Νέες ελληνικές αυτοκρατορίες στο τομέα της ενέργειας είναι έτοιμες να χτιστούν στη χώρα μας και όλα αυτά φυσικά με τη πλάτη των ξένων και δη των Αμερικανών που ξεκινούν να μπαίνουν δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο . Παρακάτω παραθέτουμε τι γίνεται με το ενεργειακό παιχνίδι
Την πρόθεσή τους να εξαγοράσουν από κοινού τη ΔΕΠΑ ανακοίνωσαν ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και η εταιρεία ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. " «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου Α.Ε.». Η κοινή εταιρεία των δύο Ομίλων «Μ ΚΑΙ Μ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ» ορίστηκε επικεφαλής της κοινοπραξίας για τους σκοπούς της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ποσοστό συμμετοχής 34%,ενώ οι «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» και «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ ΟΜΙΛΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» θα συμμετέχουν με ποσοστό 33% έκαστη αντιστοίχως", είναι η ανακοίνωση του ομίλου.
Χρυσή «νύφη» η ΔΕΣΦΑ
Πτωτική επίδραση της τάξης του 1,2% στις τιμές που πληρώνουν οι τελικοί χρήστες φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα έχει η υλοποίηση της νέας μεγάλης επένδυσης του ΔΕΣΦΑ, που αφορά στην δημιουργία τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη νήσο Ρεβυθούσα του κόλπου των Μεγάρων.
Στη σχετική εκτίμηση προέβη ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Γιώργος Παπαρσένος, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της εταιρείας Πάνο Μαυροκέφαλος παρουσίασαν τα βασικά σημεία του project. Σύμφωνα με τον κ. Παπαρσένο η θετική για τους καταναλωτές εξέλιξη θα είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας των εγκαταστάσεων να φιλοξενούν μεγαλύτερα φορτία φυσικού αερίου και για μακρύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερες τιμές στην αγορά και να μετακυλήσουν το όφελος στην κατανάλωση.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει τόσο η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ρεβυθύσας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου, όσο και ο νέος Κανονισμός τιμολόγησης που εγκρίνεται αύριο από το διοικητικό συμβούλιο και το οποίο παρέχει προς τους χρήστες ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις από το 13% της αρχικής πρότασης.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
Όσον αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο Δημήτρης Κοπελούζος έχει μπει γερά στο παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα την ανάπτυξη αλυσίδας 150 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, με τη μέθοδο του franchising, περιλαμβάνει η συμφωνία της ΔΕΗ με τον Όμιλο Κοπελούζου (SILCIO), με την οποία δημιουργείται κοινή εμπορική εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα έχει το 49% και ο όμιλος Κοπελούζου το 51%. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εξωστρεφή δραστηριότητα για τη ΔΕΗ, καθώς υλοποιεί έτσι το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Εμπορίας για «προσέγγιση του πελάτη» και παροχή διευρυμένων υπηρεσιών και προϊόντων.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο ότι η κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, και η ΕΛΙΚΑ ΑΕ, εταιρεία των Ομίλων Κοπελούζου – Σαμαρά, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την, με αμοιβαίες προσπάθειες, ανάπτυξη έργων τους στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της σωρευμένης τεχνογνωσίας και πολυετούς εμπειρίας τους στις ΑΠΕ για την ανάπτυξη μεγάλων, πρωτοποριακών, πολυσύνθετων, και εθνικά σημαντικών ενεργειακών έργων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται το μεγάλο αιολικό έργο της ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη που συνδυάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 850 MW τα οποία έχουν λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ, και των οποίων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διασύνδεση με το ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας.
www.greeknews.biz
Thanks for sharing yοur thoughts. Ι really appreciatе yоur efforts and
ΑπάντησηΔιαγραφήI am waiting for youг further poѕt thanκs once agаin.
Mу homepage :: potentiometers