Θαυμα, θαύμα! |
αποφύγουν τις επιπτώσεις των όποιων μέτρων για τη δική τους περίπτωση. Τα επιχειρήματα που διατυπώνονται είναι πολλά και συνεπώς υπάρχει η ανάγκη για αντικειμενική στάθμιση των δεδομένων.
Όπως έχει ήδη γράψει το Energypress, ενόψει των επικείμενων αποφάσεων, η ΡΑΕ κλήθηκε από το ΥΠΕΚΑ να γνωμοδοτήσει για το ύψος των αποδόσεων που έχει στη χώρα μας η επένδυση σε κάθε μία τεχνολογία ΑΠΕ, πέραν των φωτοβολταϊκών για τα οποία είχε ήδη εκδώσει γνωμοδότηση. Η γνωμοδότηση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις όλων των άλλων ΑΠΕ κινούνται στα επίπεδα που κινούνται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συνεπώς δεν δικαιολογείται «κούρεμα» στις υφιστάμενες επενδύσεις. Ωστόσο, έχει σημασία να σημειώσει κανείς ότι, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η Ρυθμιστική Αρχή, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανά τεχνολογία Α.Π.Ε. ως προς τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση μιας επένδυσης, όπως τα βασικά τεχνικοοικονομικά μεγέθη, η τεχνολογική ωρίμανση και η συνεπαγόμενη επενδυτική αβεβαιότητα, οι απαιτούμενες κεφαλαιακές ανάγκες κ.λπ.
Ειδικότερα, από την έκθεση της ΡΑΕ προκύπτουν τα εξής:
-Αιολική ενέργεια: Παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση αναφορικά με το κόστος εγκατάστασης, το οποίο διαφοροποιείται κυρίως από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας εγκατάστασης και μεταβαλλόμενους παράγοντες της αγοράς (π.χ. διεθνής ζήτηση εξοπλισμού, τιμές πρώτων υλών), και όχι τόσο από την τεχνολογική εξέλιξη. Σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ των σχετικών επενδύσεων αποτελεί το εκάστοτε αιολικό δυναμικό του χώρου εγκατάστασης.
*Για τα αιολικά το εύρος τιμών στην ΕΕ είναι 54 έως 166 ευρώ/MWh, ενώ στην Ελλάδα είναι 89,97 ευρώ/MWh (101,85 ευρώ/MWh στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα)
-Μικρά Υδροηλεκτρικά (0-15 MW): Τα ΜΥΗΕ έργα έχουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εγκατάστασης αφορά έργα υποδομής. Το κόστος εγκατάστασης ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με το μέγεθος των έργων και τη σχετική διαμόρφωση (έργα συνεχούς ροής και έργα με φράγμα).
*Για τα μικρά υδροηλεκτρικά 61-140 ευρώ/MWh, ενώ στην Ελλάδα είναι 89,97 ευρώ/MWh
-Ηλιοθερμικοί Σταθμοί: Η κάμψη που παρατηρείται Ευρωπαϊκά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με τις επενδύσεις ηλιοθερμικών σταθμών σχετίζεται κυρίως με το υψηλό κόστος εγκατάστασης και τον ανταγωνισμό τους με τα Φ/Β συστήματα. Ο περιορισμένος αριθμός εγκατεστημένων εμπορικών μονάδων και η ποικιλία στη διαμόρφωση και την τεχνολογία δυσχεραίνει τον ακριβή προσδιορισμό του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας. Η τεχνολογία συνδυαζόμενη με αποθήκευση θερμότητας και συμπληρωματική καύση συμβατικών καυσίμων μπορεί να καταστεί τεχνολογία παροχής φορτίου βάσης, κάτι που όμως συνεπάγεται σημαντικά αυξημένο κόστος. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα κόστους, δυναμικού και απόδοσης των εν λόγω συστημάτων, ως οικονομικά αποδοτικές προκύπτουν ιδίως οι επενδύσεις στη νότια Ελλάδα (Κρήτη, Ρόδος).
Για τα ηλιοθερμικά 260 -273 ευρώ/MWh, ενώ στην Ελλάδα 271,24 ευρώ/MWh (291,72 ΜΔΣ)
-Γεωθερμία: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία είναι εφικτή με διαφορετικές τεχνολογίες. Ωστόσο για τα ελληνικά δεδομένα και με βάση και τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, η τεχνολογία του δυαδικού κύκλου καθίσταται η πλέον δόκιμη λόγω κυρίως περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων. Το κόστος εγκατάστασης παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του πεδίου και τις απαιτήσεις/βάθη των γεωτρήσεων. Σημειώνεται επίσης ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η κατηγοριοποίηση του ν.3468/2006 με βάση τα θερμοκρασιακά εύρη του ν.3175/2003 είναι προβληματική, καθώς για θερμοκρασίες γεωθερμικού ρευστού Τ<85οC η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνικούς και οικονομικούς όρους παρουσιάζεται ανέφικτη.
*Για τη γεωθερμία 141-270 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα 153,62 ευρώ/MWh (για μικρότερη ή ίση θερμοκρασία των 90 βαθμών κελσίου)
-Βιομάζα: Οι μονάδες βιομάζας αποτελούν εν γένει μονάδες βάσης με επιπλέον προστιθέμενη αξία σε περίπτωση εγχώριας πρώτης ύλης. Αν και υπάρχει ένας αριθμός από διαθέσιμες τεχνολογίες, όπως συμβατικές μονάδες καύσης σε εστία, μονάδες ρευστοποιημένης κλίνης, αεριοποίηση, πυρόλυση, κ.λπ., θεωρείται ότι οι συμβατικές μονάδες καύσης σε εστία αποτελούν την πλέον ώριμη τεχνολογία. Το κόστος παραγωγής εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από το είδος και το κόστος προμήθειας της πρώτης ύλης, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα αβεβαιότητας των μονάδων βιομάζας.
*Για τη βιομάζα 60-144 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα για μικρότερο του 1MW είναι 204,82 ευρώ/MWh, για 1 έως 5MW 179,22 ευρώ/MWh και για μεγαλύτερη ισχύ από 5MW είναι 153,62 ευρώ/MWh
-Αέρια από ΧΥΤΑ/Βιολογικούς Καθαρισμούς: Αποτελεί ώριμη τεχνολογικά μέθοδο χρησιμοποίησης του εκλυόμενου μεθανίου από ΧΥΤΑ και βιολογικούς καθαρισμούς κυρίως μέσω ΜΕΚ. Το μοναδιαίο κόστος λειτουργίας εξαρτάται σημαντικά από την απρόσκοπτη παροχή πρώτης ύλης. Η περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων μονάδων εξαρτάται άμεσα από την ακολουθούμενη πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Για αέριο που εκλύεται στους ΧΥΤΑ 59-120 ευρώ/MWh στην Ελλάδα είναι 122,89 για κάτω από 2MW και 101,85 ευρώ/MWh για πάνω από 2MW
-Βιοαέριο: Όπως και οι μονάδες βιομάζας, οι μονάδες βιοαερίου αποτελούν ώριμες τεχνολογικά μονάδες συνεχούς λειτουργίας. Χρησιμοποιούν κυρίως αγροτικά και κτηνοτροφικά υπολείμματα, καθώς και υπολείμματα από τη βιομηχανία τροφίμων. Η μακροχρόνια τροφοδοσία και το κόστος μεταφοράς αποτελούν σημαντικούς παράγοντες διαμόρφωσης του τελικού κόστους παραγωγής. Παρά το έντονο ενδιαφέρον, έχουν κατασκευαστεί μέχρι στιγμής ελάχιστες μονάδες βιοαερίου, γεγονός που αποτυπώνει και τη δυσκολία κυρίως σε σχέση με τη μακροχρόνια διασφάλιση επαρκούς πρώτης ύλης σε κατάλληλο κόστος.
*Για το βιοαέριο 75-166 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα για μονάδες κάτω από 3MW είναι 224,31 και για πάνω από 3 MW, 204,84.
πηγη http://www.energypress.gr/news/Aktinografia-apo-th-RAE-gia-tis-tehnologies-APE-sthn-Ellada
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ