Δημοσιεύεται απο : HLIOS
Είναι πλεον σε ασμφισβήτηση κατα πόσον οι εταιρίες για φωτοβολταικα μπορουν να συνεχίσουν να επενδύουν σε νεες τεχνολογίες και σε μακροχρόνια προγραμματα ερευνας και ανάπτυξης νεας γενιάς τεχνολογιών. Αν αυτό συνεχίσει, θα πρεπει να γίνει σε διαφορετική βάση. Τη βάση του κοστος /watt.
Τα φωτοβολταικα solyndra/evergreen προηγμένα αλλα ακριβά
Τα φωτοβολταικα πανελ λεπτού υμένα που ανέπτυσε η solyndra, πατενταρισμένα μεν, ακριβά δε και....προσφατως και χρεωκοπημένα! Η εταιρία χρεωκόπησε λόγω της παραγωγής ενός περίπλοκου συστήματος σε υψηλή τιμή. Οταν οι Κινέζοι παράγουν σε χαμηλή τιμή 1$/watt ή και λιγότερο, δεν μπορεσε να επιβιώσει και να τους ανταγωνιστεί μια εταιρία με 3$/watt .
Το ίδιο περίπου συνέβει και με την evergreen solar. Eντυπωσιακή τεχνολογία λεπτού υμένα, αλλα ακριβή. Οταν δεν πουλας, δεν μπορείς να επιτύχεις οικονομίες κλιμακος με αποτέλεσμα οι πολλες γραμμές παραγωγής και η καθετοποίηση της παραγωγής να είναι ασύμφορες για την εταιρία.
Ο χρονος είναι...χρήμα
Ισως τα πραγματα να ήταν διαφορετικά αν ειμασταν πριν απο 3 χρόνια. Οταν το 2007-2008 οι τιμες στα φωτοβολταικα ήταν 4$ ανα watt και η τιμή της σιλικόνης στα 300$. Τώρα εχουμε πέσει σημαντικά στην τιμή και στα πανελ και στη σιλικόνη, μειώνοντας τα περιθωρια κέρδους σημαντικά
H γρήγορη αναπτυξη της αγοράς και η αγορα φθηνότερων πανελ "πετα" εξω οσες εταιρίες εχουν υψηλο κόστος παραγωγής. Και το γεγονός οτι και οι δυο πανω εταιρίες παρήγαγαν μεν πανελ λεπτου υμένα που ειναι μεν πιο φθηνα αλλα χαμηλότερης αποδοτικότητας από τα παραδοσιακά κρυσταλλικά.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε οτι η sunpower υπερδανείζεται για να καλύψει τις αναγκες της, και δεν δραστηριοποιείται μονο στου λεπτου υμένα.
Ο ανταγωνισμός ειναι παγκόσμιος!
Οι εταιρίες ανταγωνίζονται πλεον σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανταγωνίζονται την Κίνα, την Ταιβάν, την Ινδία. Οταν λεμε πλεον μαζική παραγωγή , ενούμε παραγωγή για κάλυψη στην παγκόσμια αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τις Ελληνικές εταιρίες. Πως περιμένουν να ανταγωνιστούν τα Κινέζικα πανελ οταν δίνουν τιμές Γερμανικές; Πώς θα μπορεσουν να ανταγωνιστούν σε αυτήν την αγορά;
Τεχνολογία Με βάση το κοστος - Προσδιορισμένη!
Οι νέες τεχνολογίες θα πρεπει να επαναπροσδιοριστούν με βαση το δεδομένο του κόστους. Πρέπει να παψουν οι οποιες υπεροπτικές θέσεις περι κινέζικων πανελ και ποιότητας. Eνα λάθος που εχουν κάνει οι Αμερικάνικες και Ευρωπαικές εταιρίες και οποιες εταιρίες επενδύουν στην ερευνα και αναπτυξη, εχει να κάνει με την ασάφεια να το πώ; αοριστια; του τι εστι καλο ποιοτικό πανελ. Οταν δεν εχουν αποσαφηνίσει και προσδιορίσει το κόστος της αποδοτικότητας του πανελ, πως περιμένουν ο καταναλωτής να το εκτιμήσει το ποιοτικό πανελ, να μετρήσει και να αξιολογήσει την ποιοτητα και να πληρώσει για αυτό;
Για το λόγο αυτό, ακόμα και οι ίδιοι οι Γερμανοί θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το μοντέλο παραγωγής και να προσφέρουν φωτοβολταικα σε πιο ανταγωνιστικό κοστος. Πληρώνω ακριβότερα κατι που καταλαβαίνω οτι αξίζει περισσότερα.
Τέλος ειναι γεγονός οτι δεν πρεπει να σταματήσουν οι έρευνες για εξευρεση αποτελεσματικότερης τεχνολογίας. Οι νικητές μακροπρόθεσμα είναι οσοι ειναι πρωτοπόροι. Απλά πρέπει να ξέρεις που θα επενδύσεις και να επιλεξεις τις μάχες σου. Πρεπει να εφευρεθεί το ΙΚΕΑ των φωτοβολταικών. Τεχνολογία με υψηλή αποδοτικότητα και με χαμηλό κοστος ανα watt.
Θα μπορούσε να είναι η Αμερική γενέτειρα τετοιων τεχνολογιών, αν αλαξει προσανατολισμό. Ίσως ομως και η έκπληξη να έρθει από την Κίνα (τοσα χρονια κατι θα εμαθαν), ή από την Ταιβαν (καθετοποιημένη παραγωγη - παραγωγή κυψελών)...
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ