Ως το καθοριστικό και απόλυτο χτύπημα στην αγορά των φωτοβολταϊκών, όχι μόνον σε ότι αφορά τους επενδυτές, (των οποίων ανατρέπει κάθε οικονομικό σχεδιασμό οδηγώντας τους σε πτώχευση) αλλά και σε ότι αφορά τις εταιρείες εξοπλισμού και τις εταιρείες κατασκευής, χαρακτηρίζεται η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε το ΥΠΕΚΑ στο νομοσχέδιο για τα «προαπαιτούμενα» το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί αύριο.
Όπως είχε από χθες το πρωί αποκαλύψει κατ΄ αποκλειστικότητα το energypress, ανεβάζοντας αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα του νομοσχεδίου πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή, επιβάλλεται πολύ υψηλή εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών σταθμών (από 25% έως 35%), θεσπίζεται το «κλείδωμα τιμής» με την ηλέκτριση για τα νέα έργα και περιορίζεται στο 4μηνο το περιθώριο που έχουν οι επενδυτές για να υλοποιήσουν τα «παλιά» έργα.
Σύμφωνα με όλους τους παράγοντες της αγοράς, με το συγκεκριμένο ύψος εισφοράς οι επενδυτές (και ειδικά οι μικροί με τα 100άρια πάρκα), οδηγούνται σε πτώχευση και δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, μεταξύ των οποίων τις δόσεις των δανείων τους. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, με τις νέες ρυθμίσεις, οι περισσότερες επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν με αρνητικούς δείκτες κάλυψης. Πρόκειται για έναν καθοριστικό σε σχέση με το business plan δείκτη που αφορά στα εκταμιευμένα έσοδα μείον τις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές δαπάνες. Ετσι οι επιχειρήσεις που έχουν πληρωθεί μέχρι το Μάιο και στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τέλος του έτους θα έχουν πληρωθεί μόλις επτά μήνες, καλούνται να πληρώσουν υποχρεώσεις (φόροι, ΦΠΑ, τοκοχρεωλύσια, λειτουργικά) 12 μηνών με έσοδα 7 μηνών. "Πλέον, με την εισφορά, η εξίσωση απλά δε βγαίνει" αναφέρει στο energypress γνωστός επιχειρηματίας.
Ανήσυχες οι τράπεζες
Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα ανήσυχες και οι τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια για φωτοβολταϊκά και ήδη μελετούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το αναμενόμενο ντόμινο από τη «στάση πληρωμών» που περιμένουν από τους πελάτες τους. Τραπεζικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε το energypress επιβεβαίωναν την ανησυχία και την αναζήτηση λύσεων.
Εταιρείες
Με τρόμο βλέπουν πλέον τις εξελίξεις και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή εμπορία φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, καθώς και εκείνες που κατασκευάζουν και εγκαθιστούν πάρκα. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν στο energypress, χάνεται η ελπίδα που είχε δημιουργηθεί για ικανό αριθμό έργων έως τον Ιούλιο του 2013, καθώς με το τετράμηνο που έχουν τώρα στη διάθεσή τους οι επενδυτές, θα πρέπει όλα τα έργα που είχαν περιθώριο έως τον Ιούλιο του 2013 ή τον Ιανουάριο του 2014, να κατασκευαστούν μέχρι τον Μάρτιο του 2013 (με τη λογική ότι θα περάσει ο νόμος από ΦΕΚ στα μέσα του Νοεμβρίου, το τετράμηνο τελειώνει στα μέσα Μαρτίου).
Κάτι τέτοιο όμως θεωρείται αδύνατον. «Ελάχιστα Μεγαβάτ από αυτά τα έργα, συνολικής ισχύος περί τα 700 Μεγαβάτ, θα υλοποιηθούν εμπρόθεσμα» υποστηρίζουν αξιόπιστοι παράγοντες της αγοράς και εξηγούν:
Πρώτον τα έργα αυτά δεν πρόκειται να πάρουν τραπεζική χρηματοδότηση. Πέραν του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συνεπώς δεν υπάρχει «χρήμα» στις τράπεζες για να χορηγηθεί, δημιουργείται πλέον έντονη αμφιβολία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το αν θα προλάβουν οι επενδυτές να κάνουν τις επενδύσεις τους εντός του τετραμήνου και συνεπώς να πάρουν τις ταρίφες που έχουν «κλειδώσει». ‘Αλλως, ως γνωστόν , καταπίπτουν στην τρέχουσα πολύ χαμηλή ταρίφα.
Δεύτερον, υπάρχουν σοβαρά τεχνικά και πρακτικά προβλήματα. Ο προγραμματισμός της αγοράς ανταποκρινόταν στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσα τα έργα των οποίων το 18μηνο έληγε τον Ιανουάριο. Συνεπώς δεν υπάρχει παραδοτέος εξοπλισμός, αν υποθέσουμε ότι βρούν χρηματοδότηση τα υπόλοιπα έργα και προχωρήσουν προς υλοποίηση.
Θέσεις εργασίας
Το αποτέλεσμα της νομοθετικής παρέμβασης του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το χώρο, είναι να γίνουν ελάχιστα έργα μέχρι τον Μάρτιο του 2013, ενώ για την επόμενη -μετά το Μάρτιο- περίοδο, η αγορά είναι και επίσημα παγωμένη αφού ισχύει η απαγόρευση υποβολής και εξέτασης νέων αιτήσεων. «Αυτό πρακτικά σημαίνει χαριστική βολή για ένα χώρο που διατηρούσε κάποια δυναμική, είχε μέλλον και εξασφάλιζε χιλιάδες θέσεις εργασίας» δηλώνει στο energypress στέλεχος γνωστής εταιρείας. Το ίδιο στέλεχος προειδοποιεί ότι «θα δείτε πολλές εταιρείες να κλείνουν και πολλούς ανθρώπους να μένουν χωρίς δουλειά».
πηγη http://www.energypress.gr/news/Haristikh-bolh-gia-ependytes-kai-etaireies-fwtoboltaikwn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ