Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οι τραπεζες φοβουνται τα κοκκινα δανεια ......στα φωτοβολταικα


Και επειδή μελετουν οι τραπεζες...και ειναι οι "αμεσα"ενδιαφερόμενοι θα ξανασυζητηθει το new deal ?! Ελεος! Η ελειψη σοβαρότητας επιβεβαιώνεται πολλαπλώς, ειδικά οταν  αναφέρεται στην ανακοινωση οτι η μελετη αφορά οχι το ποσο αντέχει ο φωτοβολταικός επενδυτής αλλα ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ το πόσο αντέχουν οι τραπεζες! Και ανακεφαλαιοποίηση και δεν αντέχουν! Ή στραβός ειναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε ή και τα δύο! ηλιος

Εμπλοκή στην εφαρμογή του πακέτου διευκολύνσεων προς τους «κουρεμένους» δανειολήπτες επενδυτές φωτοβολταϊκών, για το οποίο είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των τραπεζών το υπουργείο Περιβάλλοντος και
Ενέργειας, έχει προκύψει μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο νόμο κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι τράπεζες έχουν κάνει πίσω και μελετούν εκ νέου τα στοιχεία, καθώς με τα νέα – αυξημένα σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ -  ποσοστά κουρέματος των επαγγελματιών επενδυτών, πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η εξυπηρέτηση των δανείων είναι από δύσκολη έως αδύνατη και συνεπώς αυξάνει θεαματικά ο κίνδυνος κόκκινων δανείων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκαν οι τραπεζικές διευκολύνσεις στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η αρχική πρόταση των τραπεζών ήταν να περιοριστεί το μεσοσταθμικό κούρεμα στο 26%. Στο νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Παπαγεωργίου το μεσοσταθμικό κούρεμα πήγε στο 29,5%, για να εκτοξευθεί στο 33% κατά την τελική ψήφιση του νόμου στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθούν οι… εκπτώσεις (σε σχέση πάντα με το αρχικό σχέδιο) που δόθηκαν στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και στις στέγες.

Η επιπλέον επιβάρυνση που υπέστησαν τελευταία στιγμή οι επαγγελματίες παραγωγοί άλλαξε τα δεδομένα καθώς διαφοροποίησε ένα βασικό παράγοντα της φόρμουλας που είχαν εκπονήσει, μετά από μακρά συζήτηση με τα στελέχη του υπουργείου, οι τράπεζες. Και τούτο διότι η λογική των παραχωρήσεων που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η εξής: Κάθε επένδυση, μετά την εφαρμογή του new deal, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων. Πρέπει λοιπόν να γίνουν εκείνες οι διευκολύνσεις που να μην οδηγηθεί καμία επένδυση στο να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Όταν λοιπόν μεγαλώνει το κούρεμα, οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων περιορίζεται. Για να μην υπάρξουν κόκκινα δάνεια πρέπει οι διευκολύνσεις των τραπεζών να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν υπολογίσει και αποδεχθεί. Σήμερα λοιπόν μελετούν μέχρι ποιο σημείο αντέχουν (ή, κατ΄άλλους, επιθυμούν) να βελτιώσουν τις διευκολύνσεις τους, διατηρώντας προφανώς δύσκολες ισορροπίες.  
Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι μια νέα συμφωνία για τραπεζικές διευκολύνσεις εξυπηρετεί πρωτίστως τις τράπεζες που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φορτωθούν με νέα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα και μια διέξοδο για τους παραγωγούς. Γιατί οι παραγωγοί εκείνο που έχουν να αξιολογήσουν δεν είναι μόνον η απόδοση των επενδύσεών τους αλλά και η δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στις άμεσες χρηματοοικονομικές ανάγκες τους.

Πρακτικά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει να δώσουν κυρίως δύο πράγματα: Αφενός μεν παράταση στην χρονική διάρκεια των δανείων, έτσι ώστε τα συνήθως 10ετή δάνεια να γίνουν 12ετή ή 13ετή. Αφετέρου, περίοδο χάριτος ολίγων μηνών κατά τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το κεφάλαιο παρά μόνον τους τόκους. Έτσι θα ξεπεραστεί η αδυναμία των επενδυτών να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω του ότι δεν πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ.

Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων (κούρεμα) που έχουν ζητήσει μετ΄επιτάσεως οι φορείς των φωτοβολταϊκών επενδύσεων, προσέκρουσε, σε όλες τις συζητήσεις, στην άρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία επικαλέστηκαν τον ασφυκτικό έλεγχο από τους επιτρόπους που είναι τοποθετημένοι στις τράπεζες και την Black Rock. Ωστόσο κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξέταση και αυτού του θέματος για περιπτώσεις κραυγαλέα υψηλών επιτοκίων.

Πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ