Βρε ...τι μου θυμιζει, τι μου θυμίζει.... |
Όπως αναφέρει σε δελτίο της η ελληνική πρεσβεία, στις 22 Οκτωβρίου διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παραγωγών ΑΠΕ και των συνδέσμων τους στα γραφεία της αρμόδιας βουλγαρικής ρυθμιστικής αρχής για την ενέργεια ( State Energy and Water Regulatory Commission, SEWRC). Οι συγκεντρωθέντες κατηγόρησαν τη SEWRC για διακριτική μεταχείριση, καθώς αντίστοιχο τέλος δεν επιβλήθηκε στους παραγωγούς συμβατικών μορφών ενέργειας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλγαρικής Ένωσης Φωτοβολταϊκών, οι εν λόγω επιβαρύνσεις απομυζούν το 40% του εισοδήματος από τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, χωρίς να δίνεται καμία διέξοδος προς τους παραγωγούς για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να απειλούνται με χρεοκοπία.
Σύμφωνα με την ως άνω Ένωση, η απόφαση πλήττει περί τους 1400 παραγωγούς ΑΠΕ.
Από την πλευρά της η Βουλγαρική Ένωση Αιολικής Ενέργειας(BGWEA) έχει ήδη προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας, υποστηρίζοντας ότι τα εν λόγω τέλη αποτελούν κατ’ ουσίας παράνομη αναδρομική μείωση των προνομιακών τιμών αγοράς (feed-in tariffs). Σύμφωνα με εκτιμήσεις τηςBGWEA, τα αναδρομικά τέλη προκαλούν μείωση των προνομιακών τιμών αγοράς ως εξής:
→ 10% για όλα τα αιολικά πάρκα
→ 20% για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που ολοκληρώθηκαν έως το τέλος του 2011
→ 39% για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που ολοκληρώθηκαν έως τα τέλη Ιουνίου 2012
→ 5% για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2012
→ 1% για όλα τα νέα φωτοβολταϊκά σχέδια
Τη διαμαρτυρία τους για τα αναδρομικά τέλη σύνδεσης εξέφρασαν και τρία διμερή εμπορικά επιμελητήρια, το αμερικανικό(AmCham), το γερμανο-βουλγαρικό και το αυστριακό (Advantage Austria), με κοινή τους επιστολή στις αρχές Οκτωβρίου προς το Βούλγαρο πρωθυπουργό, κ.Boiko Borissov.
Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι επικεφαλής 15 διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Βουλγαρία (13 κρατών-μελών της ΕΕ,της Κίνας και της Ν. Κορέας) με επιστολή τους στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Delyan Dobrev, καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, κ. Shuma Chakrabarti.
Με επιστολή του προς το Βούλγαρο πρωθυπουργό, ο κ.Chakrabarti, εκφράζει τον προβληματισμό του για τη διαδικασία επιβολής των επίμαχων τελών σύνδεσης και την ανησυχία του για πιθανή αδυναμία των επενδυτών ΑΠΕ να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει εξαιτίας των απρόβλεπτων αυτών επιβαρύνσεων. Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση της BGWEA και αναμετάδοσης του βουλγαρικού κρατικού ραδιοφώνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επίσημη έρευνα των καταγγελιών που της υποβλήθηκαν από παραγωγούς ΑΠΕ αναφορικά με τα επίμαχα τέλη σύνδεσης.
Όταν ερωτήθηκε για την εξέλιξη αυτή, ο Υπουργός Οικονομίας,Τουρισμού και Ενέργειας κ. Delyan Dobrev, δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος, αλλά, εφόσον ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες, η βουλγαρική κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι τα αυξημένη κόστη της πράσινης ενέργειας δεν πρέπει να μετακυλιστούν στον τελικό καταναλωτή.
Η SEWRC από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση ήταν αναπόφευκτη, καθώς το υψηλό κόστος σύνδεσης των ΑΠΕ οδηγεί τη ΝΕΚ (κρατική εταιρεία διανομής ρεύματος) στα όρια της χρεωκοπίας. Το δε σχετικό κόστος ή θα μετακυλιόταν στον τελικό καταναλωτή ή θα το επωμίζονταν οι παραγωγοί, λύση που τελικά επιλέχθηκε.Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του τ.έ. η SEWRC εισηγήθηκε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή του ηλεκτρισμού, αποδίδοντάς τες στο υψηλό κόστος σύνδεσης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ στο δίκτυο της ΝΕΚ.
Μάλιστα, η SEWRC ισχυρίστηκε ότι ακριβώς λόγω του υψηλού κόστους σύνδεσης των ΑΠΕ στο δίκτυο οι τιμές του ηλεκτρισμού θα καταγράψουν νέα αύξηση 3 έως 4% το 2013. Με τροπολογίες δε στον ενεργειακό νόμο και το νόμο για τις ΑΠΕ, που κατέθεσε προς συζήτηση και έγκριση στις 23 Οκτωβρίου τ.έ. στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας του Κοινοβουλίου (με τη σύμφωνη γνώμη της SEWRC), το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού φαίνεται να εμμένει στην κατεύθυνση που έχει χαραχθεί, καθώς προτείνονται,μεταξύ άλλων:
• Η αναθεώρηση σε ετήσια βάση από την SEWRC των τελών σύνδεσης, που επιβάλλονται στους παραγωγούς ΑΠΕ.
• Η παραμονή σε ισχύ των προσωρινών τελών σύνδεσης έως ότου η SEWRC ορίσει (εντός εξαμήνου) τις τελικές τιμές σύνδεσης.
• Η παροχή δυνατότητας στις αρμόδιες αρχές να στερούν πλήρως από τον παραγωγό ΑΠΕ το δικαίωμα χρήσης των προνομιακών τιμών,αν διαπιστωθούν «ατασθαλίες», όπως προβληματικές άδειες ή ελλιπή έγγραφα.
• Η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τη διαχείριση των εσόδων, που εισπράττονται μέσω των τελών σύνδεσης, ώστε να μην καλύπτονται μόνο δαπάνες της ΝΕΚ αλλά και (μη σχετιζόμενες κατά τους παραγωγούς ΑΠΕ) δαπάνες των τελικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος,βάσει κριτηρίων («φόρμουλας»)που θα θεσπίσει η SEWRC.
πηγη http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63407
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ