Καλά κρατεί το σίριαλ με το ταμειακό πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ, με τον τελευταίο να αναθεωρεί εκ νέου τους υπολογισμούς για το έλλειμμά του, ούτε λίγο ούτε πολύ κατά… 50-100 εκ. ευρώ, και να ανεβάζει τις εκτιμήσεις για τα ποσά που θα χρειασθεί το 2012 προκειμένου να αποπληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ, στα
800 εκ. ευρώ, έναντι των 700-750 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης μελέτης του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", σε καινούργια επιστολή που απέστειλε προ ημερών προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται νέες εκτιμήσεις (;) για τη πέραν πάσης πρόβλεψης διείσδυσης των ΑΠΕ, και ειδικά των φωτοβολταικών (στις στέγες, κ.ά.), που τον οδηγούν στο να αλλάζει συνεχώς προς τα πάνω τους υπολογισμούς του για τα ποσά που θα χρειασθεί για του χρόνου, και κατ’ επέκταση για το ύψος που θα πρέπει να διαμορφωθεί το τέλος ΑΠΕ, εφόσον δεν εξευρεθούν άλλα μόνιμα έσοδα.
Κατ' επέκταση, και παρ' ότι κύκλοι του ΔΕΣΜΗΕ επιμένουν ότι η νέα αυτή μελέτη (η 3η κατά σειρά μέσα στους δύο τελευταίους μήνες) δεν εμπεριέχει εκτιμήσεις για το ύψος στο οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί το τέλος ΑΠΕ, έχει ακουσθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες ακόμη και το νούμερο των 10 ευρώ/ MWh. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη του μελέτη το Σεπτέμβριο, ο διαχειριστής μιλούσε για ανάγκη αύξησης του τέλους στα 5,6 ευρώ, ποσό που έγινε 7,6 ευρώ/ MWh όταν απέστειλε και δεύτερη μελέτη, στις αρχές Νοεμβρίου.
Διακρατικές πωλήσεις δικαιωμάτων…
Ποιό είναι λοιπόν το ζήτημα ; Οτι, το υπουργείο Περιβάλλοντος - που όπως και τις προηγούμενες φορές απαντά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ- θα χρειαστεί στο μείγμα των μέτρων που αναζητά, να συνυπολογίσει τα νέα αυτά νούμερα που προήλθαν από το διαχειριστή, προκειμένου να πετύχει το στόχο για μηδενισμό του έλλειμματός του στο τέλος του 2012.
Ένα πάντως από τα νέα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο, είναι και οι διακρατικές πωλήσεις δικαιωμάτων ρύπων, τα λεγόμενα “Assigned Amount Units” (AAU). Πρόκειται για εθνικά δικαιώματα, που δεν διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια όπως αυτά που ξέρουμε, αλλά τα πουλάει η μία χώρα στην άλλη όταν υπάρχει πλεόνασμα. Στην Ελλάδα, επειδή λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, οι εκπομπές ρύπων είναι λιγότερες, δημιουργείται ένα πλεόνασμα τέτοιων δικαιωμάτων, τα οποία το υπουργείο εξετάζει να πουλήσει διακρατικά ώστε να εισπράξει του χρόνου αντίστοιχα έσοδα με εκείνα που εισέπραξε φέτος από τις δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων (EUAs), τα οποία και τελειώνουν. Τα τελευταία εξ αυτών αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί στο χρηματιστήριο ως το τέλος του έτους, με την ελπίδα να αποφέρουν 40-50 εκ. ευρώ.
Το τι ακριβώς ποσό μπορεί να εισπράξει η πολιτεία για λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ από το μέτρο των διακρατικών πωλήσεων δικαιωμάτων, είναι άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση, τα AAU's θα πρέπει να προστεθούν στα μόνιμα εκείνα μέτρα που θα ανακοινωθούν σύντομα. Στο τραπέζι μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν πέσει διάφορες ιδέες, όχι μόνο εκείνες που έχει εισηγηθεί στην πρότασή της η ΡΑΕ, αλλά και κάποιες καινούργιες…
ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ