Ασφυκτικά περιθώρια για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού» που λέγεται έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ,έχει θέσει η τρόϊκα, καθώς οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνονται στη λίστα των "προαπαιτούμενων" για την χορήγηση της νέας δόσης.
Ο στόχος που θέτει είναι να εξαλειφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο Λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) μέχρι το τέλος του 2013.
Αυτό, σύμφωνα με τις σχετικές διατυπώσεις,θα μπορεί να γίνει με την ανά εξάμηνο
αναπροσαρμογή,λέγε αύξηση, του λεγόμενου τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, αλλά και τον«εξορθολογισμό» του συστήματος ενίσχυσης των ΑΠΕ.
Αγνοώντας την κυριότερη αιτία δημιουργίας του ελλείμματος, που είναι η τεχνητά χαμηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος (ο λογαριασμός ΑΠΕ καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ και την τιμή που πληρώνεται κάθε τεχνολογία ΑΠΕ), η τρόικα εστιάζει κυρίως στα θέματα διαφάνειας ως προς την τήρηση του λογαριασμού, και την αλλαγή του συστήματος στήριξης των ΑΠΕ (feed in tariff),το οποίο θα πρέπει να συμβαδίζει με τα δεδομένα της αγοράς.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα θέματα διαφάνειας, η τρόικα ζητά από αυτό τον μήνα να δημοσιεύει ο λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) σε μηνιαία βάση στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ, με προβολές για όλο το 2013. Επίσης να ακυρωθούν όλες οι αχρησιμοποίητες άδειες για εγκαταστάσεις ΑΠΕ, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υλοποίησης των επενδύσεων και να παγώσουν προσωρινά οι νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος για φωτοβολταϊκά στις στέγες, μέχρι τον Αύγουστο είχαν εγκατασταθεί 223μεγαβάτ σε όλη τη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου η εγκατεστημένη ισχύς να ξεπεράσει τα 300 μεγαβάτ.
Όσο για τις μεγαλύτερες μονάδες φωτοβολταϊκών, αυτές τον ίδιο μήνα αντιπροσώπευαν 937 μεγαβάτ, ενώ τον Ιανουάριο του 2012, ήταν λιγότερο από το μισό. Παράλληλα, άλλα 2.787 μεγαβάτ αναμένουν τη λειτουργία τους, καθώς έχουν υπογράψει συμβάσεις διάθεσης ενέργειας.
Ωστόσο το ζουμί στην υπόθεση των ΑΠΕ έρχεται στη συνέχεια. Το ζητούμενο σύμφωνα με την τρόικα είναι να πετύχει η χώρα μία μακροχρόνια σταθερή μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ.
Ως εκ τούτου η κυβέρνησηθα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνουνα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομερές σχέδιο, μεταρρύθμισης που θα λαμβάνει υπ΄όψιν τις εξελίξεις στην αγορά και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ειδικότερα, θα πρέπει να εξεταστούν τα θέματα που αφορούν τις τιμές που αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ το σύστημα,την εξέταση του συστήματοςfeed-in-premium (σχετική προεργασία ξεκίνησε επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου),σε συνδυασμό με ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των αδειών, και των ενισχύσεων που πρέπει να παρέχονται ανά τεχνολογία.
Επίσης θα πρέπει να εξεταστούν οι τάσεις στη διαμόρφωση του κόστους για όλες τις τεχνολογίες καιη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και διαφανούς πλαισίουγια την τακτική προσαρμογή του τέλους ΑΠΕ.
Όπως γίνεται φανερό η υλοποίηση των προτάσεων αυτών, αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,προκαλώντας νέες αβεβαιότητες στους επενδυτές.
Ταυτόχρονα δε, ωθεί σε νέες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσω της προωθούμενης αύξησης του τέλους ΑΠΕ.
πηγη http://www.energia.gr/article.asp?art_id=62717
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ