Και βλεπετε να λυνονται τα προβλήματα ρευστότητας, τα υψηλα επιτόκια, η υψηλή φορολογία, τα ρίσκα κτλ κτλ κτλ μεχρι τον Φεβρουαριο εε???? ΜΠΡΡΡΡ...ΚΡΥΟΟΟ |
Σύμφωνα με τις θέσεις που παρουσίασε ο ΣΕΦ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των φορέων των ΑΠΕ με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή, εάν η διόρθωση του feed-in-tariff είναι εύλογη και ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, τότε μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σύνδεσμο, στη διαμόρφωση των νέων εγγυημένων τιμών το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να λάβει υπόψη παραμέτρους
όπως είναι η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, τα υψηλά επιτόκια, η υψηλή φορολογία αλλά και τα ρίσκα που ενέχουν οι επενδύσεις του κλάδου.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή υπάρξουν δραστικές περικοπές χωρίς αναγνώριση των πραγματικών συνθηκών και προβλημάτων της αγοράς, τότε ο ΣΕΦ εκτιμά ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει έντονη ανάσχεση στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ο οποίος ανθεί εν μέσω κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους φορείς των ΑΠΕ, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείο για το εν λόγω ζήτημα.
Παρόλαυτά, θεωρείται βέβαιο ότι η υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνονται οι ταρίφες των φωτοβολταϊκών (και όχι των άλλων ΑΠΕ προς το παρόν) θα υπογραφεί εντός του επόμενου δεκαημέρου, και πάντως όχι μετά το τέλος του μήνα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι νέες ταρίφες θα ισχύσουν από το Φεβρουάριο.
Ωστόσο, η απόδοση και η βιωσιμότητα των επενδύσεων δεν είναι μόνο θέμα εγγυημένων τιμών. Η αποφυγή φορολογικών «εκπλήξεων» και έκτακτων εισφορών είναι αναγκαία για να εδραιωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, υποστηρίζει ο ΣΕΦ.
Ο ΣΕΦ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης με δημοσιογράφους έθιξε, επίσης, το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων εκ μέρους της ΔΕΗ όσον αφορά τη διατύπωση των όρων σύνδεσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για αυθαίρετη και παράνομη πρακτική η οποία θα πρέπει να λήξει άμεσα.
Παράλληλα, ο ΣΕΦ ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν ισχύει για τις ΑΠΕ, δεν είναι αρκετή και δε λύνει το πρόβλημα.
"Κλειδί" η χρηματοδότηση για την πορεία του κλάδου το 2012
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΦ, παρά το ότι το 2011 υπήρξε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα, και παρά την εντεινόμενη ύφεση, η αγορά των φωτοβολταϊκών απέδειξε έμπρακτα ότι είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς και ελπιδοφόρους τομείς της οικονομίας.
Παρόλο που προς το παρόν δεν υπάρχουν τελικά στατιστικά στοιχεία, οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι νέες εγκαταστάσεις το 2011 ήταν της τάξης των 400 MWp (αύξηση περίπου 165% σε σχέση με το 2010) ενώ όσον αφορά των κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου, άγγιξε το 1 δις. ευρώ.
Ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2011 γνώρισαν τα μικρά οικιακά συστήματα που έφτασαν μέσα σε μόλις δύο χρόνια να κατέχουν μερίδιο 15-20%. Ο ΣΕΦ προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2012.
Πάντως, όσον αφορά τις γενικότερες τάσεις για το 2012, ο ΣΕΦ εκτιμά ότι το κόστος των συστημάτων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της χρονιάς και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί, αφού, όπως τονίζει ο σύνδεσμος, τα περιθώρια συμπίεσης του κόστους έχουν περιοριστεί.
Τέλος, ο ΣΕΦ εκτιμά ότι η έλλειψη ρευστότητας αναμένεται να παγώσει πολλά έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, επισημαίνοντας ότι ειδικά για την Ελλάδα η χρηματοδότηση θα αποτελέσει όρο «ζωής και θανάτου» για κάποιες εταιρίες του κλάδου.
ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ