Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΣΠΕΦ: Αμεσος συμψηφισμός του ΦΠΑ



Στο θέμα του συμψηφισμού των οφειλών του ΛΑΓΗΕ και των φορολογικών υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά επανέρχεται ο ΣΠΕΦ με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στην εφορία το ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει στο όνομα του λειτουργού της αγοράς, παρόλο δεν τα έχουν εισπράξει επί 6 μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σύνδεσμος ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εφαρμόζεται ο συμψηφισμός τουλάχιστον για το ΦΠΑ.
Αναλυτικά η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον υφυπουργό Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνη, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ και κε Υφυπουργέ
Σε συνέχεια και προηγούμενης επιστολής μας για το θέμα από 9/9/13 για την οποία απάντηση δεν λάβαμε, έχουμε αιτηθεί την δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών του ΛΑΓΗΕ Α.Ε. με φορολογικές υποχρεώσεις των παραγωγών προς το δημόσιο.

Όπως γνωρίζετε η εταιρεία ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) ανήκει μετοχικά κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί σύμφωνα με τον ν. 4001, Κεφάλαιο Δ, ΦΕΚ 179/22-8-11.  Η εταιρεία αυτή εδώ και περίπου δύο χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά και διευρυνόμενα προβλήματα εκπρόθεσμης αποπληρωμής των οικονομικών της υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές της ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ της ηπειρωτικής χώρας.  Οι έξι μηνών καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυτές κυμαίνονται στα 800 εκατ. ευρώ περίπου.

Από την πλευρά τους οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ είναι δυστυχώς υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στην εφορία ανελλιπώς τον αναλογούντα ΦΠΑ για ληξιπρόθεσμα τιμολόγια που έχουν εκδώσει στο όνομα του ΛΑΓΗΕ και που δεν έχουν επί 6 μήνες εισπράξει.  Αν δεν το κάνουν, πέραν των κυρώσεων που τους επιφυλάσσει το Υπουργείο σας (επί αδίκω διαπόμπευση και κατασχέσεις), δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στις οποτεδήποτε πληρωμές του ΛΑΓΗΕ Α.Ε., αφού υποχρεούνται, ως εταιρεία ο ΛΑΓΗΕ ανήκουσα 100% στο Ελληνικό Δημόσιο, να διατηρούν εν ισχύ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δημιουργούμενης έτσι μίας εξόχως ασφυκτικής και αδίκως τιμωρητικής κατάστασης γι’ αυτούς.

Επειδή θεωρούμε πως ευλόγως αντιλαμβάνεστε τον παραλογισμό και την επικινδυνότητα της κατάστασης αυτής, ζητούμε τις επείγουσες ενέργειες σας προς την κατεύθυνση της άμεσης δυνατότητας συμψηφισμού τουλάχιστον του ΦΠΑ.  Η παρούσα μάλιστα συγκυρία όπου τέλος Ιανουαρίου χιλιάδες παραγωγών με β’ κατηγορίας βιβλία θα χρειαστεί να καταβάλλουν ΦΠΑ για όλο το δ΄ τρίμηνο 2013, καθιστά το πρόβλημα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΞΥ. 
Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν.. Γραμματέας»


πηγη http://www.energypress.gr/news/Sympshfismo-twn-ofeilwn-LAGHE-hlektroparagwgwn-zhta-o-SPEF

12 σχόλια:


  1. Ο παπαγάλος του ΥΠΕΚΑ παπαγαλισε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ φίλε μου ποιανού παπαγάλος είσαι...??????

      Διαγραφή
    2. Καλως το παλουκαρι το Λουμακι.

      Διαγραφή
  2. καλως το παληκαρι.....χρονια και ζαμανια.......που ηταν κρυμμενο το μοσχαρι!!!!!!τοσο καιρο.Μηπως στο γραφειο του Παπαγεωργιου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν καταλαβαινω που σας πειραξε ο λουμακης?αν ειστε καλυτεροι γιατι δεν περνετε την θεση του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. ρωτας αν ειμαστε καλυτεροι προδοτες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ρωτάω…… είμαι βέβαιος ότι είσαστε πολύ καλύτεροι προδότες. Απλά δεν σας δόθηκε η ευκαιρία ακόμη να το αποδείξετε. Μόλις σας δοθεί θα πετάξετε τη σκούφια σας.

      Διαγραφή
    2. Παραδέχεσαι λοιπόν, ότι ο Λουμακης εστω και μικροτερος προδότης είναι τελικά προδότης.
      Όμως μεγαλε εγω δεν εχω προθεση να μιλησω για λογαριασμό καποιου αλλου, ουτε να το παιξω προεδρος ή ΔΣ.
      Μιλαω για μενα και μιλαω σε ανθρώπους που εχουν μυαλό.
      Ο Λουμακης και εσυ νομιζετε οτο μιλατε σε ζωα. Για να πιστευεις ομως οτι οι αλλοι ειναι ζωα, ποσο ζωο πρεπει να εισαι εσυ ο ιδιος. Αυτή είναι η διαφορά μας .

      Διαγραφή
  5. ποτε πληρωνετε ο ιουνιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οταν καταλλαβεις εσυ....!!!!!!θα εινε αργα......περαστικα σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γ_μώ τον λουμάκη σας και τον παπαγαλάκη σας και κάθε άλλο μακάκα που ασχολείστε!!! Ο σκοπός μας είναι ένας και είναι κοινός. Το λιγότερο ανώριμους θα χαρακτήριζα τους παραπάνω διαλόγους....... Να χαίρεστε το επίπεδό σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ