Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή φ/β Συλλόγων προς ΛΑΓΗΕ


ΠΡΟΣ: Τον κ. Αναστάσιο Γκαρή (Πρόεδρο & Δ.Σ. Λ.Α.Γ.Η.Ε.) και

             τα Μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου του Λ.Α.Γ.Η.Ε.
ΚΟΙΝ: Μέγαρο Μαξίμου - Γραφείο Πρωθυπουργού,
Yπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Δικαιοσύνης,
Υπουργείο Οικονομικών

 

                                                                                                                                       10η  Φεβρουαρίου 2015

Αξιότιμα Μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου του Λ.Α.Γ.Η.Ε.,

Στην ιδιαίτερη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε ως λαός, με τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της σε εξέλιξη, με την χρόνια αδυναμία ρευστότητας της αγοράς και των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και την οικονομική εξόντωση που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχουν περιθώρια για προχειρότητες και λύσεις που θα επιβαρύνουν τα συνήθη υποζύγια. Καθώς, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και τις οικονομικές συνέπειες που ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά, οι οποίοι παραμένουμε απλήρωτοι και έχουμε υποστεί υπερημερίες 120 ημερών. 

Οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά τα τελευταία χρόνια για την αποφυγή του αδιεξόδου του Ε.Λ.Α.Π.Ε, για το οποίο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι δεν είχαν καμία ευθύνη, όχι μόνο εισέπραξαν κενές δεσμεύσεις αλλά υπέσθησαν, μόνο αυτοί, ασύμμετρες επιβαρύνσεις χωρίς να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επειδή κατανοούμε πλήρως τις πρόσφατες και θεμιτές σας κινήσεις για την διασφάλιση των πληρωμών μας, μέσω μίας κοινής συνεννόησης μεταξύ των Υπ. Περιβάλλοντος , του Υπ. Οικονομικών, της ΔΕΗ και των Τραπεζών.  Καταρχήν συμφωνούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση η δημιουργία ενός σχεδίου συμβολής και των υπόλοιπων  εμπλεκομένων φορέων για την εξασφάλιση πληρωμής των ήδη υπερήμερων 476 εκατ. Ευρώ από τον Α.Δ.Μ.Η.Ε πλέον των αναλογούντων τόκων, όπως επίσης και η εξεύρεση λύσης για την ομαλοποίηση των πληρωμών μας και στο μέλλον.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι λόγω και της τραυματικής εμπειρίας που είχαμε στο παρελθόν, οι εν λόγω προσπάθειες και συζητήσεις για την εξεύρεση λύσεων θα είναι αντικειμενικά ορθές εάν και μόνο γίνουν με την παρουσία του συνόλου των φορέων του κλάδου μας και υπάρξει από κοινού εξεύρεση αποδεκτής λύσης. 

Επειδή σας έχουμε επανειλημμένα μεταφέρει την πρόθεση μας να παρέμβουμε στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του Λ.Α.Γ.Η.Ε. κατά του Α.Δ.Μ.Η.Ε. στις 16/2/2014 ώστε να διασφαλιστεί  το προαναφερόμενο ποσό και οι υπερημερίες αυτού.

Επειδή δεν θέλουμε ξανά ποτέ να βρεθούμε προ νέων εκπλήξεων παρόμοιων του 2011 με τον διαχωρισμό του Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. όπου ο μεν Α.Δ.Μ.Η.Ε. απεκόπει καθαρός και ο δε Λ.Α.Γ.Η.Ε με χρέος άνω των 200εκ. ευρώ.

Σας πληροφορούμε ότι:

Δεν είμαστε αντίθετοι στην επίτευξη μίας δίκαιης εξωδικαστικής επίλυσης των απαιτήσεων μας, αλλά επειδή δεν είναι αποδεκτή η κατά το δοκούν εφαρμογή των νόμων όσο αναφορά την νομότυπη και χωρίς διακρίσεις λειτουργία της αγοράς ενέργειας και των υποχρεώσεων του Λ.Α.Γ.Η.Ε ως προς την διασφάλιση και διεκδίκηση των εσόδων του Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Σας γνωστοποιούμε ότι:

Σε περίπτωση απόσυρσης σας από την νομική διεκδίκηση των οφειλών του Α.Δ.Μ.Η.Ε προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε μέσω των ασφαλιστικών μέτρων ή και την μη εκδίκαση αυτών με υπαιτιότητά σας ή ακόμα και την μη εκδίκαση αυτών λόγω της παθητικής σας στάσης, θα αναγκαστούμε, με δεδομένο τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχουμε επί μήνες υποστεί και με γνώμονα την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων μας, να προβούμε σε περεταίρω ενέργειες για τις όποιες ευθύνες προκύπτουν από την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων σας.

 

Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές Σας,

Οι Φ/Β Σύλλογοι

ΕΝΩΣΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ  ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ  ΠΑΡΚΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ  ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΛΗΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΣΠΗΕΦ ΣΕΡΡΩΝ ,

ΣΠΗΕΦ ΚΑΒΑΛΑΣ ,

ΣΠΗΕΦ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ,

ΣΠΗΕΦ  ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ,

ΣΠΗΕΦ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ,

ΣΠΗΕΦ ΠΕΛΛΑΣ ,

ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

 

2 σχόλια:

  1. Σας παρακαλώ πολύ, ποιος γνωρίζει εάν το 20% έκπτωση στον ΛΑΓΗΕ μέσω του πιστωτικού σημειώματος θα επιστραφεί στους επενδυτές που δεν χρησιμοποίησαν τον αναπτυξιακό νόμο για την επένδυση σε Φ/Β??
    Ευχαριστώ πολύ
    Νικόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kύριε Νικόλαε,το πιστωτικό που υποχρεωθήκαμε να εκδώσουμε δεν πρόκειται να επιστραφεί.Δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες ΜΕ και ΧΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ