Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Χρονοδιαγραμμα Πληρωμών από ΑFO.GR ΟΛΟ ΤΟ 2013 ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚ 30/5


 Μόλις χθες αναρτήσαμε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (δες εδώ), εν τούτοις πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο, το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται ότι ...διαψεύδεται, προς το καλύτερο!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του afo.gr, οι πληρωμές του 2013 (3 μήνες) θα ολοκληρωθούν σε μία κατάθεση, με ημερομηνία εκκίνησης 28/5 και οι παραγωγοί θα δουν τα χρήματά τους στην τράπεζα, από την Παρασκευή 30/5/2014


Επειδή όμως, στις πληρωμές  αυτές εμπλέκονται και τα Πιστωτικά Τιμολόγια, δεν θα γίνουν οι πληρωμές σε παραγωγούς που δεν έχουν αποστείλει ακόμα το συγκεκριμένο (πιστωτικό) τιμολόγιο. Εικάζουμε, ότι το σύνολο των Μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, έχει διεκπαιρεώσει το συγκεκριμένο θέμα και δεν θα έχει πρόβλημα.

15 ΗΜΕΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Αυτή η νέα εξέλιξη, προκαλεί ντόμινο συντόμευσης των πληρωμών, για όλο το διάστημα μέχρι και τον Αύγουστο, κατά περίπου 15 ημέρες.

Εξέλιξη, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο για τους προφανείς λόγους της ρευστότητας, αλλά και για το γεγονός ότι μπαίνουμε σε περίοδο συγκομιδής του σιταριού και οι "αγροτικές αντοχές" απέναντι στο εμπόριο, θα είναι μεγαλύτερες.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ

Είναι εύλογο ενδεχομένως το ερώτημα, για το ..τι άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη και συντομεύονται οι πληρωμές.

Δεν θα το απαντήσουμε (άμεσα τουλάχιστον), αλλά θα γράψουμε μόνο τούτο:

Είναι τιμή για το Σύνδεσμο, που μέσα από δύο αράδες -που εμπεριείχαν και στοιχεία αυθαιρεσίας- έγινε κατορθωτό, να προβληθεί ένας μικρός "θόρυβος", τέτοιος που ήταν αρκετός να φέρει το αποτέλεσμα της συντόμευσης.
afo.grΕίναι επίσης τιμή, για όσους έχουν τα ώτα να εισπράττουν (και να αναλύουν) ακόμα και τους ...μικρούς "θορύβους".

 Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟ 23/4

Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων του τρέχοντος τριμήνου, στο οποίο εμπλέκεται κάθε αγρότης φωτοβολταϊκός, σύμφωνα με τις -αδιαμφησβήτητες πάντα!- πληροφορίες του
• 1. Τα σημειώματα της παραγωγής του Μαϊου 2014, θα τα παραλάβουμε και αυτά, με τιμή ως "επιδοτούμενα".

• 2. Η διαφορά τιμής (με "επιδότηση") των 2 μηνών (Απρίλιος και Μάιος 2014) δεν επηρεάζει το ποσό της τελικής πληρωμής μας, αφού μέχρι τότε θα έχει μεσολαβήσει η καταχώρηση των στοιχείων μας, που θα δείχνουν ότι ΔΕΝ λάβαμε επιδότηση.

Άρα: Κανένα ουσιαστικό πρόβλημα δεν προβλέπεται να προκύψει, από τη διαφορά τιμής που λάβαμε στο πρόσφατο ενημερωτικό.

• 3. Στις 27/6/2014 αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική σελίδα του ΛΑΓΗΕ, όπου θα γίνεται η καταχώρηση των εγγράφων του κάθε αγρότη, που θα αποδεικνύει ότι ΔΕΝ επιδοτήθηκε.

• 4. Μέχρι τις 15/7/2014 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το ΛΑΓΗΕ η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων από τους αγρότες. Ο Λειτουργός αποδέχτηκε και πρόταση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, ώστε η διεκπαιρέωση των οικονομικά τακτοποιημένων Μελών μας να γίνει στο συντομότερο δυνατό διάστημα, (και) με την τεχνική βοήθεια που θα παρέχει ο Σύνδεσμος.

• 5. Άρα -εκτός απροόπτου- το Τιμολόγιο της παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2014, θα έχει πλέον την τιμή που διαμορφώθηκε με το Πολυνομοσχέδιο (0,377 για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών).

• 6. Η τελευταία ημέρα αποστολής των πιστωτικών τιμολογίων, είναι η 6/6/2014

• 7. Περίπου στις 12/6/2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής του τελευταίου τρίμηνου του έτους 2013 (σε μία κατάθεση) με συμψηφισμό και του Πιστωτικού τιμολογίου.

• 8. Περίπου στις 10/7/2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των μηνών: Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος 2014. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η καθυστέρηση των πληρωμών θα είναι περίπου οι 3,5 μήνες!

• 9. Στις αρχές Αυγούστου, αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή της παραγωγής του Απριλίου 2014. Είναι το τιμολόγιο στο οποίο καταχωρήσαμε μειωμένη τιμή (0,205 ή άλλη).

Μέχρι τότε, αναμένεται να έχουμε παραλάβει (και αποστείλει ως Τιμολόγιο) συμπληρωματικό σημείωμα από τον ΛΑΓΗΕ, στο οποίο θα προστεθούν οι "απώλειες" του συγκεκριμένου (αρχικού) τιμολογίου και άρα θα πληρωθούμε με τιμή που καθορίστηκε στο Πολυνομοσχέδιο (0,377 για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών).


Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, είναι αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και το παρουσιάζουμε με μοναδικό γνώμονα την ενημέρωση και τον προγραμματισμό των Μελών μας.

Ισχύει ...μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι εφικτό να τηρηθεί.


ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

• Και στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά εμφανίζονται σε ξεχωριστό πίνακα (φωτογραφίες αριστερά). Παραμένουν αμετάβλητα, χωρίς να επηρεάζουν δυσμενώς το ταμείο του Λειτουργού.

Είναι η "μάχη" στην οποία έδωσε από την αρχή μεγάλη έμφαση ο Σύνδεσμος, για την εδραίωση της ειδικής κατηγορίας, η οποία δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει καθόλου στα επόμενα χρόνια τους προγραμματισμούς του ΛΑΓΗΕ. Είναι η εδική κατηγορία που ΔΕΝ δημιούργησε έλλειμμα!


ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

• Κοντά στο δεκαχίλιαρο, θα είναι το ποσό της φορολογικής καταβολής (έτος 2013 + προκαταβολή έτους 2014) για ένα "μέσο αγρότη" με Φωτοβολταϊκό.

Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που έχουμε από συναδέλφους που ήδη συμπλήρωσαν τη φορολογική τους δήλωση, αλλά δεν την υπέβαλαν ακόμα.

πηγη afo.gr 

9 σχόλια:

  1. Κανένα νεο για τις ρυθμίσεις των δανειων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
    Όπως φαινεται από τον παρακάτω πίνακα (στοιχεία ΛΑΓΗΕ) κάθε κατηγορία που πληρωνόταν πάνω από 14,5 λεπτά επιβαρυνε το έλλειμμα,( βεβαίως με τις στρεβλώσεις που υπήρχαν στο Λογαριασμό και ανάλογα με το κόστος κατασκευής , την απόδοση και την τιμή που πληρωνόταν) .
    ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓ. ΣΥΝΟΛΟ
    ΑΠΕ ΕΣΟΔΩΝ
    GWh m€ €/KWhΑΠΕ

    2012 6.560 963,19 0,147
    2013 9.941 1431,55 0,144

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακου δεν επιβαρυνετε τον ΛΑΓΗΕ. Γιατι να ειστε ξεχωριστη κατηγορια? Ειστε πολιτες ΑΑ εσεις? Επειδη μια μαλακισμενη υπουργος ηθελε να σας γλυψει στα μπλοκα? Ειστε βεβαια ειδικη κατηγορια γιατι ειστε σαν τα βοδια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγάλη αλήθεια Χρήστο! Έχεις απόλυτο δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάθε να μιλάς Χρήστο γιατί μάλλον έχεις χάσει τη μπάλα,το πρόβλημα δεν είναι οι αγρότες ή τα οικιακά αλλά το σύστημα που βοηθάει τους μεγαλοπαραγωγούς και όχι τους φωτοβολταικούς για να μπορούν να καλύψουν τις αποζημιώσεις προς Ευρώπη.Οπότε πρώτα μάθε και μετά μίλα. Το να βρίζεις δείχνει επίπεδο ίδιο με αυτά τα χαριτωμένα ζωάκια που περιγράφεις. Στάθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ