμένος σε όλη την διάρκεια λειτουργίας τους, στα καιρικά φαινόμενα),
6. Οι παραγωγοί για να πληρωθούν π.χ. τον μήνα Απρίλιο του 2016 είναι υποχρεωμένοι να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι στο παρόν,
7. η επιβολή του μέτρου της Διακοψιμότητας με την μέγιστη δυνατή επιβάρυνση στους φ/β σταθμούς 3,6% επί του τζίρου τους. Με την οποία, οι φ/β παραγωγοί πληρώνουν την καταργούμενη, ως κρατική ενίσχυση, έκπτωση (20%) που απολάμβαναν οι βιομηχανικοί καταναλωτές στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα προαναφερόμενα μας επιβαρύνουν ασύμμετρα και οδηγούν τις επιχειρήσεις μας με μαθηματική ακρίβεια στην άμεση κατάρρευση. Με απλές πράξεις, αν αθροίσουμε τα οικονομικά στοιχεία των ανωτέρω γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις μας έχουν απωλέσει ρευστότητα άνω του ετήσιου τζίρου τους, οπότε εύλογα δημιουργείται το ερώτημα : Οι οικογένειες μας πως θα επιβιώσουν;
Δεν είναι δυνατόν κανείς σώφρων να πιστεύει, στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, ότι υπάρχουν πρόσθετα εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες ώστε να καλύψουν τις ανελαστικές δαπάνες των φ/β σταθμών και να εξασφαλίσουν τα βιοποριστικά μας έξοδα.
Τα προαναφερόμενα έχουν σταλεί ουκ ολίγες φορές με επιστολές μας στην κυβέρνηση και είναι γνωστά σε όλους (βλ. παραπομπές 6-7) .
Παρ όλα αυτά, οι Διακοπτόμενοι πελάτες εισπράττουν αμοιβές για τις ανύπαρκτες υπηρεσίες τους πιο γρήγορα από ότι εισπράττουμε εμείς που πληρώνουμε την Διακοψιμότητα. Αυτή την διάκριση μεταξύ συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είχαμε εντοπίσει και θέσει εξαρχής στην δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ, ενώ είχαμε ζητήσει να δημοσιεύονται τα στοιχεία των πληρωμών των Διακοπτόμενων Πελατών όπως ακριβώς συνέβαινε με τα Α.Δ.Ι. και το Μ.Α.Μ.Κ. αλλά και οι τυχόν εντολές διακοπής (βλ. παραπομπές 8-9). Είναι αδιανόητο η Ρ.Α.Ε., αυτοβούλως, να μην επιλαμβάνεται αυτών των αδιαφανών γεγονότων όπως επίσης να μην έχει προχωρήσει ακόμα στην διερεύνηση των συνθηκών χειραγώγησης των δημοπρασιών διακοπτόμενου φορτίου που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2016. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ σε επιστολή της προς την ΕΒΙΚΕΝ στης 11/4/2016 αναφέρει, «… Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ επιμένει στη συνέχιση της καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας με την ΕΒΙΚΕΝ και όλους τους πελάτες της Υψηλής Τάσης και θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση του οφέλους όλων των μερών από τη διακοψιμότητα….» (βλ. παραπομπή 10).
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
|
ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
|
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
|
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
|
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ