Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

H αρχικη ιδεα....Ηelios


Μάχη για την επέκταση της ηλιακής ενέργειας δίνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από συμβατικές μορφές ενέργειας αλλά και την ανάδειξη ενός νέου πεδίου ανάπτυξης.Το γερμανικό ενδιαφέρον για τη μεσογειακή ηλιοφάνεια, το ελληνικό σχέδιο «Ηλιος» και η διερεύνηση επενδυτικών σχεδίων για μεταφορά ενέργειας αποτελούν ένα μόνο τμήμα της ευρύτερης προσπάθειας που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη.
«Η ηλιακή ενέργεια και συγκεκριμένα η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών αναμένεται να γίνει σύντομα ανταγωνιστική, συγκρινόμενη με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, και να λάβει τον ηγετικό ρόλο στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.
Η δυναμική του κλάδου φαίνεται από τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 131-196 GW σε φωτοβολταϊκά αναμένονται να εγκατασταθούν πανευρωπαϊκά έως το 2015», σημειώνει η κ. Ελένη Δεσπότου, αναπληρώτρια γενική γραμματέας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών.


Από το στρατηγείο της EPIA στις Βρυξέλλες η Ελληνίδα που βρέθηκε στην καρδιά της ενεργειακής βιομηχανίας υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» τη σταθερή επέκταση των τεχνολογιών και τις προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές αλλά και τις ελληνικές εταιρείες.
Η αρχική ιδέα Υστερα από χρόνια σπουδών και εργασίας στην πρωτεύουσα της Ευρώπης η κ. Ελένη Δεσπότου είναι η Ελληνίδα που γέννησε την αρχική ιδέα για το πρόγραμμα «Ηλιος», το οποίο στη συνέχεια αποτέλεσε άξονα πολιτικής για τη μείωση του δημόσιου χρέους μέσα από την πώληση της ηλιακής ενέργειας. «Στην ουσία ανέπτυξα την αρχική ιδέα για το "Ηλιος" τον περασμένο Ιούνιο. Εργάζομαι δέκα χρόνια στα φωτοβολταϊκά, γνωρίζω την ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας και τις δυνατότητες των ΑΠΕ και θεώρησα ότι υπάρχει έδαφος για να βοηθηθεί η χώρα και να προωθηθούν τεχνολογίες που υποστηρίζω, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.
Το έναυσμα ήταν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας», λέει η κ. Δεσπότου. Οπως εξηγεί, η Ευρωπαϊκή Οδηγία περιλαμβάνει άρθρα για κοινά έργα μεταξύ κρατών, για υποστηρικτικά μέτρα, αλλα και τη δυνατότητα στατιστικής μεταφοράς ενέργειας που παράχθηκε σε μία χώρα προς μία άλλη.
«Η στατιστική μεταφορά θεωρείται και το πλέον κρίσιμο ζήτημα για την πρώτη φάση του έργου. Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτά τα δεδομένα και να δημιουργήσει βιώσιμη αγορά, με γνώμονα την εθνική και τοπική ανάπτυξη. Σήμερα το εθνικό πλάνο ανάπτυξης προβλέπει εγκατεστημένη ενέργεια 2,2 γιγαβάτ, αν και για την ώρα προσεγγίζουμε το 1 GW. Το τελικό σχέδιο προβλέπει μέχρι το 2050 να φτάσουμε στα 10 GW. Για να το εξαγάγουμε, βέβαια, απαιτούνται υποδομές και η φυσική μεταφορά προϋποθέτει διασυνδέσεις με άλλες χώρες. Ενα ανάλογο πακέτο υποδομών μπορεί να γίνει με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.
Για το πρόγραμμα "Ηλιος" το θέμα είναι η οικονομική απόδοση για την Ελλάδα. Με δεδομένο το τεράστιο χρέος, ένα ερώτημα είναι ποιος και τι θα διαχειριστεί. Είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε οι ίδιοι;
Οι τοπικές κοινωνίες Ιδανικό θα ήταν να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια και επενδύσεις. Ομως πρέπει πρώτα να επωφεληθούν οι Ελληνες πολίτες και μετά οποιοσδήποτε άλλος. Το "Ηλιος" αποσκοπεί στο να μαζέψει κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους. Ομως δεν μπορείς να κάνεις κάτι για μια χώρα εάν δεν εμπλέξεις τους κατοίκους και δεν υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στους πολίτες. Δεν μπορείς να επενδύσεις, να πάρεις τα "υπέρ" και να φύγεις. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να επωφεληθούν. Στην Ελλάδα υπάρχουν βιομηχανίες που παράγουν προϊόντα, έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις. Αρα πρέπει να υπάρξουν ανοικτές διαδικασίες και όροι ώστε να κάνουμε ελκυστική την Ελλάδα για ξένες επενδύσεις και να εμπλέξουμε και Ελληνες επιχειρηματίες».
Σήμερα τα μέλη της EPIA ουσιαστικά καλύπτουν το 95% της ευρωπαϊκής και το 85% της παγκόσμιας παραγωγής στην τεχνολογία φωτοβολταϊκών. Σήμερα ο συνολικός τζίρος στην ΕΕ ετησίως ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ.
«Στην ΕΕ υπάρχουν 180-200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 20-30 μεγάλες, ενώ συνολικά η βιομηχανία κατασκευής και εγκατάστασης έχει 300.000 εργαζομένους», λέει η κ. Δεσπότου και υπογραμμίζει ότι για κάθε GW εγκατεστημένης ισχύος αντιστοιχούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από το 2008 κάθε χρόνο η ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά αυξάνεται σε ποσοστό 0,5%, με την προοπτική έως το 2020 να καλύπτει το 6% των αναγκών.
(του Γιάννη Αποστολίδη, ΕΘΝΟΣ, 4/12/2011- energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ