ναι, σας κακοπεσε βλεπω |
Στις έντονες αντιδράσεις των Πρασίνων σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη
ανακοινώσει περικοπές στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας στη χώρα, κάτι που κάνει το κόμμα των Πρασίνων, αλλά και άλλους φορείς, να αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα, δεδομένου ότι εν τέλει το κόστος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο απ' ό,τι εάν το ίδιο ποσό ενέργειας παραγόταν στη χώρα.
«Κανένα οικονομικό νόημα»
Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, Hans-Josef Fell, οι συνθήκες ηλιοφάνειας στην Ελλάδα είναι όντως περισσότερο ευνοϊκές αλλά αυτό είναι το μοναδικό πλεονέκτημα που αναγνωρίζει στο project, κάθώς, όπως υποστηρίζει, όλα τα άλλα σκέλη του προγράμματος καθιστούν το εγχείρημα ασύμφορο οικονομικά.
«Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό νόημα στο να παράγεται ενέργεια με υψηλό κόστος στην Ελλάδα, και μετά μέσω δαπανηρών γραμμών μεταφοράς να μεταφέρεται στη Βόρεια Ευρώπη»,τονίζει ο Fell. Παράλληλα, οι Πράσινοι εκφράζουν την ανησυχία ότι από όλο σχέδιο, ο μοναδικός κερδισμένος θα είναι το ελληνικό κρατικό μονοπώλιο. «Προφανώς η γερμανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στη χώρα», σημειώνει ο Fell.
Ναι στην "πράσινη" ενέργεια, αλλά να μείνει στην Ελλάδα
Οι Πράσινοι, οι οποίοι είναι υπέρμαχοι της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και των υψηλών επιδοτήσεων, αναγνωρίζουν ότι οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλουν σημαντικά όχι μόνο στον οικολογικό προσανατολισμό της Ελλάδας αλλά και στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
«Το πρασίνισμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η κάλυψη νέων θέσεων εργασίας είναι επιτακτική ανάγκη», σημειώνουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ελληνικό ήλιο θα πρέπει να παραμένει στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης για τόνωση της γερμανικής βιομηχανίας μέσω της προμήθειας των φ/β συστημάτων δε φαίνεται να πείθουν τον επικεφαλής των Πρασίνων ο οποίος διερωτάται: “Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα βοηθηθούν οι γερμανοί κατασκευαστές – γιατί να πιστέψουμε ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελ δε θα εξακολουθούν να εισάγονται από την Κίνα;».
Μάλιστα ο Fell υπογραμμίζει τον κίνδυνο ολοκληρωτικού εκτοπισμού των γερμανών
κατασκευαστών από την κινεζική βιομηχανία, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για το μέλλον του κλάδου των φ/β από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τους Πράσινους, το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί σύγχυση στην εγχώρια βιομηχανία.
Παράλληλα, ο Fell κάνει λόγο για επιβάρυνση των γερμανών καταναλωτών σε περίπτωση που υλοποιηθεί το μεγαλόπνοο project "Helios", επισημαίνοντας ότι «αντί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βοηθήσει την Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις, διατρέχει τον κίνδυνο υποστήριξης του ελληνικού νεποτισμού εις βάρος των γερμανών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας»
Πηγη http://www.energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ