Της Άννης Καρολίδου
Συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΚLT A.E., στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η εταιρεία «στο δρόμο προς το άρθρο 99» , προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της.
Η διοίκηση της εταιρείας, που έχει ως ένα και βασικό στόχο την επιβίωση της KLT βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρηματίες και funds από την Ελλάδα
και το εξωτερικό, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο χώρο των ΑΠΕ, κλάδο στον οποίο η KLT έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα αναλαμβάνοντας τη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
Όπως αποκλειστικά δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γεώργιος Κάκκος, η KLT, μαζί με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (θα συζητηθεί στις 12/12/2011) υπέβαλλε και business plan για την εξυγίανση της επιχείρησης. Το σχέδιο αυτό, για την υλοποίησή του, απαιτεί την ενεργοποίηση χρηματοδοτικού προγράμματος για την υλοποίηση των περίπου 60 ενεργειακών έργων που έχει αναλάβει η KLT και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την είσοδο στο κεφάλαιο της επενδυτή.
«Δεν μας προβληματίζει το ποσοστό που θα διατεθεί σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με επενδυτικό φορέα ή φυσικό πρόσωπο. Μας απασχολεί η επιβίωση της εταιρείας» τόνισε ο κ. Κάκκος.
Η ΚLT ζητεί την επαναχρηματοδότησή της προκειμένου να εκτελεστούν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει με πελάτες της για τα ανωτέρω 60 έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ημιτελή και σε φάση ολοκλήρωσης. Τα έργα αυτά είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 23 εκατ. ευρώ και απαιτούνται κεφάλαια περίπου 11 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθούν. Η χρηματοδότηση της εταιρείας μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού γινόταν βάσει των συμβάσεων αυτών.
Σήμερα η KLT οφείλει περί τα 23 εκατ. ευρώ σε Τράπεζες (Εμπορική, ETE, Proton, Κύπρου , Ελληνική και Πειραιώς), περί τα 13-14 εκατ.ευρώ σε προμηθευτές , περί τις 500.000 ευρώ σε Ασφαλιστικά Ταμεία και προς το Δημόσιο και περίπου 300.000 στο προσωπικό της. Σημειώνεται ότι έχει λαμβάνειν από πιστωτικό ΦΠΑ επιστροφές 2 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, κατέβαλε προσπάθειες για την έγκριση κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 5 εκατ. ευρώ, που δεν τελεσφόρησε λόγω της δυσκολίας συνεννόησης με μία από τις πιστώτριες Τράπεζες.
Εάν δεν είχαν «κοπεί» οι γραμμές χρηματοδότησης, η εταιρεία θα επιτύγχανε φέτος πωλήσεις στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στα 48,7 εκατ. ευρώ. Από τον Αύγουστο και μετά το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, την οδήγησε σε ουσιαστική αναστολή των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, ενώ είχε να αντιμετωπίσει κατασχέσεις και ποικίλες πιέσεις.
πηγη http://www.voria.gr
Παρά τα όσα εντέχνως αναφέρονται στο ανωτέρω (ενδεχομένως κατευθυνόμενο) άρθρο, η πραγματικότητα σχετικά με την κακοδιαχείρηση αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά στη Βουλή. Όποιος ψάξει λίγο περισσότερο θα διαπιστώσει ποιες ακριβώς αμαρτίες οδήγησαν δεκάδες επενδυτές, προμηθευτές αλλά και εργαζόμενους της KLT σε απόγνωση, πνιγμένους στα χρέη, άνεργους κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ φοβαμαι δε οτι ισως δεν ειναι θεμα απλής κακοδιαχείρησης, ή εστω να δεχθω οτι ήταν μεχρι ενα σημείο. Απο εκει και περα....τι ήταν;
ΑπάντησηΔιαγραφήπαλι κακοδιαχείριση;
Πολύ καλα εκαναν οι βουλευτες και εκαναν επερώτηση. Εχω κάνει την σχετική νεότερη ανάρτηση http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1227445164948824135#editor/target=post;postID=724388817313850953, όπως και έπεται ανάρτηση με τις δικες μου σκεψεις στην αναρτηση "Ερωτήματα για την klt στο αρθρο 99" .