Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Εχει κλειδώσει η Εκτακτη εισφορα!


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στη φάση του νομοτεχνικού ελέγχου βρίσκεται αυτές τις ημέρες το περίφημο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις για την αγορά των ΑΠΕ και κυρίως για την αγορά των φωτοβολταϊκών. Το νομοσχέδιο, είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να πάρει το δρόμο για τη βουλή.


Το βασικότερο μέτρο για την αγορά είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το ΥΠΕΚΑ από το καλοκαίρι και αφορά στην περίφημη επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά. Το μέτρο θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο», ωστόσο οι λεπτομέρειες για το ύψος και την κλιμάκωση της εισφοράς θα γίνουν γνωστές με τις ανακοινώσεις. Εκείνο όμως που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η εισφορά θα είναι έκτακτη και «θα έχει αρχή και τέλος», με στόχο να συγκρατηθεί και να περιοριστεί το περίφημο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (σε συνδυασμό βεβαίως και με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί).

Κάποια σενάρια, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως, θέλουν το ύψος της εισφοράς να κλιμακώνεται ανάλογα με την τεχνολογία αλλά και την ταρίφα που έχει κλειδωμένο ένα έργο. Έτσι στα πιο παλιά έργα που απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές και έχουν μικρότερες αποσβέσεις, θα επιβληθεί υψηλότερο ποσοστό εισφοράς, ενώ αντίθετα όσο χαμηλώνει η τιμή η εισφορά θα μικραίνει.

Εκτός όμως από τις λεπτομέρειες της έκτακτης εισφοράς μαζί με τις ανακοινώσεις θα ξεκαθαρίσουν και δύο άλλα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς των ΑΠΕ, που θα ρυθμιστούν με το νέο νομοσχέδιο. Το πρώτο θα αφορά στο ξεκαθάρισμα των αδρανών αδειών οι οποίες μπλοκάρουν το σύστημα και δεν επιτρέπουν να απελευθερωθεί ισχύς στα δίκτυα για έργα έτοιμα να κατασκευαστούν με εξασφαλισμένα κεφάλαια. Το δεύτερο θέμα αφορά στο χρονικό διάστημα στο οποίο θα κλειδώνει μια επένδυση την επιδοτούμενη τιμή. Στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος και του εξορθολογισμού της αγοράς, προκρίνεται η λύση η τιμή να εξασφαλίζεται χρονικά όταν το έργο συνδέεται με το δίκτυο και όχι όπως ισχύει σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης (το μέτρο θα ισχύσει για όσα έργα δεν έχουν ήδη κλειδώσει τιμή).

Τα μέτρα που δε θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αλλά βρίσκονται υπό σκέψη για την αγορά των ΑΠΕ είναι: ο εξαμηνιαίος έλεγχος και αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, η αναμόρφωση του συστήματος επιδότησης με το περίφημο μοντέλο feed in premium (δηλαδή το μοντέλο που εγγυάται μια επιδότηση πάνω από την οριακή τιμή και όχι μια flat τιμή επιδότησης και μάλιστα με ανώτατο πλαφόν για το ποσό που θα δοθεί ως επιδότηση). Εκείνο το μέτρο που πρακτικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί είναι να δίνονται μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος και γενικότερα για την κατάσταση των λογαριασμών του ΛΑΓΗΕ, μέτρο που είχε ζητηθεί από την τρόικα.


Πηγη http://www.capital.gr/News.asp?id=1643052

3 σχόλια:

  1. ρε λαμογια Φ/Β γιατι δεν θελετε να πληρωσετε εκτακτη εισφορα ολοι οι υπολοιποι ελληνες ειναι μαλακες που πληρωνουν ,εσεις νομισατε οτι πιασετε την ευκαιρια να γινεται βαθυπλουτοι ξυνοντας τας και κοιταζωντας τον ουρανο,εδω εχουμε επενδυσει δεκαδες χιλ.ευρω και μας τα φαγανε εν μια νυκτι εσεις τι εχεται παραπανω? Λοιπον ρουφατε το αυγο σας και ας ειναι λιγο καυτο θα το συνηθισεται..δεν σκεφτηκατε ποτε πως μπορει καποιος να εχει οφελος 25% στο επενδεδυμενο κεφαλαιο του οταν δεν βγαινει πουθενα πλεον αυτη η αποδοση ...δηλ.μονο εσεις εισται μαγκες ...μουγκα λοιπον τωρα ολοι σας και ο καθε κατεργαρης στον παγκο του...οχι θα σας αφηναν να γινεται παραγωγοι ηλεκτρικης ενεργειας ..ελα τωρα βαλτε παλι το μαρουλακι,και την ντοματουλα που ξερατε..και θα πειτε ονειρο απατηλο ητα και αυτο..με τις υγιες σας!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ7 Νοεμβρίου 2012 στις 1:12 μ.μ.

    Να βγεις ρε αλήτη επώνυμα που θα με πεις εμένα και τόσους άλλους λαμόγιο!ε,αλήτη!
    Εκτός του οτι είσαι και άσχετος,εκτός του οτι δεν ξέρεις καν τι πληρώνουμε και τι όχι,έχεις και άποψη.Από κάτι τέτοιους πήγε μπροστά η χώρα.ναι καμάρι μου,πάει κάποιος μπροστά,μην ανοίξεις τα γκαβά σου να τον μιμηθείς παρά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πεις να του καούνε...μπράβο ΕΛΛΗΝΑΡΑ!να σε χαίρονται όσοι σε ξέρουν.
    Είσαι και ανορθόγραφος,άχρηστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ7 Νοεμβρίου 2012 στις 1:19 μ.μ.

      Ποιός σου είπε βρε ΑΣΧΕΤΕ οτι κάνουμε αποδόσεις 25%?τότε θα κάναμε και αποσβέσεις σε 4 χρόνια.Μάθε πρώτα για ένα θέμα,τι κέρδος έχει κάθε μονάδα,τι επενδυμένο κεφάλαιο,λειτουργικά έξοδα,δάνεια,κ.τλ. και μετά να βγεις και να πεις οτι θέλεις.Δεν έχεις όμως ιδέα,παρά μόνο θεώρησες σκόπιμο να μπεις να ρίξεις τη χολή σου.
      Με την τροπολογία αυτή διαλύει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.Άντε το έμαθες και αυτό να χαρείς κι άλλο.Και υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν το σκατό τους παξιμάδι,τους βγήκε η πίστη να φτιάξουν αυτά τα πάρκα,οι οικονομίες μιας ζωής.
      Τράβα τώρα στο βόθρο που βγήκες.

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ