Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να συνεχιστουν οι επενδύσεις φ/β στην πεολοπόννησο

Μα, στην ιδια κυβέρνηση δεν ανήκουν;
 Μάλλον υπήρξαν τοπικές πιεσεις
 με πολλα  μποφορ!  

Με διπλή παρέμβασή του, ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης, ζητά την επίλυση του θέματος που έχει δημιουργηθεί για τις εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων στην Πελοπόννησο, μετά την απόφαση για χαρακτηρισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ως κορεσμένου.

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 ο κ. Γ. Μανιάτης θα έχει για το συγκεκριμένο θέμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κ. Ν. Βασιλάκο, καθώς και τους δύο αρμόδιους Αντιπροέδρους, προκειμένου να ζητήσει την επίλυση του θέματος προς όφελος των ενδιαφερόμενων μικροεπενδυτών της Πελοποννήσου.

Εξάλλου, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Ε. Λιβιεράτο και τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ.
Ασ. Παπαγεωργίου, ζητά να συνεχιστούν οι επενδύσεις Φωτοβολταϊκών στις στέγες στην Πελοπόννησο, ως μία από τις ελάχιστες κοινωνικά δίκαιες και επενδυτικά αποδοτικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν στην Περιφέρεια.

Αναλυτικά στην ερώτηση του κ. Μανιάτη αναφέρεται:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κ. Ε. Λιβιεράτο
ΘΕΜΑ:“ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ”

Κύριε Υπουργέ,
με πρόσφατη απόφαση η Πελοπόννησος χαρακτηρίστηκε ως κορεσμένη περιοχή από πλευράς δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να δεχθεί νέες εγκαταστάσεις ΦΒ, ακόμη και για τις οικιακές εγκαταστάσεις των στεγών για συστήματα με ισχύ μικρότερη των 10KW.

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους τεχνικές τεκμηριώσεις, είναι απολύτως βέβαιο ότι η απόφαση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της την οικονομική πραγματικότητα αντικειμενικής υλοποίησης ή όχι των ήδη εκγκεκριμένων επενδύσεων ΑΠΕ. Πολύ περισσότερο που σχεδόν οι περισσότερες από αυτές είναι επενδύσεις που επιβαρύνουν πάρα πολύ το υφιστάμενο δίκτυο, ενώ ανήκουν σε έναν (1) μόνο επενδυτή – ωφελούμενο, με τη συνέχιση ύπαρξης των γνωστών διαδικασιών “μεταπώλησης” αδειών, άρα ουσιαστικής κερδοσκοπίας σε βάρος ενός δημόσιου εθνικού πλούτου που πρέπει να διανέμεται δίκαια και σε πολλούς.

Κύριε Υπουργέ,
το πρόγραμμα εγκαταστάσεων ΦΒ στις στέγες κτιρίων αποτελεί την πιο σπουδαία ίσως αναπτυξιακή παρέμβαση για την εισαγωγή των ΑΠΕ στη χώρα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αποδοτικό και τεχνικά ελαχίστου κόστους για το δημόσιο. Ο σχεδιασμός του προγράμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση με την ενσυνείδητα υψηλή τιμή (feed – in – tariff) που έδωσε στις εγκαταστάσεις αυτές, είχε τη λογική τόσο της ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών, όσο και τη γνώση ότι ακριβώς η ευρεία γεωγραφική διασπορά – κατανομή των μονάδων αυτών σε όλη τη χώρα και η μικρή παραγόμενη ισχύς τους, δεν απαιτούν στην πραγματικότητα καμία νέα επένδυση αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς από φορείς του ελληνικού δημοσίου.

Η πρόσφατη απόφαση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε εκατοντάδες επενδυτές της Πελοποννήσου, ενώ το θέμα αυτό έχει τεθεί με έντονο τρόπο από ενδιαφερόμενες ομάδες εγκαταστατών, εργαζομένων, επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, κ.ά. και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Θεωρούμε ότι η απόφαση για σταμάτημα των επενδύσεων του προγράμματος των ΦΒ στις στέγες των κτιρίων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταματήσει για πολλαπλούς και προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος, κοινωνικής δικαιοσύνης, τεχνικής πληρότητας και επενδυτικής συνέπειας της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε μικροεπενδυτές, οι οποίοι αισθάνονται αδικούμενοι χωρίς καμία δική τους ευθύνη.

Ο κορεσμός του δικτύου Πελοποννήσου θα μπορούσε να αρθεί άμεσα για τις μικρές αυτές μονάδες ΦΒ στις στέγες με πολύ απλούς και τεκμηριωμένους τρόπους από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, εάν αυτές λάμβαναν υπόψη τους την πραγματική κατάσταση της πορείας μη – υλοποίησης πολύ μεγαλύτερων μονάδων ΑΠΕ ενδιαφέροντος μεγάλων επενδυτών και ισχύος αρκετών MW. Όταν η επένδυση ενός (1) MW ισοδυναμεί με εκατό (100) μικρές επενδύσεις των 10 ΚW, όταν με άλλα λόγια από τη μια ο ωφελούμενος είναι ένας (1) και από την άλλη οι ωφελούμενοι είναι εκατό (100), τότε είναι σαφές ότι τίθεται μείζον θέμα δικαιοσύνης πολιτικής αξιοπιστίας της Πολιτείας.
Ταυτόχρονα, είναι προφανές ασφαλώς ότι θα πρέπει με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς να προχωρήσει η αναβάθμιση του δίκτυου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, αφού είναι γνωστό ότι ήδη τα προηγούμενα 2 χρόνια με πρωτοβουλία των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας, είχε υπάρξει σημαντική ωρίμανση της επενδυτικής και περιβαλλοντικής προώθησης των σημαντικών αυτών έργων υποδομής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Δεδομένου ότι η απόφαση για κορεσμό του ηλεκτρικού δικτύου Πελοποννήσου, ειδικά αναφορικά με τις μικρές εγκαταστάσεις ΦΒ σε στέγες ισχύος κάτω των 10 KW, θεωρώ ότι μπορεί να επεναξεταστεί με πρακτικές και “έξυπνες” τεχνικές επαναπροσεγγίσεις του θέματος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τεράστιο αίσθημα αδικίας στους μικροεπενδυτές και σημαντικό πρόβλημα ανεργίας στις εκατοντάδες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου που στηρίζουν τις εγκαταστάσεις αυτές, παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει το ΥΠΕΚΑ για την επανεξέταση του θέματος;
2. Δεδομένου ότι ανάμεσα στα άλλα έχω γίνει και παραλήπτης συγκεκριμένου αιτήματος μικροεπενδυτών ΦΒ της Αργολίδας, το οποίο απευθύνεται στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και το οποίο σας επισυνάπτω, παρακαλώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να απαντήσουν αρμοδίως, προκειμένου την απάντηση αυτή να αποστείλω στους ενδιαφερόμενους.


πηγη http://www.energypress.gr/news/Diplh-parembash-Maniath-gia-ta-fwtoboltaika-sthn-Peloponnhso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ